Οι δικαστικές Αρχές της Ηλείας ζήτησαν από δημοσιογράφο του Documento να αποκαλύψει τις «πηγές» του

Οι δικαστικές Αρχές της Ηλείας ζήτησαν από δημοσιογράφο του Documento να αποκαλύψει τις «πηγές» του

Το απόρρητο των πηγών του δημοσιογράφου της εφημερίδας Documento Μάκη Νοδάρου, ζήτησαν σήμερα να αποκαλύψει οι δικαστικές Αρχές της Ηλείας, με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά του τέως «γαλάζιου» δημάρχου της Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση για αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας στις 23-24/12/2017 το οποίο σχετιζόταν με τις παράνομες απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ του ιδίου του κ. Παρίση και των συνεργατών του , όπως αυτές περιγράφονταν στο 235\Α\2017 πολυσέλιδο Πόρισμα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που συνέταξαν υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης .

Σύμφωνα με το apokalypseis.com, o δημοσιογράφος κλήθηκε στο Ειρηνοδικείο Μυρτουντίων Ηλείας ως μάρτυρας στην υπ αριθμ. ΕΓ2-8418/53 δικογραφία που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Αθηνών για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μέσω του «εμπιστευτικού» Πορίσματος που δημοσιεύτηκε στο ρεπορτάζ .

Ο συντάκτης της εφημερίδας, μέλος της ΕΣΗΕΑ, στην ερώτηση «που βρήκε το Πόρισμα του ΣΕΕΔΔ που δημοσίευσε», αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές του επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο και τόνισε ότι δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων για πράξεις η παραλείψεις δημοσίων προσώπων που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και πάνω απ όλα είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος από τις τυχόν παράνομες πράξεις των αιρετών.

Ο Μάκης Νοδάρος επικαλούμενος τον Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε ότι οι δημοσιογράφοι έχουν την ηθική υποχρέωση να τηρούν την επαγγελματική εχεμύθεια αναφορικά με την πηγή πληροφοριών που λήφθηκαν εμπιστευτικά.

Υπογράμμισε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει αποφανθεί ότι ο εξαναγκασμός των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν την πηγή της πληροφόρησής τους συνιστά παραβίαση του άρ. 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα σεβασμού στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης. Το δημοσιογραφικό απόρρητο τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης και σε επίπεδο γενικού διεθνούς δικαίου. Τόνισε δε ότι και τα ελληνικά δικαστήρια, ακολουθώντας τον ίδιο συλλογισμό με το ΕΔΔΑ, έχουν αναγνωρίσει το δημοσιογραφικό απόρρητο μέσα από την ένταξή του στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και τις λοιπές διεθνείς συμβάσεις.

Σχετικά με την δήθεν παραβίαση των προσωπικών δεδομένων με την δημοσιοποίηση του Πορίσματος του ΣΕΕΔΔ, ο δημοσιογράφος κατέθεσε ότι με βάση προηγούμενη απόφαση (17/2015) της η Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα , η Αρχή έχει κρίνει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για δημοσιογραφικούς σκοπούς επιτρέπεται, αν υφίσταται δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση : «Το δικαιολογημένο ενδιαφέρον καλύπτει και εκδηλώσεις δημοσίων προσώπων οι οποίες ανεξάρτητα από τον τρόπο που γίνονται , μπορούν να θεωρηθούν ότι αφορούν τα πλαίσια της ανατεθειμένης σε αυτούς δημόσιας λειτουργίας η οποία ως εκ της φύσεως και του είδους των εκπληρούμενων καθηκόντων υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση ενημέρωσης των υποκειμένων των δεδομένων, δεν υφίσταται όταν η συλλογή γίνεται αποκλειστικά για δημοσιογραφικούς σκοπούς και αφορά δημόσια πρόσωπα».

Ο δημοσιογράφος ενημέρωσε σχετικά με επιστολή του τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter