Οι δροσερές σαλάτες του καλοκαιριού από την «κυρία Ουρανία» – Εύκολα και γρήγορα

Οι δροσερές σαλάτες του καλοκαιριού από την «κυρία Ουρανία» – Εύκολα και γρήγορα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με τον υδράργυρο να έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι υψηλές θερμοκρασίες θέλουν προσοχή και για αυτό είναι σημαντικό να προσθέσουμε στη διατροφή μας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ημέρας.

Φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και ξηροί καρποί γεμίζουν το πιάτο μας αποτελώντας ιδανική επιλογή για τις ζεστές ημέρες.

Σας προτείνουμε τις πιο χορταστικές, νόστιμες αλλά και εύκολες σαλάτες του καλοκαιριού με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.

Μακαρονοσαλάτα

Υλικά

  • 500 γρ. βίδες ή πένες
  • 15 ντοματίνια
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο και ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό και ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Φλούδες παρμεζάνας ή άλλο κίτρινο τυρί της επιλογής σας
  • Ψιλοκομμένο ζαμπόν

Διαδικασία

  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση μαζί με τα κρεμμύδια.
  • Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε μια λεκάνη να βγάλουν τα υγρά τους
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν al dente (Δεν τα «καίμε» με βούτυρο για να μην βαρύνουν)
  • Αφού τα σουρώσουμε ανακατεύουμε σε μια λεκάνη με τα ντοματίνια και το ελαιόλαδο (όπως είναι ζεστά τα ζυμαρικά θα ρουφήξουν τα υγρά από τα άλλα υλικά και θα νοστιμίσουν)
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μπαχαρικά
  • Τοποθετούμε τη σαλάτα στο ψυγείο για να «σφίξουν» τα υλικά
  • Τέλος, αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο γαρνίρουμε με τις φλούδες παρμεζάνας και το ψιλοκομμένο ζαμπόν

Κρητικός ντάκος

Υλικά

  • 1 κριθαροκουλούρα
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • Φέτα ή ανθότυρος
  • Ελαιόλαδο
  • Κάπαρη ή ελιές
  • Αλάτι, ρίγανη και προαιρετικά βασιλικός

Διαδικασία

  • Ραντίζουμε με λίγο νερό την κριθαροκουλούρα (όχι να μουλιάσει)
  • Τρίβουμε τη μια ντομάτα στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ
  • Κόβουμε σε κυβάκια τη δεύτερη ντομάτα
  • Τοποθετούμε την τριμμένη ντομάτα πάνω στην κριθαροκουλούρα
  • Αλατίζουμε ελαφρώς
  • Από πάνω τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα ή τον ανθότυρο
  • Γαρνίρουμε το πιάτο με τα κυβάκια από τη δεύτερη ντομάτα
  • Βάζουμε την κάπαρη ή τις ελιές και πασπαλίζουμε με ρίγανη

 

Τονοσαλάτα

Υλικά

  • 160 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο, κονσέρβα
  • 150 γρ. βρασμένη πατάτα
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό
  • 1/2 κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 κ.σ. μαγιονέζα
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  • Σε ένα μπολ κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τη βρασμένη πατάτα
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο μπολ
  • Σουρώνουμε τον τόνο από το νερό του και τον βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά
  • Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε (επειδή ο τόνος είναι αλμυρός προσέχουμε το αλάτι)

Σαλάτα με κοτόπουλο

Υλικά

  • 1 στήθος κοτόπουλο ή οποιοδήποτε κομμάτι προτιμάτε
  • 15 ντοματίνα
  • 2 λιαστές ντομάτες
  • Ανάμεικτες πράσινες σαλάτες (μαρούλι – άισμπεργκ – ρόκα, σπανάκι)
  • Κόκκινη πιπεριά
  • Στραγγιστό γιαούρτι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

  • Βράζουμε ή ψήνουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κυβάκια
  • Σε μια λεκάνη κόβουμε στη μέση τα ντοματίνα, την πιπεριά και τη λιαστή ντομάτα
  • Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα φυλλώδη λαχανικά, το αλάτι και το πιπέρι
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο και το λεμόνι
  • Γαρνίρουμε τη σαλάτα μας

Αυγοσαλάτα

Υλικά

  • 8 βρασμένα αυγά
  • 15 ντοματίνια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κ.σ. μαγιονέζα
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  • Σε μια λεκάνη κόβουμε τα αυγά και τα ντοματίνια στη μέση
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού

Φρουτοσαλάτα

Υλικά

  • Καρπούζι
  • Πεπόνι
  • Ροδάκινα
  • Σταφύλι
  • Σύκο και όποιο φρούτο εποχής έχετε σπίτι σας
  • Ανάλατοι ξηροί επιλογής σας
  • Αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες)
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 150 γρ γραβιέρα ή άλλο τυρί της επιλογής σας

Διαδικασία

  • Κόβετε σε ένα μπολ όλα τα φρέσκα φρούτα και ραντίζετε με τον χυμό λεμονιού
  • Σε μια πιατέλα τοποθετείτε τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με τους ξηρούς καρπούς
  • Προσθέτετε τη γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια

Και για τους πιο τολμηρούς… Σαλάτα με καρπούζι

Υλικά

  • 3 φέτες καρπούζι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 150 γρ. φέτα
  • 3-4 κριθαρένια παξιμαδάκια (ταιριάζουν πολύ και τα παξιμάδια από χαρούπι)
  • Δυόσμος

Διαδικασία

  • Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ (προσοχή μην λιώσετε το καρπούζι)
  • Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο πιπέρι

Διαβάστε επίσης:

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας το καλοκαίρι

Πάσχα 2025: Τα μαστιχωτά τσουρέκια της «κυρίας Ουρανίας» – Εύκολα και γρήγορα

 

 

 

Documento Newsletter