Οι αυστηροί και μη συναισθηματικοί γονείς δημιουργούν παχύσαρκα παιδιά!

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε συνδεθεί η συμπεριφορά των γονιών με την παιδική παχυσαρκία. Αυτό προέκυψε από μια καναδική επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, την οποία έκανε η δρ. Λίζα Κακινάμι από το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ, οι γονείς με παιδιά μέχρι 11 χρονών που είναι αυταρχικοί και ελάχιστα συναισθηματικοί, αυξάνουν τις πιθανότητες παχυσαρκίας για τα παιδιά τους κατά 1/3 σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν περίπου 37.000 παιδιά με τους επιστήμονες να καταλήγουν ταυτόχρονα στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που έχουν πιο χαλαρούς γονείς έχουν πολύ πιο μειωμένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μεταξύ 2 και 5 χρονών με αυστηρούς γονείς έχουν 30% πιο πολλές πιθανότητες να είναι παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά ίδια ηλικίας με λιγότερο αυστηρούς γονείς ενώ στις ηλικίες 6 με 11, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 37%.

Παρά τις συγκεκριμένες διαπιστώσεις πάντως, η ακριβής σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες δεν έχει διευκρινιστεί. Παρ’ όλα αυτά μια από τις πιο δημοφιλείς εξηγήσεις είναι πως τα παιδιά που ενθαρρύνονται από τους γονείς τους να συμμετέχουν στις αποφάσεις αντί να τους τις επιβάλλουν, αποκτούν καλύτερες συνήθειες αναφορικά με την υγεία τους ενώ αντίθετα, καταφεύγουν στην ανθυγιεινή ζωή για να αντιμετωπίσουν τους αυστηρούς κανόνες με αποτέλεσμα να προκύπτει το ζήτημα του βάρους.

Πάντως, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έρευνα έγινε στον Καναδά δεν είναι τυχαίο καθώς τα φαινόμενα παχυσαρκίας των εφήβων έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει κάνει την επιστημονική κοινότητα της χώρας να έχει… «σηκώσει τα μανίκια» και να δουλεύει προκειμένου να βρει απαντήσεις.

Πηγή runnfun.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.