Οι έπαινοι του Τραμπ στην Μέι, το Μεξικό και η Huawei

Οι έπαινοι του Τραμπ στην Μέι, το Μεξικό και η Huawei

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν πήρε πιθανόν τα εύσημα που της άξιζαν για τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με στόχο μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού η Τερέζα Μέι αστειεύτηκε σχετικά με τις συμβουλές του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για το θέμα.

«Ο πρόεδρος (πέρυσι) πρότεινε να μηνύσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν κάναμε» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις και καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία» σημείωσε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον μεγιστάνα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη συμφωνία του Νοέμβριου που σύναψε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, την οποία οι Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τρεις φορές νωρίτερα φέτος.

«Εγώ θα τους είχα μηνύσει, αλλά εντάξει» υπογράμμισε ο ίδιος χαμογελώντας. «Θα τους είχα μηνύσει και θα προχωρούσαμε σε διακανονισμό, όμως ποτέ δεν ξέρεις, εκείνη είναι πιθανόν καλύτερη διαπραγματευτής σε σχέση με εμένα».

Κατόπιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Πιθανόν, δεν σου δόθηκαν τα εύσημα που σου αξίζουν, εάν αυτά σημαίνουν κάτι, όμως πιστεύω ότι σου αξίζουν πολλά εύσημα, πραγματικά το πιστεύω».

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις με το Μεξικό και η Huawei βρέθηκαν, επίσης, στο επίκεντρο των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δασμοί στο Μεξικό

Το Μεξικό «πρέπει να κάνει περισσότερα» για να σταματήσει την «εισβολή» των μεταναστών στις ΗΠΑ, εάν θέλει να αποφύγει την επιβολή τελωνειακών δασμών σε βάρος του, επισήμανε ο Αμερικανός ηγέτης, στη συνέντευξη Τύπο με τη Μέι.

Θεωρώντας «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» διασχίζουν τα σύνορα, ο μεγιστάνας υπογράμμισε ότι «οι δασμοί θα τεθούν πιθανόν σε ισχύ», παρά τις συνομιλίες με τη μεξικανική κυβέρνηση με στόχο να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη. Θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα σύνορα… Θέλω να δω ασφάλεια στα σύνορά μας, θα δω φοβερό εμπόριο, θα δω πολλά πράγματα να συμβαίνουν κι αυτό συμβαίνει».

«Το Μεξικό τηλεφώνησε, θέλουν να συναντηθούμε, θα συναντηθούν την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ) Πομπέο θα παραστεί στη συνάντηση μαζί με κάποιους άλλους που είναι πολύ καλοί σε αυτό και θα δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όμως νομίζω ότι το πιθανότερο είναι οι δασμοί να επιβληθούν και το πιθανότερο τότε θα λέμε ότι οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ και ότι θα καταβληθούν».

«Κάθε μήνα αυτοί οι δασμοί θα αυξάνονται από το 5% στο 10%, στο 15%, στο 20% και ίσως στο 25% κι αυτό που θα συμβεί είναι ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα μας και πήγαν στο Μεξικό, θα επιστρέψουν σε εμάς κι αυτό είναι εντάξει…».

Η Huawei

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα «απόλυτα βέβαιος» στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία για την πιθανή εμπλοκή του κινεζικού ομίλου Huawei στην ανάπτυξη του βρετανικού δικτύου 5G, ένα ενδεχόμενο που δεν βλέπουν με καλό μάτι οι ΗΠΑ.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία» υπογράμμισε έχοντας στο πλευρό του την Τερέζα Μέι, στο Λονδίνο.

Η Ουάσινγκτον απειλεί τους συμμάχους της ότι θα περιορίσει τις ανταλλαγές στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών εάν εμπλέξουν τη Huawei στο 5G.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter