Οι εκδόσεις Μεταίχμιο συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση των εκδόσεων Μεταίχμιο και το γιορτάζουν με προσφορές για τους αναγνώστες, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, δράσεις φιλαναγνωσίας, διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής, επετειακές εκδηλώσεις και άλλες δράσεις τις οποίες μπορεί κάποιος να βρει στην ιστοσελίδα metaixmio.gr

Φέτος συμπληρώνονται επίσης 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη και με αυτή την αφορμή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2023 σε Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη, διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων που θα διατρέξουν όλη τη χρονιά.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο στο πλαίσιο του επετειακού έτους σχεδιάζουν πολλές δράσεις που απευθύνονται πρωτίστως στους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους.
Μεταξύ άλλων, ετοιμάζουν την επανέκδοση των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της σε επετειακές συλλεκτικές εκδόσεις με ειδικούς προλόγους. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο θα επανεκδοθούν τα: Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο με εισαγωγή της ομότιμης Καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Χριστίνας Ντουνιά και Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα με εισαγωγή του κριτικού λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Τον Μάρτιο Το καπλάνι της βιτρίνας με εισαγωγή της συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας Μαρίζας Ντεκάστρο, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου με εισαγωγή της συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση και το Ένα παιδί από το πουθενά με εισαγωγή της επιμελήτριας του έργου της Ελένης Μπούρα.

Παράλληλα, από τον Οκτώβριο «τρέχει» Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τη συμμετοχή σχολείων, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων, όλης της χώρας, της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Οι μαθητές/τριες καλούνται να διαβάσουν συγκεκριμένα έργα της Άλκης Ζέη ανά τάξη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις, ενώ καταπιάνονται με δραστηριότητες που θα βρουν σε ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας, που έχει στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο της σπουδαίας Άλκης Ζέη, ολοκληρώνεται τον Μάιο με την ανακοίνωση των τυχερών μαθητών/τριών και σχολείων που κερδίζουν πλούσια δώρα. Στον Μαραθώνιο συμμετέχουν περισσότερα από 2.100 τμήματα με πάνω από 33.500 μαθητές/τριες.

Το 2023 θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού με τίτλο «Ταξίδι στους κόσμους της Άλκης Ζέη», το οποίο έχει σχεδιάσει η μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός Καλλιόπη Κουτρουμπή σε συνεργασία με την ίδια την Άλκη Ζέη πριν από τον θάνατό της. Μέσα από βιβλία και σημειώματα, αποστολές εξερεύνησης, καθημερινά και αναμνηστικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι σχέση έχουν οι περιπέτειες των ηρώων στα βιβλία της με τη ζωή της, με τα μαθήματα του σχολείου αλλά και με τη σύγχρονη καθημερινότητα των μαθητών.

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν επίσης Λέσχες Ανάγνωσης με τα βιβλία της, διαγωνισμό συγγραφής για παιδιά και εφήβους, καθιέρωση ενός ετήσιου βραβείου σε πρωτοεμφανιζόμενο/η συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, podcast, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους κ.ά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter