ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι αναστολές πήγαν περίπατο

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι αναστολές πήγαν περίπατο

Δεν πέρασε απαρατήρητη η παρότρυνση για «ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συντήρηση» που εκφώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της πρόσφατης Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Πρόκειται για μια μικρή στροφή –ή διόρθωση ξανά– στη «γραμμή» του, που μέχρι πρότινος εστίαζε μόνο στην επιδίωξη να γίνει κυρίαρχη δύναμη στον χώρο της κεντροαριστεράς και εν γένει της σοσιαλδημοκρατίας. Μάλιστα, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εντόπισαν σε αυτή, συνδυαστικά με τις δημοσκοπικές πτήσεις του ΠΑΣΟΚ, ένδειξη δυστοκίας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απογειώσει πολιτικά το κόμμα.

Ξεκλείδωμα αναστολών

Οι εξελίξεις διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντί να δώσουν κυρίως αέρα για κυβερνητικό ρόλο προκάλεσαν το «ξεσκόνισμα» μιας μέχρι πρότινος «απαγορευμένης» ρητορικής περί συνεργασιών. Δεν διαφεύγει ότι συνήθως οι επίσημοι πολιτικοί σχολιασμοί για το ζήτημα περιορίζονταν σε αναλύσεις ότι το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει τον κόσμο της ευρύτερης κοινωνικής βάσης. Τώρα η διάσπαση ξεκλείδωσε αναστολές της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που πλέον απευθύνει κάλεσμα με δημόσιο τρόπο –σε κορυφαία κομματική συλλογική διαδικασία μάλιστα– για συμμαχίες και πολιτικού χαρακτήρα.

Ολα αυτά την ίδια ώρα που σοβεί η δυσαρέσκεια στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη με δεδομένο ότι κατ’ εξακολούθηση οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν προσώρας, πέρα από μικρή μείωση στις δυνάμεις της ΝΔ, τη συνεχή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και μικρό μόνο όφελος για το ΠΑΣΟΚ, που αν και σε ανοδική τροχιά, δεν εισπράττει ηχηρά τις δημοσκοπικές απώλειες της Κουμουνδούρου. Η Χαρ. Τρικούπη επιμένει ότι μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα θα ηγηθεί στην προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και οι προτάσεις της να γίνουν βάση για το εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εντάσσεται και η ενδεχόμενη υποδοχή στελεχών, μικρών και μεσαίων, που απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όχι όμως εκείνων που έκαναν συνεχείς επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικές αλά καρτ

Οταν έφυγε από την Κουμουνδούρου η λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα» έδωσαν και πήραν οι φήμες για συνάντηση στελεχών της Χαρ. Τρικούπη με τον πρώην υπουργό και επικεφαλής της Ομπρέλας Ευκλείδη Τσακαλώτο, τις οποίες διέψευσαν κύκλοι του. Τώρα που έφυγε η ομάδα Αχτσιόγλου προέκυψε η φημολογία για επαφές ή πρόθεση επαφών με τη Χαρ. Τρικούπη. Οι αντιφάσεις, οι πολιτικές αλά καρτ και η ρύθμιση της ρητορικής με όρους ισχύος ή αδυναμίας (έστω και δημοσκοπικής) ακουμπούν όλους στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς ως το προοδευτικό κέντρο με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως όλον, διαρρήγνυε τα ιμάτιά του για διευρύνσεις και υπήρχε συστηματικά κάλεσμα συγκλίσεων προς το ΠΑΣΟΚ, που όμως έκλεινε συνεχώς την πόρτα. Αυτά συμβαίνουν όταν διαγκωνίζονται με στόχο την πρωτοκαθεδρία πλέον στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας περισσότεροι των δύο σχηματισμών.

Εχει ενδιαφέρον ότι όταν ο Ν. Ανδρουλάκης ρωτήθηκε δημοσιογραφικά (Thessaloniki Summit, 21.11.2023) αν θα μπορούσαν να είναι συνομιλητές του ΠΑΣΟΚ για μια πιθανή συνεργασία στελέχη με τεχνοκρατική αντίληψη, όπως η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, δεν το απέκλεισε. Σημείωσε γενικά μεταξύ άλλων ότι οι όποιες συμμαχίες θα γίνουν με όρους πολιτικούς και όχι με όρους εξουσίας. Πάντως η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη στέλνει μηνύματα ότι ουσιαστικά οι όποιες πολιτικές συνεργασίες θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης: Ανδρουλάκης: «Με ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν θα παίζει χωρίς αντίπαλο»

Νίκος Ανδρουλάκης: ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Αριστερά, μεσαία τάξη, ευάλωτοι, σε συμμαχία απέναντι στη συντήρηση

Ο Ανδρουλάκης ονειρεύεται την πρωτιά και το Μέγαρο Μαξίμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter