Βιοτεχνικό Επιμελητηρίο Θεσσαλονίκης

Οι έμποροι βλέπουν φως, τα νοικοκυριά όχι - Δείτε την έρευνα του (PDF)

Διαφορετική προσέγγιση δίνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε έρευνα που πραγματοποίησε το βιοτεχνικό επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης το διήμερο 29 -30 Μαίου και σε ένα δείγμα 500 επιχειρήσεων μελών του ΒΕΘ και 400 νοικοκυριά.

Μπορεί έξι στις 10 επιχειρήσεις να θέλουν να μετεγκατασταθούν κάπου στο εξωτερικό, αλλά το 80% των ρωτηθέντων απαντά που δεν σκοπεύει να κλείσει την επιχείρησή του εντός του τρέχοντος έτους. Στην ίδια έρευνα δύο άτομα είδαν κατά μέσο όρο από την αρχή του έτους την έξοδο από την επιχείρηση στην οποία εργάζονταν, αλλά πλέον το 46% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών εν σκοπεύει να προχωρήσει σε άλλες απολύσεις και μάλιστα ένα 8% από τους ρωτηθέντες είπε ότι θα προσλάβει. Σχεδόν ισορροπία υπάρχει και στον τζίρο. Μπορεί το 47% να δήλωσε ότι μειώθηκαν οι δουλειές του, αλλά το 43% απάντησε ότι ο τζίρος παρέμεινε σταθερός. Ταυτόχρονα, το 52% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν αναμένει καμία μεταβολή στον τζίρο. Ωστόσο το 29% περιμένει πτώση τζίρου και 19% αύξηση. Το 65% δε, δηλώνει καθόλου αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησής του (σ.σ. αλλά το 80% δεν θα την κλείσει…) Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον είναι εντυπωσιακό ότι το 60% ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις και το 70% στις ασφαλιστικές του. Και όχι μόνο αυτό αλλά το 50% των πιχειρηματιών που συμμετείχε στην έρευνα πληρώνει χαμηλότερες εισφορές με τον νέο τρόπο υπολογισμο΄’υ των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Επιπρόσθετα, το ίδιο ποσό καταβάλλει το 30% και μόλις το 20% έκανε λόγο για υψηλότερες εισφορές…

Κατά τα άλλα, οι έμποροι ζητούν επενδύσεις στη μεταποίηση και στη βιομηχανία – βιοτεχνία ζητά το 59% των επιχειρηματιών που έλαβε μέρος στην έρευνα. Ειδικότερα στην ερώτηση «ποιο κατά την άποψη σας πρέπει να είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια;», οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα δυο επιλογών. Το 42% απάντησε επενδύσεις στον τουρισμό, το 29% στήριξη του πρωτογενούς τομέα, το 31% βελτίωση υποδομών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια έρευνα δεν υπάρχει ερώτηση για τις τράπεζες και την πρόσβασή των επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την έρευνα του ΒΕΘ, είναι αποκαρδιωτική στα νοικοκυριά.

Μείωση στο οικογενειακό του εισόδημα βλέπει το τελευταίο εξάμηνο το 49% των καταναλωτών που συμμετείχε στην έρευνα, βελτίωση το 8% και σταθερότητα το 43%. Η μείωση του εισοδήματος φτάνει στο 22%, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες. Κύρια πηγή εισοδήματος για τα νοικοκυριά αποτελεί για το 54% των νοικοκυριών η σύνταξη, ο μισθός για το 32%, τα κέρδη από επιχείρηση για το 6%, τα εισοδήματα από ακίνητα για το 3%, τα επιδόματα για το 2%.

Άνεργα μέλη δήλωσε πως έχει στην οικογένεια του, το 58% των καταναλωτών που συμμετείχε στην έρευνα, με το μέσο όρο των ανέργων μελών ανά οικογένεια να είναι 1,3 άτομα. Οι οικογένειες με ένα άνεργο μέλος αποτελούν τη μερίδα του λέοντος με 67%, με δυο ανέργους το ποσοστό μειώνεται σε 30%, ενώ με τρεις ανέργους και άνω το ποσοστό διαμορφώνεται σε 3%.

Απαισιόδοξο, για την κατάσταση του νοικοκυριού του το επόμενο εξάμηνο, εμφανίζεται το 54% των συμμετεχόντων, σταθερότητα αναμένει το 22%, ενώ για βελτίωση μιλά το 7%.

Το 60% απαντά πως ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις, ενώ το 40% δηλώνει αδυναμία.

Δυσχέρεια για την αντιμετώπιση ενός έκτακτου εξόδου

Απεύχονται να τους προκύψει ένα έκτακτο έξοδο των 500 ευρώ, επτά στα δέκα νοικοκυριά καθώς όπως λένε αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, ενώ καλύτερα φαίνονται τα πράγματα για τρεις στους δέκα, οι οποίοι δηλώνουν πως μπορούν να υποστηρίξουν μια έκτακτη ανάγκη.

Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως χρειάζονται για τις βασικές μηνιαίες ανάγκες τους 1270 ευρώ, όταν ο μέσος μισθός εκτιμάται στα 1176 και η μέση σύνταξη στα 722 ευρώ.

Μαχαίρι στις δαπάνες

Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση για βιοποριστικούς λόγους σημειώνει αυξητική τάση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν δίστασαν να δηλώσουν κατά 62% πως θα έφευγαν εκτός ελληνικών συνόρων αν τους δινόταν η ευκαιρία, προκειμένου να έχουν καλύτερη επαγγελματική τύχη.

Μαχαίρι στις δαπάνες έβαλαν οι Θεσσαλονικείς λόγω οικονομικής συγκυρίας, με τις εξόδους για διασκέδαση να αποτελούν παρελθόν για την πλειονότητα των καταναλωτών. Συγκεκριμένα στην ερώτηση «από τις δαπάνες που θα σας αναφέρω, ποιες περιορίσατε λόγω κρίσης;» -οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα τεσσάρων επιλογών - το 87% απάντησε πως σταμάτησε τις εξόδους για διασκέδαση, το 79% τα ταξίδια, το 70% τις δαπάνες σε ένδυση, υπόδηση, το 38% τις δαπάνες για τσιγάρα και ποτά, το 19% τη συντήρηση του οχήματος του, το 16% τη θέρμανση, το 16% την επίσκεψη σε γιατρό και το 13% τα είδη διατροφής.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες δίνει το 66% καθώς δηλώνει πως τις χρησιμοποιεί περισσότερο, το 25% απαντά πως κάνει την ίδια με το παρελθόν χρήση, ενώ το 9% λιγότερο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.