Οι ανατριχιαστικές συνομιλίες της μαφίας των αντικαρκινικών, σήμερα στο Documento – Μαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και η ειδική έκδοση για τη συμβολαιακή γεωργία

Οι ανατριχιαστικές συνομιλίες της μαφίας των αντικαρκινικών, σήμερα στο Documento – Μαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και η ειδική έκδοση για τη συμβολαιακή γεωργία

Αδίστακτα, ανθρωπόμορφα τέρατα. Οι ανατριχιαστικές συνομιλίες της μαφίας των αντικαρκινικών. Πάνω από 500 άτομα στο κύκλωμα της συμμορίας του θανάτου. Το colpo grosso των εξαγωγών με κερασάκι τη Novartis.

Στη φυλακή ο «άριστος» κουμπάρος του Κυριάκου για απάτες με εικονικά τιμολόγια. Η εγκληματικότητα που δεν ενοχλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

-Το μονοπώλιο της χειραγώγησης. Ο Μαρινάκης, ο Θέμος και τα… σομπρέρο στον Τύπο.

-Folli Follie. Τι λέει ο «Λύκος» που κατασπάραξε τη μετοχή και τι ψάχνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

-Οι ρυθμίσεις για τα χρέη των αγροτών και το τσίπουρο. Συνέντευξη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

-Ξέφυγε από τον θάνατο για να σηκώσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Συνέντευξη με τον αρχηγό της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, Ντούσαν Σάκοτα.

Καρλ Μαρξ: 200 χρόνια από τη γέννησή του, στο HOTDOC HISTORY

Στο αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ ανιχνεύουμε τους λόγους για τους οποίους ο μεγάλος αυτός διανοητής παραμένει πάντα επίκαιρος. Γιατί το ίχνος που άφησε στη φιλοσοφία είναι αξεπέραστο. Γιατί αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς από αντιπάλους, ανεπαισθήτως και από φίλους, συνειδητά.

Ο Μαρξ διχοτόμησε την Ιστορία της σκέψης σε «πριν» και «μετά». Και δίχασε την πολιτική Ιστορία σε «υπέρ» και «κατά». Τόση δύναμη είχαν οι έννοιες που εισήγαγε και οι ανατροπές που έφερε:

Η υλιστική αντίληψη της εξέλιξης (Η ιστορία όλων των ως τα τώρα κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων). Μελέτησε τον Φόιερμπαχ πριν προσδώσει στον «μεμονωμένο άνθρωπο» την κοινωνική του ουσία.

Η ανακάλυψη του μηχανισμού απόσπασης της υπεραξίας στο μνημειώδες έργο του «Το Κεφάλαιο». Με εκπληκτική αφαιρετική ικανότητα κατάφερε να φωτίσει την πιο «σκοτεινή» και δυσνόητη παραγωγική σχέση, για το μέτρο που διέπει την ανταλλαγή των εμπορευμάτων. Και καταδείξει τη μεγάλη αντίφαση του καπιταλισμού. (Το αληθινό όριο της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής είναι το ίδιο το κεφάλαιο).

Η Διαλεκτική. Αφομοίωσε τον Χέγκελ πριν αναποδογυρίσει τη σύλληψη του με τα πόδια κάτω και το κεφάλι πάνω.

Στο τεύχος καταγράφεται η πορεία του Μαρξ από τα νεανικά χρόνια μέχρι την ωριμότητα. Η ανάμειξη του στα επαναστατικά κινήματα και η συμβολή του στη συγκρότηση της 1ης Εργατικής Διεθνούς καθώς και οι διώξεις που υπέστη.

Ο Μαρξ, αυτό το κατ΄ εξοχήν ανατρεπτικό πνεύμα που «τίποτα το ανθρώπινο δεν του ήταν ξένο», δεν θα πάψει να αποτελεί αντικείμενο μελέτης. Ακριβώς γιατί έχει πολλά να δώσει ακόμη.

Σκιτσογράφοι υπέρ της ειρήνης, στο Docville

Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι παρουσιάζουν σκίτσα που προτάσσουν την αλληλεγγύη με πρώτη ύλη τη ζωή στην έκθεση στο μετρό του Συντάγματος που κάνει εγκαίνια την Τρίτη. Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη.

Ο Ζαν Μπερνάρ-Πουί και ο Καρίλ Φερέ εκτός από φίλοι καρδιακοί είναι και δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου γαλλικού νουάρ. Η Εμυ Ντούρου είχε την τύχη να τους γνωρίσει από κοντά και έζησε μια σπαρταριστή αποδόμηση της σοβαροφάνειας των διανοουμένων.

Με αφορμή την επάνοδο του στην σκηνική επεξεργασία του Πελοποννησιακού Πολέμου όπως την κατέγραψε ο Θουκυδίδης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης μιλάει στη Στέλλα Χαραμή για το φαινόμενο του πολέμου στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η Μαρίνα Αγγελάκη συναντά με την Ανζελίκ Κουρούνη τη δημοσιογράφο που έκανε το ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση» κι εκείνη της εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στη δημιουργία του εν λόγω φιλμ.

Στην ταινία «Η ενοχή του Κένεντι» παρουσιάζεται το παρασκήνιο ενός τραγικού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος που κόστισε στον Τεντ Κένεντι την αμερικανική προεδρία και ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης βρίσκει την αφορμή για να ξετυλίξει το νήμα της κατάρας των Κένεντι.

Η Σόνια Θεοδωρίδου, η υψίφωνος που ερμηνεύει την Γκριζαμπέλα στο «Cats» του Αντριου Λόιντ Γουέμπερ, δίνει συνέντευξη στον Γιάννη Καφάτο και τονίζει την σπάνια ανθρωπιά του έργου.

Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Στέγη παρουσιάζει ένα περιπετειώδες μουσικό πρόγραμμα. Στο Big Band Festival τα παιδιά γίνονται ένα με τη μουσική και η Ηλέκτρα Ζαργάνη έχει τις λεπτομέρειες.

Η Δημοκρατία και η Γαλλοφωνία, ο Μάης του ’68 και το προσφυγικό ήταν οι φετινοί συμπρωταγωνιστές των βιβλίων της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Αποτίμηση της σημαντικής γιορτής από τη Μαρίνα Αγγελάκη.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι σινεφίλ έχουν το καθιερωμένο ραντεβού τους. Το Ταινιόραμα κλασικών αλλά και πιο σύγχρονων ταινιών παρουσιάζεται και πάλι στον κινηματογράφο Άστυ. Στο ρεπορτάζ ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, πολιτικός μηχανικός που ζει στην Ανκόνα γράφει για τη στήλη «Ζώντας σε ξένη πόλη» για τη σημασία του να βρίσκεσαι στην Πιάτσα ντελ Πάπα και να πίνεις ένα ποτήρι Chianti στην υγειά μιας πολυπολιτισμικής φοιτητικής παρέας.

Ένας Μπανγκλαντεσιανός που ζει εδώ και 17 χρόνια στην Ελλάδα περιγράφει την ιστορία της ζωής ενός ανθρώπου που ήρθε στη χώρα μας από την άκρη του κόσμου και πέτυχε να αλλάξει τη μοίρα του με εντυπωσιακό τρόπο.

Οι τελικές υποψηφιότητες των Βραβείων Βιβλίου Public που φέτος διεξάγονται για πέμπτη συνεχή χρονιά έχουν ανακοινωθεί κι όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου, στο θέατρο Παλλάς. 

Ειδική Έκδοση: Συμβολαιακή γεωργία μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας

Σε έναν κόσμο που αλλάζει, το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής περνάει μέσα από την τόνωση των επενδύσεων, από τον συνεργατισμό, από την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με την είσοδο νέων σε ηλικία (και νοοτροπία) αγροτών, αλλά και από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

Παρά την κρίση, οι 80.000 εργαζόμενοι στις 14.500 επιχειρήσεις της εγχώριας Βιομηχανίας Τροφίμων – Ποτών – Καπνού, με τζίρο κοντά 12 δισ. ευρώ, παράγουν αξία που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι 709.500 γεωργικές εκμεταλλεύσεις παράγουν αξία που αγγίζει τα 6 δις. ευρώ.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα και για την ανάπτυξη, καθώς αν γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής, μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια για την έξοδο από την ύφεση, την αύξηση της απασχόλησης, τις επενδύσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη δημιουργία εισοδήματος.

Η συμβολαιακή γεωργία έχει τις δυνατότητες να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter