Οι εκδηλώσεις Μαΐου συνεχίζονται στα Public

Οι εκδηλώσεις Μαΐου συνεχίζονται στα Public

Ο Μάιος, ο πιο πολύχρωμος μήνας της άνοιξης συνεχίζεται στα Public, με νέες εκδηλώσεις που προσφέρουν έμπνευση, ψυχαγωγία και τροφή για σκέψη! Παρουσιάσεις βιβλίων και ενδιαφέρουσες συζητήσεις έρχονται σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με κάποιες να μεταδίδονται και από τα social media! Για την είσοδο στους χώρους των καταστημάτων ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας Covid-19.

«Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης»

Τάκης Θεοδωρόπουλος (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Πέμπτη 19/5 και ώρα 19:00 | Public Συντάγματος

Το Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Θεοδωρόπουλου, «Εμείς οι εξωφρενικότεροι των παλαβών της γης», την Πέμπτη 19/5 στις 19:00 στο Public Συντάγματος.

 Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Περικλής Γιαννόπουλος μαζί με τον Ιωάννη Συκουτρή είναι οι δύο διασημότεροι αυτόχειρες του ελληνικού εικοστού αιώνα. Αυτοκτόνησε στον Σκαραμαγκά, έφιππος. Πυροβόλησε τον κρόταφό του αφήνοντας το άλογό του να επιστρέψει στην ακτή. Ήταν Απρίλιος του 1910. Δανδής των Αθηνών, δεν άφησε παρά μόνο μερικές σελίδες, γραμμένες στα ελληνικά του, που με την παραληρηματικότητά τους αναδεικνύουν τη δύναμη της γλώσσας μας. Τα κείμενά του προγραμμάτισαν την αισθητική της ελληνικής δημιουργίας από τη Γενιά του Τριάντα ως τον Ελύτη. Επηρέασαν ποιητές όπως ο Σικελιανός και όλη τη ζωγραφική που ακολούθησε.

 Η αγάπη του Γιαννόπουλου για το ελληνικό τοπίο είναι δεμένη με τον έρωτά του για τη ζωγράφο Σοφία Λασκαρίδη. Τη συνάντησε τυχαία σ’ έναν δρόμο της Καλλιθέας, όμως έγινε η μοίρα του. Η ερωτική τους σχέση είναι η καρδιά του αφηγήματος.

 Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ημερήσιο, τον περιοδικό Tύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Έχει υπογράψει μυθιστορήματα και δοκίμια. Μεταξύ άλλων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Βερονάλ, Σελάνα: Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα, Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα και Το αδιανόητο τοπίο, και τα δοκίμια Στη χώρα του περίπου: Περίπου σύγχρονη, περίπου ευρωπαϊκή, περίπου πλούσια, Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια: Επίγονοι ή κληρονόμοι; και Τα πρώτα διακόσια χρόνια είναι δύσκολα: Δύο αιώνες νευρικής κρίσης.

 Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Δούρειος Ίππος»

Κώστας Κρομμύδας (Εκδόσεις Διόπτρα)

Πέμπτη 19 Μαΐου, Τρίτη 24 Μαΐου και ώρα 19:00| Public Κέρκυρας και Κοζάνης

Τα Public και οι εκδόσεις Διόπτρα σάς προσκαλούν για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Κρομμύδα, «Δούρειος Ίππος».

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, 19:00 στο Public Κέρκυρας, προλογίζει η ραδιοφωνική παραγωγός Τζούλια Αλεξανδράκου. Την Τρίτη 24 Μαΐου, 19:00 στο Public Κοζάνης, προλογίζει η συγγραφέας Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το Αιγαίο είναι ένα καζάνι που βράζει, με Ελλάδα και Τουρκία να παίζουν το πιο ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας ως τώρα. Η Ισιδώρα τρέχει στην κόψη του χρόνου να μεταφέρει μια σημαντική πληροφορία στα υπόγεια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή της, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή.

Θανατηφόρες παραπλανήσεις και επτασφράγιστα μυστικά σε μια ιστορία όπου η εμπιστοσύνη, η προδοσία, τα μυστικά και ο έρωτας ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Η Ισιδώρα στο πρόσωπο και στον έρωτα ενός άνδρα αναζητά την αλήθεια, αγνοώντας πως κάθε προσπάθεια να αποφύγει το πεπρωμένο της την οδηγεί να το συναντήσει.

Στο τέλος καταλαβαίνει ότι ο Δούρειος Ίππος κάθε ανθρώπου είναι όσα κρύβει στην καρδιά του.

Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

«Τρεις»

Dror Mishani (Εκδόσεις Κείμενα)

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 |  Public café Συντάγματος & Social Live

Ο Dror Mishani για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου στα Public café Συντάγματος.

Ο διάδοχος του Ζωρζ Σιμενόν, όπως τον αποκαλούν, έρχεται για να παρουσιάσει το διεθνές μπεστ σέλερ του, «Τρεις», το πρώτο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μετάφραση Χρυσούλας Παπαδοπούλου από τις εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ.

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Νίκο Κουρμουλή. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πέτρος Μάρκαρης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

«Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού»

Έλενα Χουζούρη  (Εκδόσεις Πατάκη)

Πέμπτη 26/5 και ώρα 19:00| Public Συντάγματος

Το Public και οι εκδόσεις Πατάκη σάς προσκαλούν σε μια συζήτηση για την τρομοκρατία στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 με αφορμή το βιβλίο της Έλενας Χουζούρη, «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», την Πέμπτη 26/5 στις 19:00 στο Public Συντάγματος.

Με τη συγγραφέα συνομιλούν:

Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας

Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ

Τάσος Παππάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας

Βέρα Παύλου, ψυχαναλύτρια

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Αθήνα, Οκτώβριος 1989. Ένα ανώνυµο τηλεφώνηµα πληροφορεί τον δηµοσιογράφο Δηµήτρη Κ. για την εν ψυχρώ εκτέλεση του εικοσιεπτάχρονου «Άτακτου» από αστυνοµικές δυνάµεις, πυροδοτώντας µια σειρά απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Μέσα στο ιδιαίτερα ταραγµένο πολιτικό κλίµα της εποχής, η εκτέλεση του νεαρού αναρχικού ανατρέπει εκ θεµελίων τις βεβαιότητες τόσο του στενού του φίλου Δηµήτρη Κ. όσο και του µεγαλύτερου αδερφού του Τάσου, στελέχους της κομμουνιστικής αριστεράς. Οι δύο άντρες, που έχουν µεγαλώσει από παιδιά µαζί, θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν πότε και πώς ο Άτακτος πέρασε «στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού». Θα βρεθούν έτσι αντιµέτωποι µε το νεανικό παρελθόν τους, της «ηρωικής» προηγούµενης δεκαετίας.

Μέσα σε ένα εύφλεκτο εικοσιτετράωρο, θα προβληµατιστούν για τη στάση τους απέναντι στην πορεία προς την αυτοκαταστροφή του Άτακτου: ο µεν Δηµήτρης Κ. βουτηγµένος στα προσωπικά του αδιέξοδα, ο δε Τάσος ταγµένος στο, υπεράνω όλων, κοµµατικό του καθήκον. Τελικά θα αναγκαστούν να αναµετρηθούν µε τις πεποιθήσεις τους, τις επιλογές τους, τα λάθη τους, τις ψευδαισθήσεις τους, τις ενοχές τους. Καθώς η πολιτική κατάσταση θα αγριεύει, και στους δυο θα αποµείνει η πικρή γεύση ενός επικείµενου fin de siècle, των διαψεύσεων και των απογοητεύσεων της γενιάς τους. Ένα µυθιστόρηµα-ρέκβιεµ για µια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 «Κεντρικές τράπεζες»

Σπύρος Βλιάμος & ο Κωνσταντίνος Γκράβας (Εκδόσεις  Παπαδόπουλος)

Δευτέρα 30/5 και ώρα 20:30 | Public Café Συντάγματος & Social Live

Το Public και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου των Σπύρου Βλιάμου & Κωνσταντίνου Γκράβα, «Κεντρικές τράπεζες», τη Δευτέρα 30/5 στις 20:30 στο Public Café Συντάγματος.

Με τους συγγραφείς θα συνομιλήσουν οι:

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής

Ελένη Λουρή, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υποδιοικητής ΤτΕ

Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ, Καθηγητής

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι κεντρικές τράπεζες αποτελούν ένα μυστήριο για τον μέσο αναγνώστη, παρόλο που επηρεάζουν όσο τίποτε άλλο τη ροή του χρήματος – περισσότερο κι από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Ποιος είναι ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στις εθνικές οικονομίες; Ποια η ιστορία τους; Ανήκουν οι κεντρικές τράπεζες στα κράτη; Τι ρόλο παίζουν στην εκτύπωση χαρτονομισμάτων;  Όλες οι απαντήσεις για τον πιο κεντρικό (και παρεξηγημένο από το ευρύ κοινό) παίχτη της αγοράς στο βιβλίο Κεντρικές Τράπεζες, της σειράς Μικρές Εισαγωγές, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το βιβλίο του Σπύρου Βλιάμου και του Κωνσταντίνου Γκράβα είναι μια έγκυρη και μικρή εισαγωγή στον θεσμό των κεντρικών τραπεζών, που περιγράφει την ιστορία και τον ρόλο αυτών των ιδρυμάτων στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μέσα από την ιστορική εξέλιξη των κεντρικών τραπεζών, οι συγγραφείς ανιχνεύουν τους μηχανισμούς που θεμελιώνουν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα, την ανάγκη εξισορρόπησης της ανεξαρτησίας αυτών των ιδρυμάτων, με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, καθώς και την καθοριστική σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αποτροπή δυνητικά καταστροφικών κρίσεων.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών εξηγείται μέσα από αυτή την αλληλουχία γεγονότων και «εργαλείων» κυρίως του βασικού επιτοκίου. Όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι (από τον J. M. Keynes μέχρι τον Milton Friedman) έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών αποτελεί το κλειδί στην κατανόηση των οικονομικών –και όχι μόνον– εξελίξεων. Καθοριστικός όμως ήταν ο ρόλος όσων διοίκησαν τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά μετά την ελεύθερη διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, όπως με απλό τρόπο και πολλαπλά παραδείγματα αποκαλύπτεται σε αυτή τη Μικρή Εισαγωγή.

Η είσοδος στα Public επιτρέπεται με χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter