«Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου» της Τασούλας Βερβενιώτη στον Κήπο του Μουσείου

«Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου» της Τασούλας Βερβενιώτη στον Κήπο του Μουσείου

Οι εκδόσεις Κουκκίδα διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Οι άμαχοι του ελληνικού εμφυλίου» της Τασούλας Βερβενιώτη τη Δευτέρα 30 Μαΐου, στις 19:30, στο καφέ «Ο κήπος του Μουσείου» (Πατησίων 44). 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Πολυμέρης Βόγλης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Δανάη Καρυδάκη (Ιστορικός), Πηνελόπη Πετσίνη (Θεωρητικός φωτογραφίας – φωτογράφος, Πάντειο Πανεπιστήμιο), Γιώργος Σιούλας (δικηγόρος). 

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Σταματία Μαρκέτου

Η συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη θα αναδείξει το φωτογραφικό υλικό. 

Θα ακολουθήσει συζήτηση. 

Στόχος του βιβλίου είναι να περιγράψει τον σημαντικό ρόλο των αμάχων, και κυρίως των αγροτών, στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, γιατί ένας εμφύλιος είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος που εμπλέκει τους αμάχους, όχι μόνο ως απλούς, παθητικούς θεατές. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι των ορεινών και ημιορεινών χωριών ήταν οι πιο άμεσα εμπλεκόμενοι και αυτοί που υπέστησαν τις συνέπειές του σε όλη τους την ακρότητα. Αυτοί, όμως, δεν κρατούσαν αρχεία, δεν εξέδωσαν μαρτυρίες, και γι’ αυτό έμειναν έξω από το ιστορικό σκηνικό. Ο ρόλος της προφορικής ιστορίας είναι να τους δώσει φωνή και να τους καταστήσει ιστορικά ορατούς. Ο συνδυασμός της μελέτης των αρχειακών πηγών και των προφορικών μαρτυριών αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του τόμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter