Οι εκδηλώσεις του Οκτωβρίου στο Public

Οι εκδηλώσεις του Οκτωβρίου στο Public

Το Public, το Νο1 βιβλιοπωλείο, συνεχίζει με φθινοπωρινή διάθεση τις μοναδικές εκδηλώσεις, αγαπημένων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Ο Θάνος Βερέμης, η Σαρίτα Χαΐμ και η επετειακή εκδήλωση των 80 χρόνων του British Council σε συνεργασία με το Public σας προκαλούν στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Οκτωβρίου.

«1940-1941, ο πόλεμος των Ελλήνων»

Θάνος Βερέμης (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

@ 24/10 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Ο Θάνος Βερέμης σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Διετέλεσε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 1988 ως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» και ως το 2000 Πρόεδρός του. Από το 2001 ως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 ως το 2010 ήταν Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία. Υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.

Στο βιβλίο αυτό, αναλύεται διεξοδικά η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου και η ιδιάζουσα φυσιογνωμία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά• εξηγείται πώς η βασιλευομένη ελληνική δικτατορία, που παρουσίαζε ομοιότητες με την ιταλική βασιλευομένη δικτατορία, επέλεξε να συμπαραταχθεί με τη βρετανική δημοκρατία στον μεγάλο αυτό πόλεμο, ενώ περιγράφονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες ενωμένοι απέκρουσαν τη φασιστική επίθεση σε περίοδο επικράτησης του Άξονα στα ευρωπαϊκά πεδία πολέμου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί Σωτήρης Ριζάς και Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.

«80 Χρόνια Πριν / Μετά»

Vanessa Kisuule και Παυλίνα Μάρβιν

@ 30/10 και ώρα 19:00 | Βιβλιοθήκη Penrose της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Είσοδος Ελεύθερη

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του British Council στην Ελλάδα και της Βρετανίας ως Τιμώμενη Χώρα στα Βραβεία Βιβλίου Public, το British Council σε συνεργασία με τα Public Βιβλιοπωλεία, προσκαλούν τη Vanessa Kisuule και την Παυλίνα Μάρβιν να ενώσουν τις φωνές τους στις 30 Οκτώβρη στις 19.00, στη Βιβλιοθήκη Penrose της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η βραβευμένη ποιήτρια και performer από το Bristol και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της νέας γενιάς στην Αθήνα, θα διερευνήσουν το ιδιωτικό και το δημόσιο αφήγημα 80 χρόνια πριν και 80 χρόνια μετά μέσα από την ποίηση και τις λέξεις που συνθέτουν το σώμα της δουλειάς τους. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ποιητής και κριτικός Παναγιώτης Ιωαννίδης.

Τί βλέπει μια ποιήτρια-performer στο παρελθόν της Ελλάδας, της Βρετανίας και στον υπόλοιπο κόσμο; Και τί μπορεί να αποκαλύπτουν τα ευρήματα μιας ποιητικής αρχαιολογίας του μέλλοντος για τη ζωή, τη φύση και τον πολιτισμό σε 80 χρόνια από τώρα; Οι δύο ποιήτριες θα συνθέσουν μία performance με αυτά τα ερωτήματα στο επίκεντρο, εμπλουτισμένη από την in situ συνάντησή τους στην Αθήνα.

Μετά την εκδήλωση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συγγραφείς και να μοιραστεί μαζί τους ένα ποτήρι κρασί.

Πληροφορίες: Katerina.Galani@britishcouncil.gr | 210 3692386

«Η αδελφή μου»

Σαρίτα Χαΐμ (Εκδόσεις Μίνωας)

@ 30/10 και ώρα 21:00 | Public Café Συντάγματος, Είσοδος Ελεύθερη

Το Public και οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Σαρίτα Χαΐμ, «Η αδελφή μου», την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στις 21.00, στο Public Café Συντάγματος. Έχω μια αδελφή. Σε αυτή την παραδοχή εγκλωβίστηκε η παιδική, η εφηβική και η ενήλικη ζωή μου, τις περισσότερες φορές τρώγοντας τα μούτρα της, καθώς το αυτονόητο της ύπαρξής της στεκόταν πάντα πλάι στη διαρκή απουσία της.

Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης. Τραγούδι, μουσική και αφήγηση: Εμμανουέλα Χούλη, Πήτερ Γεροσάβας, Live acoustic duo.

Έχουν πει για το βιβλίο:

«Μια ιστορία εξιλέωσης και συγχώρεσης που σε κερδίζει από την πρώτη αράδα. Δύο γυναίκες που φλέγονται από ένα τραύμα στην παιδική ηλικία. Και όλοι εμείς που παρακολουθούμε με αγωνία ως την τελευταία σελίδα: Θα καταφέρει η αδερφική αγάπη να βγει ζωντανή από τις στάχτες;» – Αναστασία Καμβύση, Marie Claire

«Δυο αδελφές που χωρίστηκαν από τη ζωή και την απόσταση. Δυο διαφορετικοί κόσμοι ή, αν θέλετε, δύο διαφορετικές ματιές σε έναν κόσμο. Η Σαρίτα Χαΐμ κάνει μια τολμηρή κατάδυση στις ψυχές των χαρακτήρων της. Και στο σκηνικό της οι πρωταγωνιστές δίνουν μορφή στις σκιές που ζουν μέσα μας».- Κώστας Γιαννακίδης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter