Οι «ασήμαντοι» μεγαλειώδεις άνθρωποι

Οι «ασήμαντοι» μεγαλειώδεις άνθρωποι

Τα κείμενα «Πανοραμική θέα μιας νυχτερινής Αθήνας» του Μάριου Ποντίκα και «Made in Philippines mam» της Ελενας Ακρίτα συναντιούνται στη σκηνή

Τρεις αόρατοι και πληγωµένοι άνθρωποι στο περιθώριο της ζωής ψάχνουν παρηγοριά, ελπίδα, δύναµη αλλά και δικαίωση στις µνήµες τους ή στη φαντασία τους. Η µοναξιά, η ανάγκη του διπλανού αλλά και ο αναστοχασµός και η επίγνωση της κατάστασης κάνουν αυτούς τους «ασήµαντους» ανθρώπους µεγαλειώδεις. ∆ύο κείµενα κοφτερά και σπαρακτικά για µια λύτρωση που ποτέ δεν έρχεται. ∆ύο κείµενα που δεν ελευθερώνουν τους ήρωες, ελευθερώνουν όµως τον θεατή, αφού τον φέρνουν αντιµέτωπο µε την αλήθεια µέσα από τη σκέψη και το δίληµµα. Πρόκειται για την «Πανοραµική θέα µιας νυχτερινής Αθήνας» του Μάριου Ποντίκα και το «Made in Philippines mam» της Ελενας Ακρίτα. Μαζί τους και τρία απ’ τα πιο οριακά ποιήµατα της Κατερίνας Γώγου θα ενωθούν σε µια ενιαία θεατρική παράσταση από το εργαστήρι του θεάτρου ∆ιθύραµβος στο Μαρούσι.

Γνωρίζω εδώ και χρόνια τη σκηνοθέτιδα Εφη Νιχωρίτη, η οποία είναι πάντα ενεργή στους κοινωνικούς αγώνες και γι’ αυτό τώρα αναγράφεται στο δελτίο Τύπου πως «τη διδασκαλία και τη σκηνοθεσία έχει κάνει η απόφοιτος λυκείου Εφη Νιχωρίτη». Η αλήθεια είναι, όµως, πως το εργαστήρι της συγκεκριµένης καλλιτέχνιδας λειτουργεί σαν όαση πολιτισµού για το θεατρόφιλο κοινό των βόρειων προαστίων, που ενδεχοµένως δύσκολα να κατηφόριζε για µια έξοδο προς το κέντρο της Αθήνας. «Τόσο αυτή η παράσταση όσο και η δουλειά που γίνεται στο εργαστήρι» µου λέει «στοχεύουν στο να θέτουν αµείλικτα ερωτήµατα, να ξυπνούν το µυαλό, την καρδιά και τη συνείδηση, να παρηγορούν, να ξεφοβίζουν και στην τελική να πυροδοτούν την ανάγκη του οράµατος για έναν καλύτερο κόσµο». Προσθέτει όµως και κάτι άλλο σηµαντικό: «Μου δίνει τεράστια χαρά να δουλεύω µε τα παιδιά του εργαστηρίου.

Με συγκινούν η εµπιστοσύνη τους στο πρόσωπό µου και η χαρά και η αυταπάρνηση µε την οποία δίνονται στο θέατρο, χωρίς να περιµένουν τίποτε από αυτό εκτός από τον ψυχικό πλούτο που τους προσφέρει η όλη δηµιουργική διαδικασία. Ιδιαίτερη χαρά µού δίνει η συµµετοχή της Μαρίας Χριστίνας, που είναι ΑµεΑ και πτυχιούχος θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ. ∆ουλεύουµε χρόνια µαζί και ποτέ δεν θα σταµατήσω να τη θαυµάζω για τη δύναµη, το τσαγανό και την τόλµη της».

INF0: Στην παράσταση με τον γενικό τίτλο «Νυχτερινές συνομιλίες (Δύο κείμενα και τρία ποιήματα)» παίζουν η Μαρία-Χριστίνα Τζαβάρα, ο Σάββας Πετρίδης και ο Βαγγέλης Μαστορόπουλος. Παρουσιάζεται στο θέατρο Διθύραμβος (Λητούς 6, Μαρούσι). Από την Παρασκευή 17 έως τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, ώρα έναρξης 21.00

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter