Οι αποκαλύψεις κατατρέχουν τον Μητσοτάκη – Αναζητά διέξοδο στην προεκλογική περίοδο

Οι αποκαλύψεις κατατρέχουν τον Μητσοτάκη – Αναζητά διέξοδο στην προεκλογική περίοδο

Εάν κάποιος ενημερωνόταν για την πορεία του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποκλειστικά από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και τα πραγματικά γεγονότα, θα περίμενε πολύ σοβαρές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό το πρωί της Δευτέρας. Αντιθέτως, κρίνοντας από τη συμπεριφορά και το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλαβαίνει κανείς πως πρόθεσή του είναι χρησιμοποιήσει ακόμα και τις εκλογές για να προσπαθήσει να συγκαλύψει όσο περισσότερο γίνεται τις ευθύνες του.

Διαβάστε επίσης: Παρακολουθούσε τον αρχηγό της αστυνομίας, εισαγγελείς και υπουργούς

«Μύρισε εκλογές» είπε σε περιοδεία του το Σάββατο στην Καλλιθέα. Εμφάνιση που ήρθε έπειτα από ένα σερί δύο εβδομάδων με πλήθος κομματικών, προεκλογικών εμφανίσεων, και λίγες ώρες πριν βγει σε Lifestyle τηλεοπτική εκπομπή, σε εξίσου προεκλογική εμφάνιση. Έπειτα έφυγε για τη Βρετανία, με πρώτη του συνάντηση μία ακόμα προεκλογικού χαρακτήρα, με μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο, ενώ τη Δευτέρα θα συναντηθεί με χρηματοδότες. Σημειώνεται πως ο προσωπικός -και κομματικός- χαρακτήρας του ταξιδιού του επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως δεν θα συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά τον Κάρολο, με τις bussiness του Τατοΐου στο επίκεντρο της συνάντησης.

Την ίδια ώρα, η ροή της πληροφορίας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σκιαγραφεί μία κατάσταση εκτροπής.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, στην ΑΔΑΕ και την Ένωση Ποινικολόγων που ηγούνται των θεσμικών αντιδράσεων για το νομοσχέδιο της συγκάλυψης των παρακολουθήσεων, προστέθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Την Παρασκευή, αιφνιδιαστικά δημοσιοποιήθηκε η «πρόθεση» του -διαφωνούντα με την κυβερνητική γραμμή του απορρήτου- Κώστα Τζαβάρα να αντικατασταθεί από τη σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να ακροαστεί τον πρωθυπουργικό ανιψιό του και πρώην γενικό του γραμματέα Γρηγόρη Δημητριάδη, τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, καθώς και τον ιδρυτή της Intellexa του Predator, Ταλ Ντίλιαν. Πληροφορίες θέλουν και άλλους δύο, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Ανδρέα Κουτσούμπα να αναμένεται επίσης να μην συμμετάσχουν.

Τα παραπάνω είχαν ήδη συμβεί πριν έρθει το Σαββατοκύριακο. Έπειτα ήρθε στη δημοσιότητα η νέα λίστα του Documento μαζί με την τεράστια αποκάλυψη εκατοντάδες διαδικτυακών συνδέσμων-δολωμάτων του Predator. Παράλληλα, δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις της εφημερίδας των προηγούμενων εβδομάδων, με αναφορές στις σημερινές έρευνες της Δικαιοσύνης, εντός και εκτός ΕΥΠ. Την Κυριακή ήρθε και μία ακόμα παρέμβαση-κόλαφος, των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που -στην κυριολεξία- ράπισε τον πρωθυπουργό, αλλά και τη Δικαιοσύνη στο σύνολό της για την ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο αφορά την κυβερνητική αντίδραση στις καταιγιστικές αποκαλύψεις. Για τέταρτο στη σειρά Σαββατοκύριακο, το Μέγαρο Μαξίμου επιστράτευσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που απέναντι στις αποκαλύψεις έχει μόνο να αντιπαρατάξει συκοφαντικές επιθέσεις και σκαιούς χαρακτηρισμούς κατά του Documento και του εκδότη του, Κώστα Βαξεβάνη. Συμπεριφορά που παραμένει ίδια και απαράλλακτη, ανεξαρτήτως εάν πλέον για τις έρευνες της Δικαιοσύνης για τα πρόσωπα του δικτύου κατασκόπων που αποκάλυψε η εφημερίδα γράφουν πλέον η Καθημερινή, το Βήμα και άλλες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση είναι πρόδηλη και σαφής.

Αν με τις εμφανίσεις και τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να καλλιεργήσει προεκλογικό κλίμα, το Σαββατοκύριακο φρόντισε να το διογκώσει και να το χρησιμοποιήσει για επικοινωνιακό «θόρυβο» απέναντι στις αποκαλύψεις. Η συμπεριφορά αυτή έχει βγάλει «έξω» από τα «ρούχα» τους πλήθος θεσμικών παραγόντων της Δικαιοσύνης, των σωμάτων ασφαλείας, της χώρας συνολικά, αλλά και πολλά γαλάζια στελέχη που αθροίζουν τις κυβερνητικές κινήσεις ενοχής και έχουν βυθιστεί στην ανασφάλεια. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών «διαβάζουν» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει τον ορυμαγδό αποκαλύψεων σε βάρος του να τον εντάξει σε «τοξική προεκλογική ατμόσφαιρα», προχωρώντας ακόμα και σε επίσπευση των εκλογών για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.

Άλλωστε, ένα σενάριο που τον θέλει να προκηρύσσει εκλογές αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού -υπό τον φόβο των μειωμένων αντοχών της οικονομίας, διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης «παίζει» με τα σενάρια εκλογών. Το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές κατά την κυβερνητική του θητεία, για να έρθει -κάθε φορά- ως «θεσμικός» να τα απορρίψει, με διακηρύξεις περί εξάντλησης της τετραετίας. Ωστόσο, οι διακηρύξεις αυτές βασίζονται στο σενάριο που του δίνει τη δυνατότητα να εμφανιστεί «γαλαντόμος» με τα δημόσια οικονομικά λίγο πριν την κάλπη, συνεπώς δύσκολα θα ρισκάρει να φτάσει σε εκλογές με την οικονομία στα όριά της.

Είναι γεγονός πως η κατάσταση για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον ασφυκτική, τόσο που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται ακόμα και να «δώσει» τον ανιψιό του για να διασωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάτι τέτοιο αρκεί. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε μπροστά μας μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει, στο όνομα πάντα της πολιτικής του σωτηρίας. Όμως εκείνος που τον κατατρέχει είναι ο ίδιος του ο εαυτός και τα πεπραγμένα του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter