Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την εγκληματικότητα όμως δεν θέλουν παραπάνω αστυνόμευση

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την εγκληματικότητα όμως δεν θέλουν παραπάνω αστυνόμευση

Δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Washington Post και την ABC News έδειξε μεγάλη ανησυχία για την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ, καταγράφοντας 59% στους πολίτες σημειώνοντας παράλληλα υψηλό εικοσαετίας. Παρά ταύτα, η πλειοψηφία των Αμερικάνων πολιτών δεν επιθυμούν παραπάνω αστυνόμευση. 

Η έρευνα αποτύπωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (75%) θεωρεί ότι το αντίδοτο στην εγκληματικότητα πρέπει να είναι η αύξηση των οικονομικών ευκαιριών για τις φτωχές κοινότητες, το 65% πιστεύει ότι η χρήση ειδικών στη κοινωνική εργασία θα βοηθήσει την αστυνομία στη διαχείριση δύσκολων περιστατικών, το 55% ανέφερε ότι η περαιτέρω χρηματοδότηση των αστυνομικών τμημάτων θα ήταν αποδοτική ενώ ένα 51% επιθυμεί πιο σκληρή εφαρμογή των νόμων περί οπλοφορίας. 

Την ίδια στιγμή ακτιβιστές πιστεύουν ότι ο αγώνας εναντίον του συστημικού ρατσισμού που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ θα πάει πίσω εξαιτίας της αύξησης της εγκληματικότητας, αφήνοντας πίσω τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στους κρατικούς θεσμούς. Αφού οι πολίτες θα αναζητήσουν πιο απλές και άμεσες λύσεις, καταφεύγοντας στην αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας. Όλα αυτά ενόσω το κίνημα Black Lives Matter ζητάει επίμονα την μείωση της χρηματοδότησης της αστυνομίας ως ένα βήμα για τη μείωση των βίαιων αστυνομικών περιστατικών. 

Το ενδιαφέρον της έρευνας είναι πως ενώ καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση της ανησυχίας για την εγκληματικότητα η πλειοψηφία της αμερικανικής κοινωνίας δεν στρέφεται αντανακλαστικά προς την αύξηση της αστυνομίας. Αναγνωρίζει ότι το ζήτημα είναι εν τέλει ταξικό και ζητάει την κοινωνική κινητικότητα δια της αύξησης των οικονομικών ευκαιριών ως βασικό εργαλείο μείωσης της εγκληματικότητας. Παράλληλα, αποζητά σύγχρονες μεθόδους αστυνόμευσης με την εμπλοκή ειδικών μη αστυνομικών ώστε να αντιμετωπίζονται σύνθετα και ευαίσθητα περιστατικά. 

Στην Ελλάδα από την άλλη τα πράγματα είναι πιο απλά. Για κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο πρόβλημα η λύση είναι μία: αστυνομία παντού. Από τα πανεπιστήμια, στις διαδηλώσεις και το μετρό η καταστολή έχει μπει στην καθημερινή ατζέντα και οι προσλήψεις δεν λένε να σταματήσουν. Συγχρόνως, το οργανωμένο έγκλημα δρα ανενόχλητο και αποτελεί ερώτημα εάν θα ξαναρχίσει ένας νέος πόλεμος για το ξαναμοίρασμα της πίτας στη νύχτα. Εντούτοις, η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει όσο οι ανισότητες παραμένουν τόσο η οργή και ο θυμός θα καλλιεργούνται υπογείως ή θα εκδηλώνονται στην επιφάνεια της κοινωνίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter