Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό εξακολουθούν να διεκδικούν τα αυτονόητα

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό εξακολουθούν να διεκδικούν τα αυτονόητα
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης εξήγγειλε μια σειρά μέτρων -εντυπωσιασμού;- και μέσα σε αυτά αναφέρθηκε και στην παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους καλλιτέχνες για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Με τους περισσότερους καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον πολιτισμό να μην έχουν εργαστεί τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο εφόσον ελάχιστες παραγωγές πραγματοποιήθηκαν, με την αποζημίωση του Μαΐου να έχει πληρωθεί μόλις πρόσφατα, με τις αλλεπάλληλές διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις των εργαζόμενων στον πολιτισμό και των σωματείων τους για να παραταθούν οι μήνες αποζημίωσης, με την αβεβαιότητα για τους χειμερινούς μήνες και βέβαια με τις σοβαρές παθογένειες στο χώρο να εξακολουθούν να υφίστανται, οι εξαγγελίες αυτές δεν φαίνεται να επαρκούν. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να δεσμευτεί οτι θα βρίσκεται στο πλευρό των καλλιτεχνών για όσο το απαιτούν οι συνθήκες. 

Η αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, μουσικών σκηνών και πολιτιστικών χώρων αλλά και η ακύρωση πολλών -εκ των ήδη περιορισμένων- εκδηλώσεων έχουν πλήξει καίρια το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στον πολιτισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο χώρος του Πολιτισμού υπέστη μείωση του κύκλου εργασιών του κατά 88% το 2020….

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 

Ενώ η αρχική πρόβλεψη εκ μέρους της κυβέρνησης για την ειδική αποζημίωση ήταν να διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, οι συνεχείς διεκδικήσεις των καλλιτεχνών μέσω των σωματείων τους και μέσω συλλογικοτήτων, κατάφεραν να την παρατείνουν μέχρι και τον Μάιο του 2021. Ωστόσο όπως φαίνεται η χρηματική αποζημίωση είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς καμία κανονικότητα δεν έχει επέλθει -αντιθέτως με τις φαντασιόπληκτες κυβερνητικές δεσμεύσεις- και η επιβίωση των κλειστών χώρων πολιτισμού φαντάζει αβέβαιη…

Mιλώντας στο Documento ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου έδωσε μια πλήρη εικόνα των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες αυτή τη στιγμή.

Αναφερόμενος στο Μητρώο Καλλιτεχνών -στο οποίο ήταν απαραίτητη η εγγραφή ώστε να μπορούν να λάβουν την αποζημίωση- το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι οτι μετά τις 10/1/2021 «το σύστημα δεν δέχεται καμία καινούργια εγγραφή. Όμως για παράδειγμα ένας ηθοποιός μπορεί να δούλευε σε ένα σήριαλ ή ένας μουσικός σε ορχήστρα με 7μηνη σύμβαση οπότε δεν είχαν κάνει εγγραφή μέχρι τότε. Όλοι λοιπόν όσοι γράφτηκαν μετά, δεν μπαίνουν στα μέτρα στήριξης. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο να διορθωθεί. Μάλιστα η Γεν. Γραμματέας Εργασίας κ. Στρατηνάκη αλλά και το ΥΠΠΟΑ μας έχουν υποσχεθεί πως όσοι θα κάνουν εγγραφή μετά τον Ιανουάριο θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά που τους αναλογούν».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

 

Εξίσου κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το εποχικό επίδομα των καλλιτεχνών. Οι εργαζόμενοι στα ζωντανά θεάματα που μπήκαν στα μέτρα δεν πληρούν τα κριτήρια, γιατί απαιτούνται 50 ένσημα (ή αλλιώς δυο μήνες ολοκληρωμένης εργασίας) μέσα την προηγούμενη χρονιά. Και μιλάμε για μια χρονιά πανδημίας. Προφανώς οι περισσότεροι δεν κατάφεραν να τα συγκεντρώσουν. Σαν παράδειγμα έφερε τον νομό Ρεθύμνου στην Κρήτη ο οποίος από πέρσι τον Οκτώβρη βρίσκεται σε αλλεπάλληλα lockdown και ουσιαστικά μόνο για 20 μέρες επιτράπηκαν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στους νομούς όπου η κατάσταση ήταν τέτοια, πρέπει όσοι έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού να μη χρειάζεται να διαθέτουν επιπλέον ένσημα καθώς πρόκειται για ιδιάζουσες, έκτακτες συνθήκες.
Ο κ. Κεχαγιόγλου έθιξε τέλος τα βαθύτερα και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες για τα οποία το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ενδιαφερθεί πραγματικά. «Πρέπει πάση θυσία να θεσμοθετηθούν κανόνες. Ο μοναδικός δρόμος είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες παθογένειες: την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες πρόβες. Θυμίζω ότι στοχοποιηθήκαμε γιατί όπως μας έλεγε το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν μπορεί “να μας βρει” γιατί είμαστε σε καθεστώς ημιπαράνομης εργασίας!».

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη – Οι ερωτήσεις του Documento και η οργή της Υπουργού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση -52 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ– κατέθεσε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού και μετά το Μάιο, για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο αλλά και τους επόμενους μήνες. Επιπλέον έθεσαν επί τάπητος το κρίσιμο ερώτημα εάν προτίθεται η κυβέρνηση να επιδοτήσει τους δημιουργούς και τους υπόλοιπους δικαιούχους μέσω των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης τους προκειμένου να αποζημιωθούν για την απώλεια πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων που έχουν υποστεί εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

 

Από τη μεριά του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση δεν να απαντάει στα αιτήματά μας όπως τι θα γίνει με τους μετά τις 10/01 εγγεγραμμένους στο μητρώο, αλλά και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κτλ.

-Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό το μέτρο [την ανακοίνωση για την αποζημίωση των μηνών Ιούνιου-Ιουλίου] τη στιγμή που αυτό έρχεται με 3 μήνες καθυστέρηση και μάλιστα σε μια περίοδο που αναμένεται η έκρηξη της ακρίβειας σε ρεύμα και σε βασικά αγαθά.

-Απαιτούμε την κάλυψη του κλάδου για όλη τη σεζόν που έρχεται και όχι μόνο για 2 καλοκαιρινούς μήνες καθώς όπως φαίνεται, με ευθύνη της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, δικαίωμα στην εργασία θα έχουν πολλοί λιγότεροι συνάδελφοι και με κουτσουρεμένα μεροκάματα και δικαιώματα.

-Συνεχίζουμε τον αγώνα μας κόντρα στην πολιτική αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν καταργήσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας, κόντρα στην εφαρμογή του νομοσχεδίου Χατζιδάκη που καταδικάστηκε πλατιά από όλους τους εργαζόμενους αλλά και από τον δικό μας κλάδο.

Οι καλλιτέχνες ξανά σε απόγνωση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter