Οι αυθαιρεσίες σκότωσαν τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας

Οι αυθαιρεσίες σκότωσαν τον αντιδήμαρχο Καλλιθέας

Άπλετο φως στο δυστύχημα του δημοσιογράφου Λάζαρου Λασκαρίδη στις 27 Απριλίου 2023, όταν κατέρρευσε σάπιο κάγκελο και τον παρέσυρε σε φρεάτιο βάθους τριών μέτρων, ρίχνει η αυτοψία της Πολεοδομίας Καλλιθέας.

Από νωρίς το πρωί εκείνης της ημέρας ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Καλλιθέας δεχόταν καταιγισμό ευχών. Ξημέρωνε μια χαρούμενη ημέρα. Στις 27.4.2023, ημέρα εγκαινίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, ο Λ. Λασκαρίδης βγαίνει για ένα τσιγάρο στον ακάλυπτο χώρο μαζί με ακόμη ένα άτομο λίγη ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Πλησιάζει τα κάγκελα αλλά, προτού προλάβει να στηριχτεί, η κουπαστή υποχωρεί και ο αντιδήμαρχος πέφτει από ύψος τριών μέτρων στο φρεάτιο του υπογείου με το κεφάλι. Ακολουθεί χάος, συνάδελφοί του στον δήμο και πολίτες στέκονται στο μπαλκόνι του ακάλυπτου και τον κοιτούν να χαροπαλεύει. Αρκετή ώρα μετά φτάνει το ΕΚΑΒ μαζί με κλιμάκιο της πυροσβεστικής. Δεν μπορούν να τον ανασύρουν με ιμάντες καθώς φοβούνται ότι αν τον δέσουν στο κάγκελο για να τον τραβήξουν θα καταρρεύσει ολόκληρη η σάπια κατασκευή και αποφασίζουν να τον μεταφέρουν με τα χέρια στο ισόγειο από την εσωτερική σκάλα του κτιρίου.

Τις πρώτες ώρες όλοι εκτιμούν ότι ο Λασκαρίδης έχει αυτοκτονήσει, ώσπου βγαίνουν στη δημοσιότητα από τοπικό μέσο ενημέρωσης οι πρώτες εικόνες από το σημείο, στις οποίες φαίνεται καθαρά ότι το κάγκελο ήταν σάπιο και έσπασε. Δημοσιογράφοι από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ πολιορκούν για απαντήσεις τον Δήμο Καλλιθέας, ωστόσο άπαντες έχουν εξαφανιστεί. Οι πολίτες ξεσηκώνονται στα κοινωνικά δίκτυα, δεν τολμούν να διανοηθούν τι έχει συμβεί, ζητούν απαντήσεις, απαιτούν έστω μια συγγνώμη. Ήταν η ημέρα των γενεθλίων του.

Στις 8/5/2023 ανακοινώνεται ο θάνατός του και η Καλλιθέα βυθίζεται στη θλίψη. Μερικές ημέρες αργότερα γίνεται γνωστό ότι την υπόθεση έχει αναλάβει εισαγγελέας ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου της οικογένειας, ενώ ο ανήλικος γιος του δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Η αυτοψία

Στις 8, 9 και 17 Μαΐου 2023, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας την οποία διαβιβάζει το ΑΤ Καλλιθέας στην Πολεοδομία Καλλιθέας, υπάλληλοι της υπηρεσίας διενεργούν αυτοψία στη δημοτική βιβλιοθήκη του «τρόμου» όπου εντοπίζουν… 16 αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις.

Ειδικότερα, η Πολεοδομία Καλλιθέας μεταξύ άλλων εντόπισε ότι το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα ήταν παράνομο, η μεταλλική σκάλα στο δώμα από τη βεράντα του τρίτου ορόφου –όπως αυτή που ευθύνεται για τον θάνατο του Λασκαρίδη στο υπόγειο του ακαλύπτου του κτιρίου– ήταν αυθαίρετη, χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας και ομοίως σκουριασμένη, επέκταση δόμησης βεράντας τρίτου ορόφου, επέκταση δόμησης πρώτου ορόφου με κλειστό εξώστη, παράνομη αλλαγή χρήσης σε βιβλιοθήκη και παρεμβάσεις στον οργανισμό του κτιρίου, αλλαγή χρήσης υπογείου σε βιβλιοθήκη ξηλώνοντας τοίχο, δοκάρι και τσιμεντένια σκάλα, ξεμπάζωμα του υπογείου σε βάθος τριών μέτρων –εκεί έπεσε ο Λασκαρίδης όταν έσπασε το σάπιο κάγκελο–, επέκταση υπογείου προς τον ακάλυπτο, αυθαίρετη κατασκευή μεταλλικής σκάλας από την οροφή του λεβητοστασίου στον ακάλυπτο –η μεταλλική σκάλα του υπογείου στην κατάληξη της οποίας βρισκόταν το σάπιο μεταλλικό κάγκελο που ευθύνεται για τον θάνατο του Λασκαρίδη– κ.ά.

Σωρεία αυθαιρεσιών

Συγκεκριμένα, σε αυτήν τη μεταλλική σκάλα του υπογείου η Πολεοδομία Καλλιθέας εντόπισε «εμφανείς ενδείξεις οξείδωσης, απώλειας υλικού καθώς και ανεπαρκείς συνδέσεις συγκόλλησης (κακοτεχνία)». Η μεταλλική αυτή σκάλα, όπως διαπιστώνει η ίδια υπηρεσία, δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τα σάπια κάγκελα η πολεοδομία διαπιστώνει πως στο κιγκλίδωμα αυτό κατά την αυτοψία δεν υπήρχε το οριζόντιο άνω τμήμα του και το μεσαίο οριζόντιο στοιχείο του ήταν σπασμένο. Εδώ περιγράφουν ακριβώς το κάγκελο που υποχώρησε και παρέσυρε στο κενό τον Λάζ. Λασκαρίδη. Η κουπαστή, την οποία το ΑΤ Καλλιθέας δεν αναζήτησε παρά μόνο έπειτα από πέντε ημέρες… ενώ δεν έγινε γνωστό αν κατασχέθηκε ή αν φωτογραφήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, είναι το πολυτιμότερο πειστήριο στην υπόθεση. Ωστόσο τρεις αυτόπτες μάρτυρες το είδαν στο φρεάτιο μετά την πτώση.

Η έκθεση αυτοψίας 19 σελίδων διαβιβάστηκε στο ΑΤ Καλλιθέας και από εκεί στον εισαγγελέα, ενώ από τις 22.5.2023 κοινοποιήθηκε και στον Δήμο Καλλιθέας.

«Να σφραγιστεί»

Στις 19.5.2023 η Πολεοδομία Καλλιθέας ταυτόχρονα με την αυτοψία συντάσσει και 15σέλιδη έκθεση επικινδυνότητας, την οποία ομοίως διαβιβάζει στον εισαγγελέα. Σε αυτήν, κυρίως σε ό,τι αφορά το υπόγειο και τον ακάλυπτο, το κτίριο κρίνεται επικίνδυνο και πρέπει να αποκλειστεί η πρόσβαση προς τον ακάλυπτο χώρο τόσο από το υπόγειο όσο και από το ισόγειο του κτιρίου, αλλά να αποκλειστεί η πρόσβαση και στο δώμα και στη βεράντα του τρίτου ορόφου.

Η αυτοψία της Πολεοδομίας Καλλιθέας φωτίζει από κάθε πλευρά το δυστύχημα του Λάζ. Λασκαρίδη και τίποτε από όσα αναφέρει δεν μπορεί να παρερμηνευτεί. Πλέον τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter