Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών από το 2017 και μετά

Οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών από το 2017 και μετά

Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα κάθε προηγούμενου έτους, θα είναι από το 2017 και μετά, η βάση υπολογισμού των εισφορών που θα καταβάλλουν οι αγρότες – ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Όμως για ένα μέρος της επόμενης χρονιάς, η βάση θα αποτελέσει το 2015, δηλαδή το τελευταίο έτος που έχει γίνει φορολογική εκκαθάριση εισοδημάτων.

 Όλα τα παραπάνω περιγράφονται αναλυτικά, σε υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τάσος Πετρόπουλος. Στην απόφαση τονίζεται ότι οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία είναι οι εξής:

– Οι αγρότες, πτηνοτρόφοι, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς.

– Οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία αγρότες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης νέων γεωργών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 100kw.

– Οι αυτοαπασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία που εντάσσονται σε επενδυτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι βάσει πληθυσμιακών ή εισοδηματικών κριτηρίων, υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΓΑ.

– Ο/Η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα οικογένειας, σε περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης.

– Οι μοναχοί που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες οι οποίοι έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση.

Επίσης, επισημαίνεται στην ίδια απόφαση ότι η μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών, αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος δια το δώδεκα. Αν όμως, το εισόδημα είναι μικρότερο από το 70% του βασικού μισθού του άγαμου άνω των 25 ετών, δηλαδή τα 586 ευρώ μικτά, τότε η βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι αυτό ακριβώς το 70% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, άρα τα 410 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και εάν το εισόδημα του ασφαλισμένου – αγρότη είναι μηδενικό, για μία ετήσια φορολογική περίοδο.

Εάν το φορολογητέο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού, τότε η βάση υπολογισμού των εισφορών που θα πρέπει να καταβληθούν είναι, στο ανώτατο επίπεδο, τα 5.860 ευρώ. Σε περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, οι εισφορές που θα καταβάλλουν ο/η σύζυγος και τα τέκνα τους, θα προκύπτουν από το πηλίκο της διαίρεσης του ετήσιου εισοδήματός τους, προς των αριθμό των μελών, δια του δώδεκα. Όμως η μηνιαία βάση υπολογισμού δεν πρέπει να υπολείπεται τα 410 ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση, ενώ το ανώτατο όριο, παραμένει τα 5.860 ευρώ.

Εάν υπάρχουν πολλαπλές δραστηριότητες, οι εισφορές που θα καταβάλλονται θα προκύπτουν από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος από κάθε δραστηριότητα.

Ειδικά για όσους πραγματοποιήσουν έναρξη εργασιών και ασφάλισης στον ΟΓΑ, από την 1.1.17 και μετά, η βάση υπολογισμού θα προκύπτει, για τους μήνες από την έναρξη έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στο 70% του βασικού μισθού άγαμου άνω των 25 ετών, δηλαδή τα 410 ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter