Οι απεργίες στους σιδηροδρόμους παραλύουν τη Βρετανία

Οι απεργίες στους σιδηροδρόμους παραλύουν τη Βρετανία

Τα ταξίδια με τρένο στη Βρετανία σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό την Πέμπτη, αφού δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σιδηροδρόμων προχώρησαν σε απεργία λόγω μισθολογικών διαφορών. Αυτό είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου καλοκαιριού που χαρακτηρίστηκε από την έξαρση της ακρίβειας και την κυβερνητική αδράνεια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την έκτη απεργία των σιδηροδρόμων από τον Ιούνιο, με τις απεργίες να διαρκούν έως το Σάββατο σε ορισμένα μέρη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αιχμής. Η απεργία της Παρασκευής θα στοχεύσει τις μεταφορές στο Λονδίνο.

Αιτία της απεργίας

Μια σειρά αποτυχημένων διαπραγματεύσεων μεταξύ σιδηροδρομικών εταιρειών και συνδικάτων σημαίνει ότι μόνο περίπου το ένα πέμπτο των συνηθισμένων τρένων κινούνται, αφήνοντας ορισμένα μέρη χωρίς καθόλου σιδηροδρομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την Network Rail, μια εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό σύστημα της χώρας. Οι ταξιδιώτες συμβουλεύτηκαν να ταξιδέψουν μόνο εάν τους είναι απαραίτητο.

Η απεργία ήρθε ενόσω η Βρετανία βιώνει την ταχύτερη άνοδο πληθωρισμού εδώ και τέσσερις δεκαετίες, μεγεθύνοντας τις ανησυχίες για μια κρίση του κόστους διαβίωσης, καθώς τα αγαθά και οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των πλέον βασικών, γίνονται πιο ακριβά.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 10,1% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη και οι οικονομολόγοι λένε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη, προβλέποντας κορύφωση το φθινόπωρο ενόψει των προειδοποιήσεων ότι τα νοικοκυριά θα παρουσιάσουν τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Ενόψει συντονισμένης κινητοποίησης;

Ο ηγέτης του συνδικάτου των σιδηροδρομικών εργαζομένων RMT, Μικ Λιντς, δήλωσε ότι τα συνδικάτα βρίσκονται στο χείλος του να ζητήσουν «συγχρονισμένες» απεργίες λόγω της εκτεταμένης οργής για το πόσο ο αυξανόμενος πληθωρισμός ξεπερνά τους μισθούς.

Μιλώντας από την πικετοφορία στον κεντρικό σταθμό Γιούστον του Λονδίνου, ο Λιντς προέβλεψε «μια μαζική απάντηση από τους εργαζόμενους». Ερωτηθείς από το Sky News πόσο κοντά ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια γενική απεργία, ο Λιντς είπε: «Μόνο το Συνέδριο Εργατικών Συνδικάτων (TUC) μπορεί να προκηρύξει γενική απεργία». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του TUC, Φράνσις Ο’ Γκρέιντι, βρισκόταν στη γραμμή πικετών πίσω από τον επικεφαλής του RMT καθώς μιλούσε.

Ο Λιντς πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα κύμα αντίδρασης μεταξύ των εργαζομένων για τον τρόπο που τους φέρονται. Οι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι κάθε μέρα της εβδομάδας. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Τους φέρονται άσχημα στο χώρο εργασίας. Νομίζω ότι θα υπάρξει γενικευμένη και συγχρονισμένη δράση. Μπορεί να μην είναι σε παραδοσιακή μορφή».

Μιλώντας νωρίτερα στο Good Morning Britain του ITV, είπε ότι το σωματείο του διαπραγματευόταν με τη Network Rail και τις εταιρείες εκμετάλλευσης τρένων για μια λύση στο μισθολογικό ζήτημα, αλλά «το χάσμα μεταξύ μας είναι ακόμα μεγάλο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter