Οι Βρυξέλλες ξεκινάνε νομική διαδικασία κατά Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση των όρων Brexit

Οι Βρυξέλλες ξεκινάνε νομική διαδικασία κατά Ηνωμένου Βασιλείου για παραβίαση των όρων Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός προθεσμίας για την ανάκληση των όρων του Νόμου Εσωτερικής Αγοράς οι οποίοι συγκρούονται με τη Συμφωνία Αποχώρησης – Η Ευρωπαϊκή απάντηση

Εκκίνησε η Κομισιόν σήμερα τις νομικές διαδικασίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφιση από το Βρετανικό Κοινοβούλιο του Νόμου Εσωτερικής Αγοράς , ο οποίος αναιρεί μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit.

Οι Βρυξέλλες είχαν ορίσει προθεσμία ενός μήνα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποσύρει η βρετανική κυβέρνηση τις διατάξεις του συγκεκριμένου Νόμου που σχετίζονταν με τη Βόρεια Ιρλανδία και οι οποίες παραβίαζαν τη Συμφωνία Αποχώρησης του περασμένου Δεκέμβρη, και κατ’ επέκταση το Διεθνές Δίκαιο.

Η Κομισιόν τη Δευτέρα σχολίασε ότι «δεν θα διστάσει» να λάβει «νομικά μέσα» εκτός και αν το Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρήσει στις διατάξεις που αφορούν την κρατική βοήθεια και τη δήλωση εξαγωγών αγαθών από την ηπειρωτική Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Βρετανική Κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση την ίδια μέρα και ο Νόμος Εσωτερικής Αγοράς τελικά υπερψηφίστηκε την Τρίτη βράδυ με 340 ψήφους έναντι 256 ψήφων και σύντομα αναμένεται να περάσει στη Βουλή των Λόρδων.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λέυντεν, σχολίασε «Καλέσαμε τους Βρετανούς φίλους μας να αποσύρουν τα προβληματικά μέρη από το προσχέδιο του Νόμου Εσωτερικής Αγοράς μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Το προσχέδιο αυτό, αποτελεί εκ της φύσεώς του, παραβίαση της υποχρέωσης καλής θέλησης η οποία θεσπίζεται στη Συμφωνία Αποχώρησης. Εάν υιοθετηθεί ως έχει θα είναι σε πλήρη αντίθεση με το Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πρόσθεσε «Η προθεσμία έληξε χθες. Οι προβληματικές διατάξεις δεν έχουν αποσυρθεί. Συνεπώς σήμερα το πρωί η Κομισιόν αποφάσισε να στείλει ένα γράμμα επίσημης ειδοποίησης στην Κυβέρνηση του ΗΒ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε μία διαδικασία παραβίασης».

Η συγκεκριμένη νομική διαδικασία της ΕΕ αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης στο Λουξεμβούργο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει βαριά, ημερήσια πρόστιμα μέχρις ότου αποσυρθούν οι παραβαίνουσες το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διατάξεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον στη διάθεσή του ένα μήνα για να απαντήσει στην επίσημη ειδοποίηση πριν το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, αυτό της επιβολής κυρώσεων. Οι διαδικασίες παραβίασης απαιτούν κατά μέσο όρο 35 μήνες για να ολοκληρωθούν.

Επί της ουσίας, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει επαρκή χρόνο για συμφωνήσει μία κοινώς αποδεκτή εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτού η νομική διαδικασία περάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Εάν υπάρξει εμπορική συμφωνία μέχρι τέλος Οκτωβρίου, πολλές από τις ανησυχίες τις οποίες επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Νόμος Εσωτερικής Αγοράς θα έχουν χάσει τη σημασία τους, σχολίασε ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας τη Δευτέρα, Σάιμον Κόβενεϋ.

Όπως σχολίασε εκπρόσωπος του ΗΒ «Θα απαντήσουμε στην ειδοποίηση εν ευθέτω χρόνω. Έχουμε ξεκάθαρα ορίσει τους λόγους για τους οποίους εισαγάγαμε τα συγκεκριμένα μέτρα τα σχετιζόμενα με το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίκτυ ασφαλείας προκειμένου να προστατεύσουμε τη συνοχή στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι Υπουργοί θα μπορούν πάντα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στη Βόρεια Ιρλανδία και να προστατεύουμε τα οφέλη που έχουμε αποκομίσει από το ειρηνικό περιβάλλον».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter