Οι βάρκες-βιβλιοθήκες της Κιμώλου

Οι βάρκες-βιβλιοθήκες της Κιμώλου

Οι βάρκες-βιβλιοθήκες που έχουν φιλοτεχνηθεί από τη ζωγράφο Ελένη Τεκνοπούλου στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα για το περιβάλλον.

Ενα μικροσκοπικό νησί με άγρια φυσική ομορφιά, μονοπάτια που οδηγούν σε απόμερους κολπίσκους, σπηλιές και μνημεία που δημιουργούνται από τον αέρα και τη βροχή που σμιλεύουν τα βράχια. Η Κίμωλος ή Αρζαντιέρα όπως την ονόμαζαν οι ναυτικοί του Μεσαίωνα έχει γίνει ακόμη πιο όμορφη τα τελευταία χρόνια. Οι Κιμωλίστες είναι μια μικρή ομάδα που από το 2011 διοργανώνει πεζοπορίες, κινηματογραφικές προβολές στα πιο ιδιαίτερα μέρη του νησιού, καθαρισμό μονοπατιών και παραλιών. Οι υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες ξεχώρισαν τα προηγούμενα χρόνια για την πρωτοτυπία τους, ενώ εδώ και λίγο καιρό τέσσερις βάρκες-βιβλιοθήκες με ζωγραφιές κοσμούν το λιμάνι της Κιμώλου αλλά και τις παραλίες Αλυκή, Μπονάτσα και Πράσα. «Είμαστε λίγοι, αλλά αυτό μας αρέσει. Οι μονάδες κάνουν τη διαφορά» αναφέρει στο Documento ο Φώτης Μαρινάκης από τους Κιμωλίστες.

Πεζοπορώντας στα μονοπάτια, εκεί όπου τα μηχανοκίνητα δεν «περπατούν», ανακάλυψαν τη φυσική ομορφιά του νησιού. «Οι δράσεις μας ξεκίνησαν το 2011 με τον καθαρισμό των παραλιών. Το 2013 ο ορειβατικός σύλλογος ΕΠΟΣ Φυλής επισκέφτηκε το νησί και καθάρισε τα μονοπάτια της Κιμώλου. Εγώ συμμετείχα σε αυτήν τη δράση ως εθελοντής και έτσι γνώρισα την ύπαιθρο της Κιμώλου και τα μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφες και απόμερες παραλίες. Από τότε πραγματοποιούμε ξεναγήσεις δύο φορές την εβδομάδα με ελεύθερη συμμετοχή για τον κόσμο».

Το 2016 δημιουργήθηκαν οι τέσσερις υπαίθριες δανειστικές βιβλιοθήκες που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Χωριού και οι φωτογραφίες τους κάνουν κάθε χρόνο τον γύρο του διαδικτύου. «Οι επιγραφές είναι φτιαγμένες από φυσικά ξύλα που ξεβράζει ο βοριάς τον χειμώνα και μαζεύτηκαν από τις βορινές παραλίες. Επίσης, έχουμε χρησιμοποιήσει μπαούλα και μια παλιά πιατοθήκη που μας χάρισε μια οικογένεια. Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν κάθε χρόνο από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Είναι η περίοδος που έρχεται περισσότερος κόσμος στο νησί και η εποχή που δεν υπάρχουν πολλές βροχές και υγρασία. Εχουμε συγκεντρώσει δεκάδες βιβλία από εκδοτικούς οίκους, φορείς και συλλόγους».

Σινεμά με φαναράκια και θαλασσινή αλμύρα

Στην Κίμωλο οι ντόπιοι ονομάζουν Καλησπερίτη το πρώτο άστρο που βλέπει κανείς μόλις δύσει ο ήλιος. Ετσι αποφάσισαν να ονομάσουν και το υπαίθριο σινεμά τους, το οποίο αλλάζει διαρκώς τοποθεσίες και αναζητάει τα πιο ιδιαίτερα και απόμερα σημεία του νησιού για προβολές. «Μας άρεσε πολύ η λέξη Καλησπερίτης. Το σινεμά ξεκινάει την ώρα που βραδιάζει, όταν αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο μετακινούμαστε σε πολλά διαφορετικά μέρη της Κιμώλου. Στα ερείπια του κάστρου, σε μακρινές παραλίες, σε σημεία πάνω στο βουνό με θέα τη θάλασσα. Επίσης, σε κάθε προβολή ανάβουμε 100 φαναράκια σε δέντρα, κολόνες και σπίτια και δημιουργούμε εντυπωσιακή ατμόσφαιρα για τους θεατές. Το τελευταίο διάστημα έχουμε βρεθεί ακόμη και σε παραλίες στις οποίες δεν υπάρχει ρεύμα. Απομόνωση, ομορφιά και σκοτάδι, μακριά από τον πολιτισμό, από τον θόρυβο των μηχανών και των αυτοκινήτων. Πολλές φορές οι επισκέπτες δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο της προβολής, αλλά το αποτέλεσμα τους αποζημιώνει. Ο κινηματογράφος είναι για μένα μεγάλο μεράκι και τεράστια αγάπη».

Βάρκες με βιβλία, γοργόνες και δελφίνια

Η ομάδα είναι πολύ μικρή (σχεδόν μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού), αλλά είναι εντυπωσιακό πόσα πράγματα έχει καταφέρει μέσα σε αυτό το διάστημα. «Οταν έχασα τη μητέρα μου πριν από μερικά χρόνια, κατάφερα να ξεπεράσω αυτήν τη μεγάλη απώλεια μέσα από τον εθελοντισμό. Το περπάτημα και οι διαδρομές στη φύση αποτελούν την καλύτερη ψυχοθεραπεία. Στην ομάδα είμαστε λίγα άτομα. Αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Υπάρχει ευελιξία, καλή χημεία και κοινός τρόπος σκέψης ανάμεσά μας. Κανένας δεν έχει δική του επιχείρηση ή ενοικιαζόμενα δωμάτια στο νησί. Είμαστε απλοί πολίτες που αγαπάμε την Κίμωλο, δεν έχουμε κάποιο προσωπικό συμφέρον» σημειώνει.

Οι βάρκες-βιβλιοθήκες είναι μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης. «Καθεμία από τις τέσσερις βάρκες μεταφέρει και ένα περιβαλλοντικό μήνυμα. Ολες έχουν φιλοτεχνηθεί από τη ζωγράφο Ελένη Τεκνοπούλου που έφτασε από το νησάκι της Αμμουλιανής στη Χαλκιδική γι’ αυτό τον λόγο. Πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή της Σταυρούλας Βεντούρη στην υλοποίηση αυτής της ιδέας. Η γνώμη μου είναι ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, στις βάρκες απεικονίζονται γοργόνες, ψάρια και δελφίνια. Είναι μια δράση που συνδέεται απόλυτα με το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε για τη μείωση των πλαστικών».

Η Κίμωλος διαθέτει πλέον οκτώ βιβλιοθήκες και η ομάδα ελπίζει ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει στο νησί και μια κλειστή βιβλιοθήκη. «Παίρνουμε ιδέες από πράγματα που βλέπουμε στο εξωτερικό. Η έμπνευση για τις βάρκες-βιβλιοθήκες προέκυψε από την Αργεντινή. Οι δικές μας βάρκες όμως πιστεύω ότι είναι ακόμη πιο όμορφες…».

INFΟ

facebook.com/Κιμωλίστες-Εθελοντική-Ομάδα-Κιμώλου-ΑΜΚΕ Η δράση πραγματοποιείται με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδης, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter