Οι αναμενόμενες κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα από την Κομισιόν

Οι αναμενόμενες κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα από την Κομισιόν

Τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας, το ναυάγιο στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων και η αύξηση στον κατώτατο μισθό, είναι οι τρεις… κίτρινες κάρτες που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης η Κομισιόν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκθεσής της για την δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως, διαβεβαιώνουν ότι στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν προκειμένου να καταβληθεί η δόση του 1 δις. ευρώ που είναι τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Για τα κόκκινα δάνεια και το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, η Κομισιόν γράφει πως, «υπάρχει μεγάλος αριθμός σχεδιαστικών και τεχνικών λεπτομερειών οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο είναι απολύτως προσωρινό, σωστά στοχευμένο, μπορεί να είναι λειτουργικό στο άμεσο μέλλον και βελτιώνει την κουλτούρα πληρωμών». Επίσης, πρέπει να εξειδικευτεί περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψη το νέο νομικό πλαίσιο της α’ κατοικίας και αντιμετωπίζοντας προβλήματα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αποεπένδυση από τις λιγνιτικές μονάδες και οι συζητήσεις συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί ένας αποδεκτός τρόπος σύμφωνος με τους ευρωπαϊκους κανονισμούς.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού: «Η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί ένα βραχυπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα αλλά εγκυμονεί κινδύνους για χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης και μια διαρκή απώλεια ανταγωνιστικότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι αρχές καλούνται να αναπτύξουν στρατηγική μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης σε τομείς κλειδιά, όπως η ενέργεια και οι αποκρατικοποιήσεις».

Ολόκληρη η έκθεση της Κομισιόν

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/02/27/5c767a15825e6378f35d28e2.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter