Οι αποσπασματικοί G7 και η αναδυόμενη ισχύς των BRICS

Οι αποσπασματικοί G7 και η αναδυόμενη ισχύς των BRICS

Οι G7 δημιουργήθηκαν ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση του 1973 και στους κόλπους είχαν συγκεντρώσει τις 7 πιο βιομηχανοποιημένες οικονομίες. Πλέον όμως η κατάσταση και τα δεδομένα είναι ολωσδιόλου διαφορετικά. Απόδειξη αυτού η τελευταία διήμερη συνάντηση των μελών του φόρουμ στη Γερμανία.

Εκεί οι ηγέτες του δυτικού μπλοκ θα αναζητούσαν και θα συντόνιζαν τις πολιτικές τους, οι οποίες θα είχαν ως κέντρο βάρους την ανάσχεση της ρωσικής απειλής, τον περιορισμό των τοξικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και τέλος τη βελτίωση των όρων του ανταγωνισμού με το κινεζικό κεφάλαιο.

Η σκιά των BRICS

Ωστόσο, στη σκιά των G7 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ανανεωμένων και διευρυμένων BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), όπου αποφασίστηκε η είσοδο του Ιράν και της Αργεντινής. Το εν λόγω μπλοκ φιλοδοξεί να καταστεί αντίβαρο στους G7, παρότι στη προηγούμενη οικονομική κρίση η δραστηριότητα του ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών.

Εντούτοις, φαίνεται πως τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και η οπισθοχώρηση της Δύσης θέτουν τις βάσεις για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Εγχειρήματα όπως ο κινεζικός «νέος δρόμος του μεταξιού», η νέα θαλάσσια διαδρομή μέσω Αρκτικής που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της τήξης των πάγων, η νέα ροζ παλίρροια στη Λατινική Αμερική αλλά και η τρέχουσα επανευθυγράμμιση των κρατικών συμφερόντων σε Μέση Ανατολή, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία δημιουργούν πεδία παρέμβασης.

Η αδυναμίες των G7

Η δυτική απάντηση σε αυτά τα δεδομένα φαίνεται αποσπασματική και τουλάχιστον κατώτερη των περιστάσεων. Η κατεύθυνση αμυντικών πόρων στην Ουκρανία ώστε να συνεχιστεί η σύγκρουση «μέχρι τέλους», το επενδυτικό πρόγραμμα «Παγκόσμια Πύλη» (Global Gateway) ύψους 600 δις δολαρίων που φιλοδοξεί να υποσκελίσει τις κινεζικές επενδύσεις και ο περιορισμός των τιμών του πετρελαίου με την ελπίδα να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, είναι μερικά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στους G7. Βέβαια, η στρατηγική απάντηση της Δύσης μοιάζει χωρίς όραμα για τον κόσμο, ενώ και ο υπόλοιπος πλανήτης φαίνεται να λοξοκοιτάει προς τους νέους πόλους ισχύος.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter