Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής αντιδρούν στην πρόταση για σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ

Οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής ζητούν την άμεση απόσυρση του κειμένου της διαβούλευσης για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και τόσο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, όσο και ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος προτρέπουν τα μέλη τους να αρνηθούν να υπογράψουν τις συμβάσεις.

Όπως αναφέρουν, «η σύναψη της προτεινόμενης (και στην ουσία επιβαλλόμενης) σύμβασης θα οδηγήσει στην ανεργία τους επιστήμονες του κλάδου, σε αδυναμία αποπληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών και των υποχρεώσεων τους στην εφορία». Επίσης, κάνουν λόγο για «πλήρη κατάρρευση του θεραπευτικού έργου, έκπτωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών, παύση/πάγωμα των υπηρεσιών λόγω του αιφνίδιου της πρότασης χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο, ώθηση των ασφαλισμένων προς τα πλαίσια αβέβαιης ποιότητας παροχής υπηρεσιών που χρόνια λυμαίνονται τον χώρο».

Ακόμη, ο κλάδος διαμαρτύρεται και για τη διαδικασία της διαβούλευσης, τονίζοντας ότι «εν μέσω αργιών, μας ζητάνε να συρθούμε σε μία συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της προσφερόμενης υπηρεσίας», χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «προσχηματική».

Μέχρι τώρα, οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον λογοθεραπευτή και ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε τους ασφαλισμένους και όπως έχει γνωστοποιήσει ο Οργανισμός θα αποζημιώσει τους ασφαλισμένους για δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 και πέραν αυτής της ημερομηνίας καμία απόδειξη μη συμβεβλημένου παρόχου δεν θα γίνεται δεκτή.

Προβληματισμό προκαλεί, όμως, στα στελέχη του ΕΟΠΥΥ το ύψος της ετήσιας δαπάνης για παροχές ειδικής αγωγής, που φέτος έφτασε τα 106 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 82 αφορούν λογοθεραπεία, όταν η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνουν, το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τη συχνότητα του προβλήματος στην Ελλάδα και υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη, όπου με βάση τα αποτελέσματα θα καθοριστεί και ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή για το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.