Οι αποφάσεις του ΣτΕ που εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού (Έγγραφα)

Οι αποφάσεις του ΣτΕ που εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού (Έγγραφα)

Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ότι αφορά τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και τον έλεγχο του Δημοσίου, τις οποίες δημοσιεύει το documentonews.gr.

Πρόκειται για τις υπ’ αριθμόν 7/2023 και 8/2023 αποφάσεις που εξέδωσε η Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις 190 και 191/2022 που είχαν κρίνει ως αντισυνταγματική την υπαγωγή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Διαβάστε σχετικά: Βουλή: Η Νέα Δημοκρατία ιδιωτικοποίησε το νερό

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο διαπιστώνει «την µη συµµόρφωση του Δηµοσίου προς την 191/2022 ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας του Συµβουλίου της Επικρατείας» και καλεί «το Υπουργείο Οικονοµικών να συµµορφωθεί προς την εν λόγω απόφαση εντός οκταµήνου από την κοινοποίηση του παρόντος πρακτικού». Είναι μια απόφαση κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη την ώρα που εκ του πονηρού ιδιωτικοποιεί το νερό.

Η απόφαση της Επιτροπής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ΣτΕ εξεδόθη μετά από προσφυγή των Σωματείων Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και τη χειρίστηκαν νομικά οι δικηγόροι Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης και Κατερίνα Γεωργιάδου.

Μεταξύ άλλων στις αποφάσεις υπογραμμίζεται πως «ως εκ τούτου, συμμόρφωση προς τα κριθέντα θα συνιστούσαν, κατ’ αρχήν, οι ακόλουθες ενέργειες των οργάνων της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας: να θεωρήσουν ανίσχυρη και μηδέποτε γενομένη την μεταβίβαση με τον ν. 4389/2016 στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού 50,003% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕØ να τροποποιήσουν, συναφώς, τον ν. 4389/2016 προκειμένου η εταιρεία ΕΥΔΑΠ ΑΕ, να εξαιρεθεί από τις μεταβιβαζόμενες στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ δημόσιες επιχειρήσεις να προβούν, επίσης, σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί, αναδρομικώς: -η επαναμεταβίβαση από την ΕΕΣΥΠ ΑΕ στο Ελληνικό Δημόσιο ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται, ιδίως, η επαναμεταβίβαση στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ που είχαν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, μεταβιβάσθηκαν ακολούθως από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο προκειμένου να μεταβιβασθούν στην ΕΕΣΥΠ, επανήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ μετά την κατά τα προεκτεθέντα ακύρωση της 262/21.2.2018 αποφάσεως της Διυπουργικής Επιτροπής και θα έπρεπε να μεταβιβασθούν εκ νέου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, προς συμμόρφωση με τα κριθέντα στις αποφάσεις ΣτΕ 1906/2014 και ΣτΕ 190/2022, -η διαγραφή της καταχωρίσεως στο Σύστημα Άυλων Τίτλων της παρανόμως, κατά τα ανωτέρω, επελθούσης μεταβιβάσεως των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ δυνάμει του ν. 4389/2016 και, επίσης, η καταχώριση του Δημοσίου ως κυρίου των μετοχών αυτών, τόσο στο εν λόγω Σύστημα όσο και στο διάδοχο σύστημα του Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων του ν. 4569/2018 (Α΄ 179), καθώς και οι απαιτούμενες γνωστοποιήσεις του ν. 3556/2007».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter