Οι δωρεές σε bitcoin στο κίνημα του Ναβάλνι αυξάνονται ενώ ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή

Οι δωρεές σε bitcoin στο κίνημα του Ναβάλνι αυξάνονται ενώ ο ίδιος βρίσκεται στη φυλακή

Το κίνημα του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ηγείται του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς» και βρίσκεται αυτή την στιγμή στην φυλακή, έχει λάβει από τις αρχές του 2021 δωρεές σε bitcoin που αγγίζουν σε αξία τα 300.000 δολάρια, υπερβαίνοντας τις δωρεές που είχε λάβει συνολικά σε κρυπτονόμισμα το 2020, σύμφωνα με μια ανάλυση των στοιχείων.

Τις δωρεές αυτές σε bitcoin, το κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι τις έλαβε στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως την 11η Φεβρουαρίου του 2021. Συγκεκριμένα στην επιτελική ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι από τις αρχές του 2021 έγιναν δωρεές 6.242 bitcoin τα οποία ισοδυναμούν με βάση την τρέχουσα ισοτιμία σε περίπου 300.000 δολάρια. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες ο συντονιστής τους δικτύου περιφερειακών γραφείων του Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το σύνολο των δωρεών σε κρυπτονόμισμα διπλασιάσθηκε τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

«Είχαμε πολύ μεγάλες εισροές δωρεών», δήλωσε ο Βολκόφ. «Οι περισσότερες δωρεές προέρχονταν από απλούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο σ αυτό».

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε η ιστοσελίδα Blockchain.com, τα μεγαλύτερα ποσά σε δωρεές κατατέθηκαν μετά την σύλληψη του Ναβάλνι στο αεροδρόμιο της Μόσχας Σερεμέτιεβο στις 17 Ιανουαρίου και μετά τις πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης που διοργανώθηκαν σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας στις 23 Ιανουαρίου.

Το κίνημα του Ναβάλνι άρχισε να δέχεται δωρεές σε bitcoin από το 2016 μέσω των περιφερειακών του γραφείων, βασικά για να είναι διασφαλισμένο στην περίπτωση που οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρήσουν να εμποδίσουν άλλες πηγές χρηματοδότησής του.

Οι ρωσικές αρχές κατά περιόδους μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς». «Προσπαθούν πάντα να κλείσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας αλλά βρίσκουμε πάντα κάποια λύση», δήλωσε ο Βολκόφ.

«Χρησιμοποιούμε το bitcoin επειδή είναι ένα καλό νόμιμο μέσο πληρωμής. Το γεγονός ότι έχουμε την εναλλακτική δυνατότητα πληρωμών σε bitcoin, βοηθάει στο να προστατευθούμε από τις ρωσικές αρχές. Βλέπουν ότι αν κλείσουν τα άλλα παραδοσιακά κανάλια, θα συνεχίσουμε να έχουμε ακόμα bitcoin. Είναι σαν ασφάλιση», δήλωσε ο Βολκόφ.

Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν με βάση την τρέχουσα αξία του bitcoin τη συγκεκριμένη περίοδο, η οποία εκτινάχθηκε πάνω από το 300% το 2020, ενώ την Πέμπτη έφθασε τα 47.000 δολάρια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter