Οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν: Ακόμα και η βόλτα με το σκύλο κάνει καλό

Οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν: Ακόμα και η βόλτα με το σκύλο κάνει καλό

Όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας, από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και μέχρι τα υπουργεία υγείας όλων των χωρών συμφωνούν: είτε 150 λεπτά γυμναστική μέτριας έντασης είτε 75 λεπτά έντονης γυμναστικής ανά εβδομάδα είναι αναγκαία για κάθε άνθρωπο.

Αυτό που δείχνει ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη είναι ότι μετράει και η δραστηριότητα χαμηλής έντασης για την υγεία μας. Το να περπατάμε με το σκυλί μας, το πλένουμε τα πιάτα, το να ξεκλέβουμε λίγο χρόνο από την καθημερινότητά μας και να κάνουμε μερικά λεπτά διάδρομο, όλα μετράνε, ακόμα κι αν μας παίρνουν λίγα λεπτά ή ακόμα και μερικά δευτερόλεπτα.

Η εν λόγω μελέτη βασίστηκε στην μελέτη 1.500 ατόμων και εξέτασε την σχέση μεταξύ καθιστικής ζωής, διαφορετικών εντάσεων φυσικής δραστηριότητας και του κίνδυνου πρόωρου θανάτου. Μέσω της συγκεκριμένης μελέτης επιβεβαιώθηκε εκ νέου πως υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην έντονη καθιστικής ζωής και την πιθανότητας θανάτου σε νεαρή ηλικία.

Δεν είναι… σαρωτική η διαφορά

Όμως αυτό είναι γνωστό από πολλές ακόμα μελέτες. Το αξιοσημείωτο είναι πως ανάμεσα στους προαναφερθέντες και όσους γυμνάζονται συστηματικά με ένταση δεν υπάρχει σαρωτική διαφορά όσον αφορά τις πιθανότητες δημιουργιών προβλημάτων υγείας.

«Κάθε γυμναστική δραστηριότητα είναι χρήσιμη, όχι μόνο η γυμναστική υψηλότερης έντασης. Γνωρίζαμε πως περίπου 10 λεπτά γυμναστικής ημερησίως είναι ιδανικά σε γενικές, αλλά τα νέα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτή τη μελέτη, υπολογίζουν τα οφέλη από όλες τις μετρήσεις δραστηριότητας και αυτό που προκύπτει είναι πως ακόμα και η δραστηριότητα πολύ χαμηλής έντασης μπορεί να κάνει τη διαφορά», λέει η Μιν Λι, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης.

Μάλιστα, παρ’ όλο που η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε ηλικιωμένους άνδρες, η Λι τονίζει ότι το ίδιο ισχύει και για τις ηλικιωμένες γυναίκες και για τους νεότερους ανθρώπους. Τονίζει επίσης πως προκύπτουν συσσωρευμένα στοιχεία που δείχνουν πως ακόμη και οι εξαιρετικά σύντομες δραστηριότητες χαμηλής έντασης, μπορούν να παράξουν ένα απίστευτα ευρύ φάσμα οφελών, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, αν ενισχύσετε την καθημερινότητά σας με όσο το δυνατόν περισσότερη σωματική δραστηριότητα γίνεται, όχι μόνο θα μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως δείχνει η πρόσφατη μελέτη, αλλά θα μειώσετε τις πιθανότητες άνοιας και κατάθλιψης, θα εξασφαλίσετε καλύτερη οστική πυκνότητα και μικρότερη συχνότητα πιθανών σοβαρών πτώσεων μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων.

Επιπλέον, το σκυλί σας θα βγει τη βόλτα ή/και θα έχετε καθαρά πιάτα: είναι μια win-win κατάσταση.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter