Οι Αμερικανοί έχουν χιούμορ τελικά: Στέλνουν στην Ελλάδα ως πρέσβη τον Τσούνη – «Έκανε παρέλαση», στο βιογραφικό του

Οι Αμερικανοί έχουν χιούμορ τελικά: Στέλνουν στην Ελλάδα ως πρέσβη τον Τσούνη – «Έκανε παρέλαση», στο βιογραφικό του

Όσο και αν μοιάζει απίστευτο, η αμερικανική Γερουσία είπε «ναι» στον διορισμό του Τζορτζ Τσούνη, ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του ανθρώπου που έχει προκαλέσει γέλιο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Με «παρακαταθήκη» όλα αυτά, στα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς το documentonews.gr το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Τσούνης ετοιμάζει «βαλίτσες» για την Ελλάδα ενώ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε τηλεγράφημά του, μας… ενημερώνει για το βιογραφικό του που προφανώς στα πιο αξιοσημείωτα είναι ότι… έκανε παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και ότι είχε στενή σχέση με την Εκκλησία.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Γέλια και προβληματισμός από την υποψηφιότητα Τσούνη για τη θέση του πρεσβευτή στην Ελλάδα (Videos)

Μάλιστα, το ΑΠΕ, σε μία προσπάθεια να αναδείξει τις «ισχυρές διασυνδέσεις με τον Επιχειρηματικό και Πολιτικό Κόσμο των ΗΠΑ» αναφέρει πως ήταν υποψήφιος για να αναλάβει πρέσβης των ΗΠΑ στη Νορβηγία. Χωρίς να εξηγεί, ωστόσο, τον λόγο για τον οποίο η υποψηφιότητά του «κόπηκε», και όχι «δεν ευδοκίμησε», όπως αναφέρεται.

Σε δημοσίευμα του Guardian, πριν από λίγο καιρό, με αφορμή την παρουσίασή της υποψηφιότητάς του ενώπιον της Γερουσίας, ο πρώην επικεφαλής του γραφείου διεθνούς εμπλοκής του Ομπάμα, Μπρετ Μπρουν, εξηγεί πως ο Τζορτζ Τσούνης είναι ένα αστείο στους διπλωματικούς κύκλους των ΗΠΑ, ενώ δεν κατανοεί πώς γίνεται να παίρνει δεύτερη ευκαιρία.

Παραλίγο πρέσβης με… πρόεδρο στη Νορβηγία

Ο Τσούνης έχει ξαναπαραστεί ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας το 2014 για να δώσει τότε τα διαπιστευτήριά του για την θέση του πρέσβη της Νορβηγίας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έγινε περίγελως, με τον αείμνηστο γερουσιαστή Τζον Μακέιν να τον κάνει με τα κρεμμυδάκια, αφού όχι μόνο παραδέχθηκε ότι δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στη Νορβηγία, αλλά έκανε λάθος για το πολίτευμα της χώρας, κάνοντας λόγο για τον «πρόεδρο της Νορβηγίας», που δεν υπάρχει γιατί η χώρα είναι μια βασιλευομένη δημοκρατία. Επίσης, έδειξε πλήρη άγνοια για την κυβέρνησή της, μη γνωρίζοντας τα μέλη του συνασπισμού που κυβερνούσε τότε την Νορβηγία.

Τόσο καταστροφική ήταν η κατάθεσή του που έγινε «κομμάτι» σε δύο ξεχωριστές εκπομπές, στο 360 του Κούπερ Άντερσον στο CNN:

… και στην γνωστή σατιρική εκπομπή του Τζον Στιούαρτ The Daily Show

Ο Τσαζ Φρίμαν, ένας αποσυρμένος διπλωμάτης καριέρας και πρώην πρέσβης στην Σαουδική Αραβία, είπε στο Reuters το περασμένο έτος, όταν έγινε γνωστή η υποψηφιότητά του για την πρεσβεία στην Ελλάδα ότι «πέρα από την ελληνική καταγωγή του, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο κατάλληλος για την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Αθήνα από ό,τι ήταν για το Όσλο».

Χορηγοί αντί διπλωματών

Ο Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης καριέρας. Έχει εργαστεί σε δικηγορικές εταιρείες και είναι επιχειρηματίας στον ξενοδοχειακό κλάδο. Επίσης είναι μεγάλος χορηγός του Δημοκρατικού κόμματος –αλλά και του Ρεπουμπλικανικού- καθώς έχει συνεισφέρει στην εκστρατεία του Ομπάμα το 2012 με περισσότερα από $1,3 εκατομμύρια.

Η πρόταση του Τσούνη είναι ενδεικτική της αμφιλεγόμενης πρακτικής που ακολουθείται στις ΗΠΑ να ορίζονται υποψήφιοι πρέσβεις οι χορηγοί με μικρή ή καθόλου διπλωματική εμπειρία. Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει δυσαρέσκεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ο Μπάιντεν δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του να προωθήσει διπλωμάτες καριέρας στις θέσεις των πρέσβεων.

«Αν δεν ήταν το δόγμα Τρούμαν»…

Η κατάθεση του Τζορτζ Τσούνης στην επιτροπή της Γερουσίας για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του την Τετάρτη κινήθηκε σε ρηχά νερά. Ο Τσούνης έθεσε ως διαπιστευτήριό του για την πλήρωση της θέσης της πρεσβείας την εμπειρία του στον επιχειρηματικό κόσμο. Υποσχέθηκε να ενισχύσει και άλλο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενθαρρύνοντας την οικονομική συνεργασία, υποσχόμενος αμερικανικές επενδύσεις σε καίρια έργα πράσινης ανάπτυξης ενώ υπογράμμισε την σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης, δεν ξέχασε να αναφέρει την καλή κατάσταση στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας και την συνέχιση αυτής.

Η ανάπτυξη των θέσεών του ωστόσο θύμιζε περισσότερο πλασιέ παρά διπλωμάτη. Χαρακτηριστικά είπε ότι «καταλαβαίνει τη σημασία της επέκτασης της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας και του εμπορίου (σ.σ. των ΗΠΑ) και τον αντίκτυπο στις αμερικανικές δουλειές».

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο κύριος Τσούνης σκέφτεται περισσότερο ως επιχειρηματίας παρά ως διπλωμάτης είναι και η απάντησή του σχετικά με την παρουσία των Κινέζων στον Πειραιά: είπε ότι η Κίνα είχε καταθέσει την μοναδική πρόταση για αγορά και ότι θα δουλέψει με όλους τους φορείς για να αντιμετωπίσει την επέκταση της πολιτικής επιρροής της Κίνας μέσω της οικονομικής εξόρμησής της. Μάλιστα ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε περισσότερο παρόντες, να είμαστε περισσότερο επιθετικοί», ξεκαθαρίζοντας ότι «ως επιχειρηματίας, ξέρω πώς να είμαι επιθετικά ανταγωνιστικός».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άνοιγμα της κατάθεσής του, ο Τζορτζ Τσούνης χρησιμοποιώντας έναν πιο προσωπικό τόνο, εξήρε τον ρόλο των ΗΠΑ στην εμφυλιοπολεμική Ελλάδα λέγοντας ότι: «Αν δεν ήταν το δόγμα Τρούμαν, η πρώτη δημοκρατία του κόσμου θα είχε τραβηχτεί στην σοβιετική τροχιά». Ενώ συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο είπε ότι «αν δεν ήταν το σχέδιο Μάρσαλ, η Ελλάδα θα είχε περιπέσει σε μαζικό λιμό και φτώχεια». Κάθε σχόλιο περιττεύει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter