Οι «ένστολοι» δικαστές

Οι «ένστολοι» δικαστές

Κανάλια και συνδικαλιστές αστυνομικοί υπηρέτες του δόγματος «νόμος και τάξη»

 

Ιδιαίτερο προβληματισμό, με αφορμή το περιστατικό στο Πέραμα και την ανθρωποκτονία του Νίκου Σαμπάνη από πυρά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, προκαλεί για πολλοστή φορά η στάση ορισμένων ΜΜΕ αλλά και συγκεκριμένων συνδικαλιστών της αστυνομίας, οι οποίοι καλούνται διαρκώς σε τηλεοπτικές εκπομπές και εκφράζουν άποψη ακόμη και για επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ τις οποίες είναι προφανές ότι δεν γνωρίζουν, αφού δεν είχαν καμία συμμετοχή σε αυτές.

Ενδεικτικά της στάσης των media αμέσως μετά το περιστατικό είναι δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο 18άχρονος που έπεσε νεκρός ήταν σεσημασμένος, ενώ είχε εξαπολυθεί και ανθρωποκυνηγητό για τον τρίτο ο οποίος διέφευγε. Είναι βεβαίως γεγονός ότι οι πρώτες πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση των δημοσιογράφων προέρχονται από την ίδια την αστυνομία, η οποία αυτονοήτως χρεώνεται την προσπάθεια συσκότισης των γεγονότων. Η παραπληροφόρηση ωστόσο συνεχίστηκε ακόμη και μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που αποκάλυπταν ότι οι ισχυρισμοί της ΕΛΑΣ υπήρξαν εξαρχής ψευδείς.

Στα εν λόγω δημοσιεύματα αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι στο περιστατικό τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί, γεγονός που ήταν γνωστό ότι δεν ίσχυε αφού είχε διαρρεύσει βίντεο στο οποίο οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί ανέφεραν στο κέντρο της Αμεσης Δράσης ότι δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφός τους. Το θύμα εμφανιζόταν παράλληλα ως σεσημασμένο για κλοπές, κάτι που επίσης δεν ίσχυε, αφού μόνο μία φορά είχε κατηγορηθεί για την κλοπή ενός μοτοποδηλάτου, σύμφωνα με την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά Ελλάν Πασσέ.

Είναι γεγονός βέβαια ότι η αναφορά της λέξης «σεσημασμένος» στον τίτλο παραπέμπει τον αναγνώστη σε κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα. Είναι παράλληλα ενδιαφέρον ότι γίνεται διαρκώς αναφορά σε πυροβολισμούς, χωρίς ποτέ να διευκρινίζεται ότι αυτοί προήλθαν στο σύνολό τους από τους αστυνομικούς, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελλάν Πασσέ Βασίλη Πάντζο και το περιβάλλον του αδικοχαμένου Νίκου Σαμπάνη, στον καταυλισμό του Ασπρόπυργου όπου βρέθηκε το Documento, ακόμη και μία από τις φωτογραφίες που προβλήθηκαν σε ορισμένα Μέσα δεν απεικονίζουν τον 18άχρονο αλλά κάποιον γείτονά του.

Ενδεικτικό της στάσης ορισμένων media είναι επίσης το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα –μετά δηλαδή το περιστατικό στο Πέραμα– προβάλλονται διαρκώς ειδήσεις οι οποίες άλλοτε θα περνούσαν στα ψιλά και αφορούν παραβατική συμπεριφορά Ρομά. Το διαδίκτυο με άλλα λόγια έχει γεμίσει με ειδήσεις για κακούς Ρομά.

ΜΜΕ και συνδικαλιστές

Στα ΜΜΕ βεβαίως χρεώνεται και η απόφαση να προσκαλούν σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές εκπροσώπους των εργαζομένων της αστυνομίας οι οποίοι εκφράζουν άποψη για τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ χωρίς να έχουν την παραμικρή γνώση και κατά καιρούς έχουν προκαλέσει με δηλώσεις τους. Ενδεικτικότερο όλων είναι το παράδειγμα του Σταύρου Μπαλάσκα, ο οποίος λόγω τοποθετήσεών του στο πρόσφατο παρελθόν έχει κηρυχθεί έκπτωτος από τα αξιώματα του αντιπροέδρου και του ειδικού γραμματέα της ΠΟΑΣΥ, ενώ σε βάρος του έχει διαταχτεί η διενέργεια ΕΔΕ –με άγνωστο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα– αλλά και εισαγγελική έρευνα.

Ο Μπαλάσκας εμφανίζεται ακόμη στα κανάλια συχνότερα από κάθε άλλον συνάδελφό του και εκφράζει άποψη για επιχειρησιακά ζητήματα, παρότι αυτό, όπως διαβεβαιώνουν το Documento πηγές της ΕΛΑΣ, δεν επιτρέπεται. «Οι συνδικαλιστές» αναφέρουν «δεν εκπροσωπούν την αστυνομία, εκπροσωπούν συναδέλφους τους συνδικαλιστικά. Το πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει μέχρι ποιο σημείο μπορεί ένας συνδικαλιστής να μιλάει επιχειρησιακά. Δεν επιτρέπεται να κρίνουν κάθε επιχείρηση της αστυνομίας, ακόμη κι αν έχουν τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Δεν συνδιοικούν. Μιλούν ως συνδικαλιστές για τους συναδέλφους τους και για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Στο επιχειρησιακό δεν μπορούν να υπεισέρχονται».

Σε κάθε περίπτωση ο Στ. Μπαλάσκας έχει δηλώσει μεταξύ άλλων για το περιστατικό ότι άκουσε την εντολή (για τη διακοπή της καταδίωξης) μόνο ένας δικυκλιστής, ο οποίος για τους δικούς του λόγους είχε κόψει την ταχύτητα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε ορμόνες που… χτυπούν όσους προβαίνουν σε καταδίωξη με αποτέλεσμα να μην ακούν τον ασύρματο. Ο ίδιος έχει προκαλέσει ασφαλώς και με παλαιότερες δηλώσεις του με τις οποίες είχε χαρακτηρίσει μετανάστες και πρόσφυγες που ζούσαν σε καταληφθέντα κτίρια στα Εξάρχεια ως σκόνη, ενώ είχε πει για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος δολοφόνησε τη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά, ότι τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή.

 

Σε…νόμιμη άμυνα

Θέση υπέρ των αστυνομικών αλλά και επί γεγονότων τα οποία διερευνώνται και τα οποία ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει πήρε και ο γενικός γραμματέας αστυνομικών Δυτικής Αττικής Σπύρος Κρικέτος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα, ενώ το κλεμμένο όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους. Οπως είπε, το πρωτόκολλο αναφέρει «να γλιτώσουμε τη ζωή μας και να μην έχουμε θύματα». Ακόμη πρόσθεσε πως η ζωή των αστυνομικών τέθηκε σε κίνδυνο ενώ κινδύνευσαν και πολίτες. Ο Κρικέτος είναι ο ίδιος συνδικαλιστής που μετά τις εκλογές του 2019 είχε υποστηρίξει ότι οι συνδικαλιστές του Σώματος ήθελαν «να λυθούν τα χέρια» τους.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος παραδέχτηκε ότι στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ είχε δοθεί εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη του αυτοκινήτου στο Πέραμα, αλλά χαρακτήρισε την εντολή αυτή παράνομη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αστυνομία στον κόσμο που να λέει “σταματήστε”, δηλαδή τους αφήνουμε και φεύγουν»!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter