Μαρτυρίες προσφύγων

«Οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί, μας δέχονται και μας φέρονται καλά»

Το προσφυγικό ζήτημα παραμένει επίκαιρο στον γερμανικό Τύπο. Η Tageszeitung (ΤΑΖ) δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ από την Ελλάδα με πρωταγωνίστρια μια εξαμελή οικογένεια από το Αφγανιστάν.

Η οικογένεια Καρίμι διέφυγε από τη φονική τρομοκρατία των Ταλιμπάν στην πατρίδα της για να καταλήξει τελικά το 2015 στην Ελλάδα φτάνοντας στις ακτές της Σάμου με βάρκα από την Τουρκία. Έπειτα από εννιάμηνη παραμονή σε έναν υπερπλήρη προσφυγικό καταυλισμό στο νησί του ανατολικού Αιγαίου και εξαιτίας σοβαρών πόνων στη μέση της 47χρονης μητέρας Σάστα Καρίμι, τους επετράπη τελικά να μεταφερθούν στην Αθήνα, σε ένα δωμάτιο ενός διαμερίσματος που μοιράζονται με άλλες δύο οικογένειες. «Εδώ έχουμε τα πιο σημαντικά, αυτά που χρειαζόμαστε. Έχουμε ειρήνη», λέει η Σάστα Καρίμι.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «η οικογένεια Καρίμι δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία της προς τα δυτικά –σε αντίθεση με πολλούς άλλους». Εξάλλου, όπως διευκρινίζεται, ως Αφγανοί δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Αυτό δεν ενοχλεί τον επίσης 47χρονο πατέρα της οικογένειας, τον Σαϊντουλά Καρίμι, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να μείνει στην Αθήνα. «Μου αρέσει ο ζεστός καιρός εδώ», λέει χαμογελώντας. «Οι Έλληνες είναι πολύ φιλικοί, μας δέχονται εδώ και μας φέρονται καλά».

Ο Αφγανός πατέρας φοβάται όμως για το μέλλον. «Ξέρει ότι η νέα του πατρίδα είναι βυθισμένη στην οικονομική κρίση. Εταιρείες χρεοκοπούν, θέσεις εργασίας χάνονται. ‘Ανησυχώ ότι δεν θα βρω δουλειά, ότι δεν θα μπορέσω να προσφέρω στα παιδιά καλή εκπαίδευση'», λέει ο Σαϊντουλά Καρίμι, γιατρός με 20χρονη εργασιακή εμπειρία στη χώρα του. Όπως τονίζει ο ίδιος, «δεν ήρθαμε εδώ για να μας συντηρεί η Ευρώπη, να τρώμε, να πίνουμε και να τεμπελιάζουμε. (…) Όχι, θέλουμε οπωσδήποτε να δουλέψουμε και να συνεισφέρουμε στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε μόνο να μας δοθεί η ευκαιρία».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.