Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη

Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη

Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή και καλό είναι να γνωρίζουμε τουλάχιστον, ποιος έχει την ευθύνη.

Η Αμερική συμμετείχε και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, αλλά μπήκε στους πολέμους πολύ αργότερα και δεν πολέμησε σε αμερικάνικα εδάφη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγική της μηχανή να μείνει ανέπαφη, ενώ οι οικονομίες των υπόλοιπων «μεγάλων» δυνάμεων καταστράφηκαν. Ειδικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Αμερική σε κυριαρχία  πήρε την θέση του Ενωμένου Βασιλείου και η  επιρροή της διευρύνθηκε.

Φυσικά για σειρά ετών, μετά τον πόλεμο, είχε απέναντι το σοβιετικό μπλοκ και οι υπόλοιπες χώρες πορεύονταν ανάλογα  σε ποια μεριά έκλιναν περισσότερο. Yπάρχει και μία ισχυρή ομάδα ανεξάρτητων κρατών. Μετά όμως από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, το αμερικάνικο δόγμα θεώρησε ότι του δίνεται η ευκαιρία να μείνει η μόνη πολιτική και οικονομική υπερδύναμη και έβαλε μπροστά καταρχήν ένα σχέδιο ανακατανομής των ενεργειακών πόρων. Διέλυσε όλες τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν έλεγχε, Συρία, Ιράκ και Λιβύη και θεώρησε ότι ήρθε η σειρά της Ρωσίας.

Η Ρωσία η οποία είχε υπογράψει το 2014 την συμφωνία του Μίνσκ και συμφώνησε να δοθούν στην Ουκρανία περιοχές φιλέτο, με σιτηρά και ορυκτό πλούτο και φυσικά πολυπληθή Ρωσόφονο πληθυσμό. Αλλά μη συμφωνία έθετε κάποιες προϋποθέσεις. Να μην μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να σεβαστεί όλες τις μειονότητες.

Οι Ουκρανοί βρήκαν την ευκαιρία με τον πλούτο που τους ήρθε εξ ουρανού, διότι παραδοσιακά αυτές οι περιοχές ανήκαν στην Ρωσία και δημιούργησαν ένα κράτος νεοναζιστικό και αυτό φαίνεται σε ολόκληρο το οικοδόμημα, από τον στρατό μέχρι την παιδεία.

Και οι ναζιστές πάντα και παντού είναι ναζιστές, απαγόρευσαν σε όλες τις μειονότητες να μιλάνε την γλώσσα τους και έθεσαν όλον αυτό τον κόσμο υπό διωγμό, Ρώσους, Έλληνες κλπ. Και το σημαντικότερο για την Ρωσία ήταν ότι ήθελαν να μπουν στο ΝΑΤΟ και να φέρουν τα οπλικά συστήματα των Αμερικάνων στα σύνορα με την Ρωσία. Φανταστείτε κάτι αντίστοιχο, να έστηνε πυραύλους η Ρωσία στην Κούβα.

Οι Αμερικάνοι φυσικά δεν είναι ηλίθιοι και γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατον να κερδίσει τον πόλεμο η Ουκρανία, να νικήσεθι την Ρωσία, μία πυρηνική δύναμη, με πολλαπλάσιες στρατιωτικές δυνατότητες.

Συνεχίζουν όμως να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και δεν τους νοιάζει εάν στέλνουν ανθρώπινες ζωές, τον ανθό της Ουκρανίας, κρέας για τα κανόνια των Ρώσων. Αυτό που επιδιώκει η Αμερική είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος με την Ρωσία, δια μέσω αντιπροσώπου, της Ουκρανίας, για να φθείρει οικονομικά την Ρωσία και να την απομονώσει πολιτικά.

Και  φυσικά ο στόχος της είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσία. Να σταματήσει να τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές αγορές και να αντικατασταθεί με το δικό της υγροποιημένο αέριο, το οποίο πληρώνουμε εμείς σήμερα σε τριπλάσια αξία.

Και η ηγεσία της Ουκρανίας όλο αυτό το παιχνίδι δεν το αντιλαμβάνεται; Φυσικά και το καταλαβαίνει, αλλά οι ηγέτες της κάνουν μπίζνες με τον πόλεμο.

Και η Ευρωπαϊκή  ηγεσία δεν το καταλαβαίνει ότι με τις κυρώσεις στην Ρωσία πυροβολεί τα πόδια της και οδηγεί όλες τις χώρες της Ευρώπης στην ύφεση; Η Ευρώπη σήμερα έχει ηγέτες που σέρνονται και τα σκουλήκια δεν σηκώνουν εύκολα το κεφάλι στα αφεντικά τους.

Και η Ελλάδα, ο Μητσοτάκης που έχει κηρύξει τον πόλεμο με την Ρωσία και θα την πληρώσουμε εμείς τουρτουρίζοντας τον χειμώνα που έρχεται; Θα μου πείτε και τι να κάνει;

Να μείνει ουδέτερος. Να καταδικάσει φυσικά την Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Να καταδικάσει την Ουκρανία και τις νεοναζιστικές πρακτικές τους. Να μην στείλει όπλα, να μην συμμετέχει στον πόλεμο, παρά μόνο με αυτό που κάναμε χρόνια.

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Αλληλεγγύη στους δύο λαούς και περισσότερο στους Ουκρανούς που είναι τα θύματα αυτού του πολέμου.

Και εμείς, οι απλοί πολίτες οφείλουμε να αναπτύξουμε ένα φιλειρηνικό κίνημα με κεντρικό σύνθημα ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΑ ΚΕΡΔΗ. 

Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης είναι πρώην Δικαστικός Υπάλληλος και πρώην Γραμματέας του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter