Οι εργαζόμενοι της e-food έδειξαν ότι οι μάχες κερδίζονται στο δρόμο

Οι εργαζόμενοι της e-food έδειξαν ότι οι μάχες κερδίζονται στο δρόμο

Σε υποχώρηση εξαναγκάστηκε η εταιρεία διανομής e-food κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων και την οργή που προκάλεσε σε πλήθος κόσμου η προσπάθεια να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε «συνεργάτες» υπό τον εκβιασμό της ανεργίας.

Ταυτόχρονα, ως μεγάλη νίκη των εργαζόμενων μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της εταιρείας να μετατρέψει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους.

Διαβάστε επίσης: Οι αγώνες έστειλαν το νόμο Χατζηδάκη στα σκουπίδια – Η efood μετέτρεψε όλες τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου

Οι εργαζόμενοι της e-food πέτυχαν μία διπλή νίκη, καθώς από τη μία θα δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και από την άλλη πέτυχαν μία νίκη που είχε αντίκτυπο και στην ίδια την κοινωνία. Μία κοινωνία που ταυτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τους εργαζόμενους της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι  την προηγούμενη εβδομάδα η εφαρμογή της e-food είχε βρεθεί στα τάρταρα, σημειώνοντας βαρομετρικό χαμηλό όσον αφορά τη βαθμολογία της στο Google Play φτάνοντας το 1, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τη διέγραψαν και από το κινητό τους.

Χιλιάδες εργαζόμενοι ανά τη χώρα βρέθηκαν στο πλάι τους, γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι από αυτούς βιώνουν καθημερινά  τις ίδιες συνθήκες (ίσως και χειρότερες) στους χώρους εργασίας τους. Το θέμα λοιπόν δεν είναι η εταιρεία e-food, αλλά το γιατί το κράτος αφήνει εκατοντάδες  επιχειρήσεις να λειτουργούν με τις πρακτικές της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Διαβάστε επίσης: Φούντο το efood

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι είναι μία μεγάλη νίκη για όλους τους εργαζόμενους που φοβούνται, που τρομοκρατούνται καθημερινά από τους εργοδότες τους, που αμείβονται με μισθούς πείνας, που κάνουν 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα, που δουλεύουν ανασφάλιστοι, που παίρνουν 800 ευρώ και θεωρούνται υψηλόμισθοι…

Είμαι σίγουρος ότι στο άκουσμα της είδησης πολλά χαμόγελα εμφανίστηκαν και ένα αίσθημα δικαιοσύνης επικράτησε στην πλειοψηφία της κοινωνίας.

Θα μπορούσε βέβαια να πει κάποιος ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η κορυφή του παγόβουνου, αν σκεφτούμε τι εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο «παγόβουνο» ευρύτερα στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού μετράει πάνω από 14 διαφορετικές ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, δηλαδή την κερδοφορία των «μεγάλων» του κλάδου.

Πρόκειται λοιπόν για μια άθλια κατάσταση για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες χρόνια τώρα έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει δεκάδες νόμους και διατάξεις για να μεγαλώνει όλο και περισσότερο το κομμάτι της απλήρωτης δουλειάς και της εργατικής ασυδοσίας.

Αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα ήρθε να «τελειοποιήσει» και ο πρόσφατος νόμος – έκτρωμα της ΝΔ, παρέχοντας ακόμα περισσότερα εργαλεία στην εργοδοσία για να απογειώνει την εκμετάλλευση, όπως με τη 10ωρη απλήρωτη δουλειά, αφαιρώντας ταυτόχρονα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα, για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες ο νόμος «θωρακίζει» ακόμα καλύτερα το αφεντικό, ώστε να «βαφτίζει» τους μισθωτούς σε «συνεργάτες» και να απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση απέναντί τους για μισθολογικά και άλλα δικαιώματα.

Το πιο σημαντικό όμως απ΄ όλα είναι ότι η κοινωνία έδειξε αντανακλαστικά, έβγαλε αντίδραση. Έδειξε ότι η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη είναι εδώ, παρά τη σιγή ιχθύος που θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να της επιβάλλει.

Ελπίζω η νίκη των «κόκκινων  γιλέκων» να φέρει και άλλες νίκες σε χώρους δουλειάς, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι το λιγότερο «ζούγκλα». Εξάλλου οι εργαζόμενοι της e-food έδειξαν τον δρόμο…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter