Οι αντιφάσεις Μητσοτάκη για ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα και το «καρφί» στον Βενιζέλο

Οι αντιφάσεις Μητσοτάκη για ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδα και το «καρφί» στον Βενιζέλο

Αντιφατική ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε σχέση με την κατηγορηματική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 2 της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ενώ για το άρθρο 18 που αφορά την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σέρβιρε φαρμάκι… κουταλιού στον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να απαντήσει στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς το άρθρο 2 και τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί απουσίας πρόβλεψης για συνδρομή γαλλικών δυνάμεων σε περίπτωση παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός αντέτεινε αρχικά πως ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι «εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μία διεθνή συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν».

Το δεύτερο επιχείρημά του ήταν ακόμα πιο ασταθές. «Γνωρίζετε -φαντάζομαι- πολύ καλά ή θα σας τα έχει εξηγήσει ο κ. Κατρούγκαλος, κ. Τσίπρα, ότι ο όρος ¨επικράτεια¨, την οποία ρητά προστατεύει η εταιρική σχέση, περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα» είπε και πρόσθεσε πως η Συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, τα οποία καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Και φαντάζομαι ότι γνωρίζετε -θα σας τα έχει εξηγήσει ο κ. Κατρούγκαλος- ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας. Έτσι δεν είναι, κ. Κατρούγκαλε; Γι’ αυτό άλλωστε σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κ. Κατρούγκαλε και κ. Τσίπρα;» ρώτησε τους πολιτικούς του αντιπάλους, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο μία σαφή απάντηση για όσα «εκ των υστέρων δεν μπορούν να προστεθούν».

«Καρφί» στον Βενιζέλο

Σχετικά με την αλλαγή του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής για το σκέλος που αφορά την παγιωμένη ουδετερότητα της Ελλάδας έναντι των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αρνήθηκε ότι η χώρα μας θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ και επικαλέστηκε τις σχετικές αναφορές που υπήρχαν στα συμπεράσματα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα.

«Δεν γνωρίζετε, κ. Τσίπρα, και δεν ήσασταν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια όταν μετ’ επιτάσεως στα Συμπεράσματα γινόταν αναφορά στην περιοχή του Σαχέλ, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πού ήσασταν εσείς, κ. Τσίπρα, τότε;» διερωτήθηκε και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Το τελευταίο καταφύγιο το οποίο αναζητάτε, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου ο οποίος προτείνει να ενισχυθεί η Συμφωνία με ορισμένες πρόσθετες δηλώσεις» ανέφερε και πρόσθεσε το εξής βιτριολικό σχόλιο: «Ευτυχώς, βέβαια, που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και το έκανε, γιατί αν και τον επικαλείται συχνά τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμάμαι ότι τον θέλατε στη φυλακή για τη Novartis».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter