Οι δανειστές πιέζουν το δημόσιο να εξοφλήσει τις οφειλές του

Οι δανειστές πιέζουν το δημόσιο να εξοφλήσει τις οφειλές του

Πιέσεις για επιτάχυνση των πληρωμών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην κυβέρνηση. Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία.

Αν και στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου τα συγκεκριμένα χρέη του Δημοσίου περιορίστηκαν στα 5,6 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι θεσμοί ενημέρωσαν το υπουργείο Οικονομικών ότι ειδικό τεχνικό κλιμάκιο θα έρθει το επόμενο διάστημα στην χώρας μας προκειμένου να καταγράψει την πρόοδο της Αθήνας στο μείζον αυτό θέμα, για το οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσυνδεθεί από το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο τα χρήματα που διεκδικεί φέτος η Ελλάδα για ληξιπρόθεσμα είναι 2 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη λάβει δύο δόσεις μέσα στο 2016 για τον σκοπό αυτό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Μία τον Ιούνιο ύψους 1,8 δισ. και μία δεύτερη 1,7 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Όπως προβλέπει το μνημόνιο δεν θα εκταμιεύεται νέα δόση για αποπληρωμή ληξιπροθέσμων εάν δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 80% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που αναλογούν στην προηγούμενη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ανέρχονταν σε 5,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο όταν ένα μήνα νωρίτερα είχαν διαμορφωθεί σε 6,33 δισ. Καταγράφεται, δηλαδή υποχώρηση κατά 727 εκατ. ευρώ αυτών των οφειλών.

Από την επιμέρους ανάλυση αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι το Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορέων του Δημοσίου αντιστοιχούσαν σε 4,163 δισ. ευρώ (έναντι 4,718 δισ. ευρώ), ενώ οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρου ήταν 1,440 δισ. ευρώ (από 1,612 δισ. ευρώ). Από τους επιμέρους φορείς οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχονται σε 2,37 δισ. Εξ αυτών ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 1,339 δισ. ευρώ και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων 482 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με υποχρεώσεις 758 εκατ. ευρώ (έναντι 987 ένα μήνα νωρίτερα) και η τοπική αυτοδιοίκηση με 358 εκατ. ευρώ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter