Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου στηρίζουν αλλά φοβούνται τον Τραμπ

Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου στηρίζουν αλλά φοβούνται τον Τραμπ

Εκτενές άρθρο ανάλυση για τις σχέσεις των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας με την κυβέρνηση Τραμπ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το Politico.

O αρθρογράφος Μπεν Λεφέβρ αρχίζει το άρθρο του αναφέροντας:

«Η επιθετική προσπάθεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ανατροπή των διεθνών περιβαλλοντικών κανόνων γίνεται υπερβολικά γρήγορα σε σημείο που να ξαφνιάζει και αρκετά στελέχη στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δημόσια, οι εταιρείες πετρελαίου και οι εμπορικές τους ομάδες βλέπουν με καλό μάτι τις προσπάθειες του Τραμπ να ανατρέψει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που έθεσε ο πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά, σε κλειστούς κύκλους, τα στελέχη των εταιρειών εκφράζουν την ανησυχία τους αναφέροντας ότι η απορρύθμιση θα μπορούσε να τους καταστρέψει.

Μεταξύ των φόβων τους είναι ότι η απορρύθμιση και η καταστρατήγηση των κανόνων, μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μία μεγάλη οικολογική καταστροφή όπως η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, που με τη σειρά τους θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το κύρος των βιομηχανιών και θα οδηγήσουν στη θέσπιση σκληρών κανόνων, παγκοσμίως».

Στη συνέχεια τεκμηριώνει την άποψη του επικαλούμενος απόψεις ειδικών:

«Κάθε βιομηχανία θέλει να υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι όμως να έχουν νόημα. Δεν χρειάζεται να ωθούμε τις καταστάσεις σε τέτοιο σημείο που να δίνουμε την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι κακό ή να τις εκμεταλλεύονται ξένοι ανταγωνιστές μας» δηλώνει η Μπράιαν Γιάνγκμπεργκ αναλυτής θεμάτων ενέργειας στην εταιρεία επενδύσεων Edward Jones .

Σύμφωνα με τον Λεφέβρ «η αμερικανική κυβέρνηση υιοθετεί κανονιστικές ρυθμίσεις οι οποίες ποτέ δεν ήταν στον κατάλογο επιθυμιών της βιομηχανίας και αυτό», σύμφωνα με εκπροσώπους ομάδων προώθησης συμφερόντων που επικαλείται «θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές αποτυχίες για τη βιομηχανία.

Δυνητικά, ο πιο ζημιογόνο πολιτικό βήμα είναι η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να επαναδραστηριοποιήσει την «Ομοσπονδία Ελεύθερων Συναλλαγών Βορείου Αμερικής (NAFTA). Την τελευταία δεκαετία, η αγορά έχει θεσπίσει δικούς της κανόνες και οι αμερικανικές, οι μεξικάνικες και οι καναδικές εταιρείες ενέργειας θα μπορούσαν να εμπλακούν σε διαδικασίες που θα απειλούσαν τις επιχειρηματικές σχέσεις.

“Από πολλές απόψεις, οι εταιρείες που ασχολούνται με το διασυνοριακό εμπόριο ενδιαφέρονται περισσότερο να διασφαλίσουν ότι αυτή η διαδικασία (επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA) δεν θα προκαλέσει κακό», δηλώνει ο Τζός Ζάιβ, διευθύνων σύμβουλος εταιρίας προώθησης συμφερόντων της Bracewell.

Κλείνοντας το άρθρο – ανάλυση του ο Λεφέβρ επιλέγει μία δήλωση του Τζέισον Μπορντόφ, πρώην διευθυντή ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα και σήμερα ιδρυτικός μέλος και διευθυντή του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική του Πανεπιστημίου Columbia

«Μια είναι η βασική προσέγγιση του θέματος: αν πάμε στον κατάλογο με τις ρυθμίσεις που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τις καταργήσουμε, καταργούμε και την καλή εντύπωση που έχει το κοινό για τη βιομηχανία.»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter