Οι Έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν: Η φυματίωση είναι εδώ!

Οι Έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν: Η φυματίωση είναι εδώ!

Η φυματίωση είναι εδώ και θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για την εξάλειψή της, συμφώνησαν οι ειδικοί επιστήμονες σε σημερινή συνάντησή τους, με θέμα «Το σύγχρονο πρόσωπο της φυματίωσης».

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η φυματίωση αποτελεί την 9η συχνότερη αιτία θανάτου και το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα παγκοσμίως, προκαλώντας περισσότερους από 4.500 θανάτους την ημέρα, σημείωσαν οι ειδικοί.

Η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, δείχνει ότι από το 2004 έως το 2016, δηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο 600 περιπτώσεις φυματίωσης, με τη μέση επίπτωση της νόσου να υπολογίζεται στις 4,6 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Το 2016 δηλώθηκαν 439 περιπτώσεις φυματίωσης με την επίπτωση να υπολογίζεται σε 4,1 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού.

Πάντως, όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, δεν μπορεί να αποτυπωθεί με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της φυματίωσης στην Ελλάδα, καθώς δεν δηλώνονται όλα τα περιστατικά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην αίθουσα Α. Αργυριάδης στο ΕΚΠΑ.

Στην ομιλία του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.- Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΠΑ σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος Δημόσιας Υγείας και τόνισε την ανάγκη «όλοι μαζί, ιατρικός κόσμος, εκπαιδευτική κοινότητα και πολίτες, να επιχειρήσουμε να θέσουμε οριστικά στην “υγειονομική λήθη” τη φυματίωση».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητής Θ. Ρόζενμπεργκ, τόνισε ότι η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη. Η εμφάνιση και διασπορά στελεχών μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης, ανθεκτικών στα αντιφυματικά φάρμακα θέτει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί παγκόσμια όσον αφορά τη θεραπεία και τον έλεγχο της, επισήμανε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ολιγωρίας. Η αντιμετώπιση της φυματίωσης θα πρέπει να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στην ατζέντα δημόσιας υγείας στη χώρα μας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αγωνισθεί για τον στόχο αυτόν, σε κοινό μέτωπο μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, αλλά και την κοινωνία των πολιτών».

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της σωστής διαπαιδαγώγησης και της έγκυρης ενημέρωσης σε όλα τα θέματα Υγείας, όπως και στη φυματίωση, έτσι ώστε η πρόληψη να αποτελεί στάση ζωής για κάθε ενήλικα.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), καθ. Σπ. Ζακυνθινός, ο οποίος επεσήμανε τον κρίσιμο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει το κράτος στην αντιμετώπιση της νόσου. «Ο αντιφυματικός αγώνας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανίσχυρος, χωρίς δυστυχώς σοβαρές προσπάθειες από το κράτος για ενδυνάμωσή του. Απαιτείται ενίσχυση των αντιφυματικών δομών με μεγαλύτερη συμμετοχή των πνευμονολόγων» σημείωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter