Οι δύο όροι που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για να στηρίξει τη νέα ηγεσία της Ε.Ε.

Οι δύο όροι που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για να στηρίξει τη νέα ηγεσία της Ε.Ε.

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες (PES), καθώς και με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αντικείμενο τη νέα ηγεσία της Ε.Ε.

Σε αυτές τις επικοινωνίες ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώθηκε αρχικά για την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν και συζήτησε για τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο.

Μία από αυτές ήταν και η λύση που επιλέχθηκε τελικά, η αποδοχή δηλαδή ενός συμβιβασμού ο οποίος αναγνωρίζει τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης όπως αυτή του κ. Βέμπερ για την προεδρεία της Επιτροπής και του Βάιντμαν για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε, προκειμένου να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28, από τους σοσιαλιστές ηγέτες και την Καγκελάριο Μέρκελ, αφενός τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αφετέρου τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter