Οι εντιμότατοι φίλοι και συνεργάτες του Ι. Στουρνάρα

Οι εντιμότατοι φίλοι και συνεργάτες του Ι. Στουρνάρα

Η χρόνια νοσηρότητα που επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα της χώρας επανέρχεται ως θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τις αποκαλύψεις για το δεξί χέρι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

 Αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση στενότατου συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον νόμο και τις εισαγγελικές αρχές. Κατά… διαβολική σύμπτωση ένας ακόμη γενικός διευθυντής της κεντρικής τράπεζας της χώρας κατηγορείται για κακούργημα.

Ο πρώτος για τον οποίο υπήρξαν αποκαλύψεις την εβδομάδα που πέρασε, ο Γιώργος Πάσχας, είναι επικεφαλής της διεύθυνσης εποπτείας των εμπορικών τραπεζών. Κάτι σαν αρχιεπιθεωρητής του τραπεζικού συστήματος. Φροντίζει δηλαδή να ελέγχει αν οι τράπεζες και τα στελέχη τους λειτουργούν εντός των πλαισίων που επιβάλλουν η τραπεζική νομοθεσία και τα χρηστά ήθη και συχνά πυκνά συντάσσει εκθέσεις για τα πεπραγμένα των τραπεζών και των στελεχών τους.

Ο δεύτερος είναι ο Σπυρίδων Παντελιάς, ο οποίος διώκεται για κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και είναι επικεφαλής της διεύθυνσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δηλαδή ενός από τους πιο κρίσιμους τομείς για το τραπεζικό σύστημα.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη μεγαλοτραπεζίτης, ο επικεφαλής της Τράπεζας Αττικής, επίσης εκλεκτός του Γ. Στουρνάρα. Πρόκειται για τον Θόδωρο Πανταλάκη, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί δύο κακουργηματικές διώξεις. Η μία αφορά τη θητεία του στην Τράπεζα Πειραιώς ως στενού συνεργάτη του Μιχάλη Σάλλα και η άλλη τη θητεία του ως επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας.

Η περίπτωση Πάσχα

Ο Γ. Πάσχας πριν μετεγγραφεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Μαζί με δεκάδες άλλα στελέχη της τράπεζας συμμετείχε σε πρόγραμμα stock options εν είδει επιβράβευσης (μπόνους). Πρακτικά αγόρασαν στα χαρτιά αριθμό μετοχών της τράπεζας –συνήθως σε φθηνότερη τιμή από την τρέχουσα– και παράλληλα εγγράφηκε στη μερίδα τους δάνειο ίσο με την αξία των μετοχών.

Η συνήθης πρακτική για τα τραπεζικά στελέχη ήταν να πωλούν τις μετοχές όταν ανέβαιναν και έτσι να εξοφλούν το δάνειο και να καρπώνονται τη διαφορά. Η… ευφορία των stock options είχε διάρκεια και κάλυψε όλη την περίοδο της χρηματιστηριακής παράκρουσης. Όταν όμως οι μετοχές άρχισαν να καταρρέουν, βρέθηκαν ακάλυπτα και τα δάνεια. Βεβαίως κανένας όρος των stock options δεν ανέφερε ότι το δάνειο ήταν… δωρεάν. Και πολύ περισσότερο ένα υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος γνωρίζει εκ της θέσεώς του ότι τα προϊόντα αυτά είναι υψηλού κινδύνου και μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίου.

Κάποια στελέχη της Εθνικής Τράπεζας φαίνεται ότι όχι μόνο το ήξεραν αλλά και επωμίστηκαν τη ζημιά πληρώνοντας εξ ιδίων και καλύπτοντας τα δάνειά τους όταν η διοίκηση της Εθνικής –που επί 7-8 χρόνια ανεχόταν σιωπηλά να παραμένουν ανοιχτά– ζήτησε να εξοφληθούν μέχρι τις 18 Απριλίου του 2018. Μεταξύ αυτών δεν περιλαμβανόταν το δεξί χέρι του κ. Στουρνάρα. Βεβαίως στην ευθύνη του Γ. Πάσχα είναι να ελέγχει –μεταξύ άλλων– και αν εφαρμόζονται πολιτικές κατ’ εξαίρεση δανειοδοτήσεων από τις εμπορικές τράπεζες…

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η έκθεση που οδήγησε στον εισαγγελέα τον πρώην ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλα (ο οποίος έχει χρόνια αντιπαλότητα με τον Γ. Στουρνάρα) φέρει την υπογραφή του Γιώργου Πάσχα.

Η περίπτωση Παντελιά

Στέλεχος με υψηλές σπουδές και θητεία σε αρκετές ελληνικές εμπορικές τράπεζες (Εμπορική, Γενική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) είναι ο έτερος έμπιστος του Γ. Στουρνάρα Σπύρος Παντελιάς, που διώκεται επίσης για κακούργημα. Ειδικότερα έχει απαγγελθεί εναντίον του κατηγορία για απιστία από κοινού με άλλα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και κατ’ εξακολούθηση. Πρόκειται για την ίδια δικογραφία που περιλαμβάνει τους Αγγ. Φιλιππίδη, Αναστασία Σακελλαρίου, Αντ. Καμινάρη κ.ά.

Η περίπτωση Πανταλάκη

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης έχει μακρά θητεία στο τραπεζικό σύστημα. Υπήρξε υποδιοικητής της Εθνικής, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, διοικητής της Αγροτικής μέχρι τη διάλυσή της, ενώ στην αρχή της καριέρας του υπήρξε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής και – σύμφωνα με όσα ακούγονται στην τραπεζική πιάτσα – τοποθετήθηκε εκεί έπειτα από απαίτηση του κ. Στουρνάρα.

Ο Θ. Πανταλάκης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο των αγοραπωλησιών ακινήτων επί παντοκρατορίας Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς και μάλιστα μετά την απολογία του στην ανακρίτρια της υπόθεσης του επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας 30.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος. Η δίωξη σε βάρος των Σάλλα, Πανταλάκη και άλλων 28 ατόμων είχε ασκηθεί έπειτα από παραγγελία του πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου. Η παραγγελία του Π. Αθανασίου είχε βασιστεί σε πόρισμα-καταπέλτη 52 σελίδων του αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γαληνού Μπρη (που είχε αποκαλύψει παλαιότερα το Documento), ο οποίος είχε διαπιστώσει την τέλεση του αδικήματος της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας.

Εκκρεμεί όμως ακόμη μια παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης κατά Πανταλάκη για κακουργηματική απιστία την οποία είχε παραγγείλει ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου.

Το αδίκημα αφορά οικονομική ζημιά ύψους 10 εκατ. ευρώ που φέρεται να προκάλεσαν στην Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ (θυγατρική της ΑΤΕ) κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους ως εκτελεστικά μέλη του ΔΣ τόσο ο Θ. Πανταλάκης όσο και οι Κωνσταντίνος Φιλίππου και Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, για τους οποίους έχει επίσης παραγγελθεί η άσκηση ποινικής δίωξης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter