Η πρωτομαγιά του 1886, όταν τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες εργασίας, η πρωτομαγιά του 1936, όταν οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης έβαλαν τα στήθη τους μπροστά για 10ώρη εργασία αντί για 12ωρη και η πρωτομαγιά του 1944, όταν εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή ως αντίποινα για τον φόνο του υποστράτηγου Φραντς Κρεχ και τριών ατόμων της συνοδείας του από δυνάμεις του ΕΛΑΣ, λίγο έξω από τους Μολάους Λακωνίας στις 27 Απριλίου 1944 μας θυμίζουν ότι ο Μάιος είναι βαμμένος με το αίμα των νεκρών της τάξης μας.
Από το Σικάγο του 1886, την Θεσσαλονίκη των καπνεργατων του 1936, την Καισαριανή του 1944 ο Μάης ήταν πάντα κοκκινος, βαμμένος με το αίμα των νεκρών της τάξης μας. pic.twitter.com/hYUHtgDaw0
— Vasiliquiga (@vasilikigka) May 1, 2025
*** «Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους, κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίστησαν.
Ως αντίποινα διατάχτηκε:
1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1.5.1944.
2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων.
Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς. Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση στον κατοχικό Τύπο.
Σαν σήμερα το 1944, Έλληνες και ξένοι ναζί, εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή. #Πρωτομαγια pic.twitter.com/aNs4dKXsKg
— Ζάβαλος (@DerZavalos) May 1, 2020
*** Οι 200 της Καισαριανής κρατούνταν στην Ακροναυπλία και το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά αντί να τους απελευθερώσει όταν μπήκαν οι Γερμανοί στη χώρα, τους παρέδωσε στους κατακτητές. Λέγεται ότι από τις φυλακές του Χαϊδαρίου μέχρι την Καισαριανή τραγουδούσαν πάνω στα καμιόνια. Κατά τη διάρκεια της πομπής πέταγαν σημειώματα. Ήταν τα στερνά τους μηνύματα στις οικογένειές τους πριν τουφεκιστούν. Οι περαστικοί που τα εντόπισαν έγιναν ταχυδρόμοι και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά έναν χρόνο αργότερα, στην επιθεώρηση «Σήμερα». Όλα είχαν κοινό παρονομαστή. Το θάρρος.
Αιώνια Δόξα και Τιμή!!!
1η Μάη 1944… Εκτελούνται στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, από τους
ναζί κατακτητές, 200 ήρωες κομμουνιστές… pic.twitter.com/tpG45J6oyh— Kosmas Leo (@LeoKosmas) May 1, 2025
*** Στο Σκοπευτήριο, τους χώρισαν σε εικοσάδες. Στην τελευταία εικοσάδα έβαλαν τον μεταφραστή, Ναπολέων Σουκατζίδη, για να μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν ως μεταφραστή. Η πρώτη εικοσάδα πήρε θέση απέναντι από τις κάννες των όπλων. Ο επικεφαλής των ναζί γύρισε προς τον Σουκατζίδη. «Ρώτησέ τους αν έχουν τίποτα να πούνε». Ο Σουκατζίδης μεταφράζει. Και τότε, με μια φωνή, οι μελλοθάνατοι απαντούν: «Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η λευτεριά!». Στην επόμενη στιγμή τους θέρισαν τα πολυβόλα. Ήταν η σειρά της δεύτερης εικοσάδας, αλλά πριν πάρουν θέση απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, οι κατακτητές τούς υποχρέωσαν να φορτώσουν τους νεκρούς στα αυτοκίνητα. Η ίδια σκηνή επαναλήφθηκε και επαναλήφθηκε, ώσπου στο τέλος δεν είχε μείνει κανείς ζωντανός από τους 200. Ήταν λίγο μετά τις 10 το πρωί.
1η Μαΐου 44′ Καισαριανή
Δολοφονούνται 200 κομμουνιστές σε αντίποινα για τη δολοφονία Γερμανού στρατηγού
(Πίσω από την κάννη των όπλων βρίσκονταν και εθελοντές ταγματασφαλίτες)
“Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτές»
ένας εκ των εκτελεσθέντων pic.twitter.com/iPcKKwo4JY
— Άρης Π. (@DelgadoSero) April 30, 2018
*** Είναι χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου να θυμάται και να τιμά την Πρωτομαγιά και για την εκτέλεση αυτών των 200 ανδρών, στην Καισαριανή. Είναι χρέος να λέμε την ιστορία τους στους μικρότερους και αυτοί με τη σειρά τους, αργότερα, να κάνουν το ίδιο. Είναι χρέος να μάθουμε τα παιδιά μας να διεκδικούν, να φωνάζουν, να μην σκύβουν το κεφάλι, να ονειρεύονται. Όποιον κι αν έχουν απέναντί τους.
Και εκτελέσαν οι φασίστες 200 πατριώτες,200 λεβέντες,200 κομμουνιστές! Γι αυτούς ήταν ένας αριθμός,Μα για εμάς είναι σύμβολο. Σύμβολο της νέας ζωής που θα’ρθει.. Τους το χρωστάμε.
Σαν σήμερα 01/05/1944 στην Καισαριανή… pic.twitter.com/4KGuqe7Ib5— Maria Diamanti (@diamanti_m51190) May 1, 2025