Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για το ουκρανικό είναι προπέτασμα καπνού;

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για το ουκρανικό είναι προπέτασμα καπνού;
Russian deputy foreign minister Sergei Ryabkov, right, and his delegation arrive for security talks with US Deputy Secretary of State Wendy Sherman at the United States Mission in Geneva, Switzerland, Monday, Jan. 10, 2022. (Denis Balibouse/Pool via AP)

Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν μπαράζ συναντήσεων σε όλη την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας σήμερα από την Γενεύη, συνεχίζοντας στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ και κλείνοντας το πρόγραμμα στη Βιέννη όπου οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στα πλαίσια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Οι συγκεκριμένες πολυεπίπεδες διαβουλεύσεις έχουν ως μόνο στόχο την αναβολή των όποιων αποφάσεων αφού είναι αδύνατο να συνεννοηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη. Κατά συνέπεια, οι διαβουλεύσεις γίνονται με όρους αυτοσκοπού για να φανεί ότι κανείς δεν θέλει τη σύγκρουση και κανείς δεν την προκρίνει, ενώ δεν έχει προηγηθεί κάποια μεγάλη κρίση ώστε να επιβληθούν αποφάσεις.

Άλλωστε, τα αιτήματα και οι απαιτήσεις Ρώσων και Αμερικανών έχουν γνωστοποιηθεί από καιρό. Οι Ρώσοι, δια στόματος του υφυπουργού Σεργκέι Ριαμπκόφ, απαιτούν τρία πράγματα: 1) διακοπή της επέκτασης του ΝΑΤΟ, 2) κανένας πύραυλος στα ρωσικά σύνορα και 3) παύση κάθε στρατιωτικής άσκησης, επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών ή κατασκευή υποδομών πέραν των συνόρων του 1997 (τελευταία διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και Βαλτικής).

Οι Αμερικανοί από τη μεριά τους θεωρούν πως είναι αδύνατο να δεσμευθούν στο πρώτο ρωσικό αίτημα, μιας και αυτό παραβιάζει την εθνική κυριαρχία των υπό ένταξη κρατών (Ουκρανία και Γεωργία), αν και συζητούν τα υπόλοιπα ρωσικά αιτήματα σε αντάλλαγμα την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει εισβολή στην Ουκρανία.

Με αυτά τα δεδομένα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η «στρατιωτική συμμαχία θα είναι έτοιμη εάν η διπλωματία αποτύχει», θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει και άλλη δυνατότητα στο τραπέζι για τη Δύση, παρότι οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει μετά βδελυγμίας αυτή τη δυνατότητα, προκρίνοντας την λύση των κυρώσεων.

Εντούτοις, ο Ριαμπκόφ απαντώντας στις αιτιάσεις του Στόλτενμπεργκ απείλησε ευθέως τους αντιπάλους τους, λέγοντας ότι εάν δεν υπαναχωρήσει η Δύση από την Ουκρανία τότε θα αντιμετωπίσει μια χειρότερη κατάσταση ασφαλείας.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι έχουν βρεθεί χωρίς καρέκλα στις συζητήσεις παρά τις επίμονες εκκλήσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Συγχρόνως, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν διαβλέπει ευκαιρία και ζητάει την δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ευρωπαϊκής ασφάλειας ώστε να χειραφετηθεί η Ε.Ε αμυντικά.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter