Οι αξιωματικοί που επιβράβευσε ο Μητσοτάκης

Οι αξιωματικοί που επιβράβευσε ο Μητσοτάκης

Σε ό,τι αφορά την «ευνοϊκή μεταχείριση» που επισημαίνει ο ανακριτής, πράγματι όπως διαπιστώνει αυτή επήλθε στη συνέχεια. Αξιωματικοί για τους οποίους ο ανακριτής ζητά συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος όχι μόνο αναβαθμίστηκαν επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά παραμένουν ακόμη και σήμερα στην ηγεσία της πυροσβεστικής σε κρίσιμα διοικητικά πόστα.

Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ανακοινώθηκαν οι προαγωγές των αξιωματικών, η Αθηνά Μουτάφη, που έχασε τον 25άχρονο γιο της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, απέστειλε προσωπική επιστολή στον Κυρ. Μητσοτάκη. Σε αυτήν εξέφραζε την «εύλογη οργή» των θυμάτων για τις τότε «προαγωγές και διορισμούς ανθρώπων που κατείχαν καίριες θέσεις διαχείρισης της τραγωδίας», ενώ ζητούσε από τον πρωθυπουργό να τις ανακαλέσει.

Το μόνο πρόσωπο που δεν αναβαθμίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ίσως ο πρώην αρχηγός Β. Ματθαιόπουλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από υπαρχηγός το 2018 έγινε αρχηγός το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ας δούμε όμως τις προαγωγές το 2020 και το 2021 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και ποιοι επιβραβεύτηκαν.

Στέφ. Κολοκούρης

Είναι ο αρχηγός ΠΣ από τον Φεβρουάριο του 2020. Από αντιπύραρχος το 2018 πήρε δύο βαθμούς και έγινε αντιστράτηγος το 2019 και στη συνέχεια αρχηγός του ΠΣ.

Χαρ. Χιώνης

Από αρχιπύραρχος το 2018 και διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής έγινε υποστράτηγος το 2020. Στη συνέχεια πήγε στο αρχηγείο του ΠΣ όπου και παραμένει ως κλαδάρχης σε ανώτατη θέση ευθύνης.

Χρ. Λάμπρης

Αντιπύραρχος το 2018 και εναέριος συντονιστής το βράδυ της τραγωδίας, έγινε υποστράτηγος το 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών ή αλλιώς «αττικάρχης», όπως τον αποκαλούν. Στις τελευταίες κρίσεις, αυτές του 2021, έγινε «κλαδάρχης επιχειρήσεων».

Δαμ. Παπαδόπουλος

Πύραρχος το 2018 και διοικητής ΠΣ Νέας Μάκρης, προήχθη σε αρχιπύραρχο το 2020 και έγινε διοικητής Ανατολικής Αττικής.

Γ. Πορτοζούδης

Πύραρχος το 2018 και διοικητής της υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο «Ελ. Βενιζέλος». Το 2020 αναβαθμίστηκε σε αρχιπύραρχο, ενώ συνόδευε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά σε όλες τις εναέριες μετακινήσεις του. Με τον νόμο 4662/2020 πήρε μάλιστα και προαγωγή και διατηρήθηκε στην υπηρεσία Εναέριων Μέσων. Αποστρατεύτηκε μόλις πριν από δύο μήνες.

Χρ. Γκολφίνος

Το 2018 ήταν διευθυντής του 199 ΣΕΚΥΠΣ, αρμόδιος για τις μετακινήσεις των επίγειων οχημάτων. Το 2020 αναβαθμίστηκε σε διευθυντή Δασοπυρόσβεσης, αλλά παρέμεινε αρχιπύραρχος.

Ιω. Σταμούλης

Αρχιπύραρχος το 2018 και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στον Πειραιά, αρμόδιος για τα πλοιάρια που δεν εστάλησαν για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα στο Μάτι. Το 2020 έγινε υποστράτηγος.

Βασίλης Καπερνάρος

Νομικός παραστάτης της Βαρβάρας Βουκάκη- Φύτρου, που έχασε στο Μάτι σύζυγο και δύο παιδιά

«Η εισαγγελία αρνείται να αναβαθμίσει το κατηγορητήριο»

Ολος ο νομικός κόσμος παρακολουθεί σιωπηρός, αμήχανος και διαπορών πώς είναι δυνατόν να αρνείται η εισαγγελία να αναβαθμίσει σε κακουργήματα τα πλημμελήματα της προκαταρκτικής εξέτασης, αφού η ίδια κρίνουσα προφανώς ελλιπή την εκ μέρους της προκαταρκτική εξέταση, έστειλε αυτή για ανάκριση στον 6ο ανακριτή Αθηνών. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν την παρέπεμψε απευθείας στο αρμόδιο δικαστήριο.

Στην προκειμένη περίπτωση ο 6ος ανακριτής έκανε πραγματική έρευνα σε βάθος και διεπίστωσε τη διάπραξη νέων αξιόποινων πράξεων, αφού για τη διαπίστωσή τους προέβη σε εξαιρετικές ανακριτικές πράξεις, οι οποίες σπάνια συμβαίνουν, όπως:

Εξέτασε πολλούς και σχετικούς μάρτυρες.

1. Κατέσχεσε έγγραφα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τα οποία προσπάθησαν αυτές ποικιλοτρόπως να αποκρύψουν.

2. Διενήργησε έρευνες με συνδρομή της ΕΛΑΣ και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε στρατιωτικά και πολιτικά αεροδρόμια.

3. Διενήργησε έρευνες στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

4. Υπέβαλε αιτήσεις και έλαβε έγγραφα από ΕΛΑΣ, ΥΕΜΠΣ, ΓΕΕΘΑ, ΛΣ, ΕΣΚΕ, ΓΕΑ, ΠΣ, ΥΠΑ κ.λπ.

5. Εξέτασε εκ νέου τους ίδιους μάρτυρες περισσότερες φορές, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που ανακάλυψε με ιδιαίτερες προσπάθειες στις ως άνω υπηρεσίες

6. Ανακάλυψε νέα στοιχεία, όπως παρεμβάσεις σε δημόσια έγγραφα με νοθευμένες και πλαστογραφημένες καταχωρήσεις καθώς και παρεμβάσεις και προσθαφαιρέσεις τηλεφωνικών καταγραφών στο ΕΣΚΕ κατά την επίμαχη ημερομηνία της καταστροφής.

7. Ανακάλυψε την αντικατάσταση του καταγραφικού των κλήσεων στο ΕΣΚΕ καθώς και ότι ο κατηγορούμενος (κατά την εισαγγελία για ανθρωποκτονία από αμέλεια) Γεώργιος Πορτοζούδης, διοικητής ΥΕΜΠΣ την ώρα της πυρκαγιάς (18.00-18.45) εγκατέλειψε τη θέση του (εν γνώσει των προϊσταμένων του στο ΕΣΚΕ) καταφεύγοντας με την επισκέπτριά του σε άγνωστη κατεύθυνση από την οποία, όπως η ίδια κατέθεσε ανακριτικά «έβλεπαν την πυρκαγιά στο Νταού».

8. Ανακάλυψε πλαστογραφημένες καταγραφές ωρών απογείωσης (Chinook) κ.ά.

9. Ολες οι ανωτέρω ενέργειες (ενδεικτικώς αναφερόμενες) έλαβαν χώρα από τον κ. ανακριτή, ο οποίος αμέσως τις ανακοίνωνε, ως όφειλε, στην εισαγγελία. Ελάμβανε πάντοτε αρνητική απάντηση, ότι δήθεν δεν είναι στοιχεία αποδεικνύοντα δόλο αλλά αμέλεια! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα δικαιικά χρονικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter