Οι εβδομαδιαίες προτάσεις πολιτισμού του Docville

Οι εβδομαδιαίες προτάσεις πολιτισμού του Docville

Οι δικές μας επιλογές που δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις επιλογές που επιβάλλει η κεντρική κατεύθυνση της εποχής.

Μουσικά γεγονότα, εικαστικές συναντήσεις, πολιτιστικά events από όλη την Ελλάδα (γιατί για την εφημερίδα μας Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα): όπου θεωρούμε ότι καλό είναι να βρεθείτε και να συμμετάσχετε για να μοιραστείτε στη συνέχεια την εμπειρία σας με φίλους και γνωστούς.

Η μνήμη, δύναμη δημιουργίας

Το «Μυστήριο 13 – Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία», σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου, αποτελεί μια περιπατητική παράσταση, ένα χρονικό της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων της Ανω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές τους απογόνους τους, κατοίκους του συνοικισμού, σε μια sitespecific περιπατητική παράσταση με ελεύθερη είσοδο. Τα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια μαρτυρούν σιωπηλά τις αναμνήσεις του μεγάλου ξεριζωμού. Ψηφίδες διηγήσεων συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης. Η προσωπική μαρτυρία του ενός γίνεται συνάμα η ιστορία των πολλών. Συμμετέχοντες και κοινό αντικρίζουν την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεοντοκουμέντα που παραμένουν ασίγαστα εδώ και 100 χρόνια.

INFO: Έως 9/10 στο Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας

Τα καρέ του 1922

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022 παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «1922, το πέρασμα» στον Πολυχώρο Match Point. Με αδιάψευστους μάρτυρες φωτογραφίες από το παρελθόν γίνεται η επίκληση στη μνημοσύνη και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να αναρωτιόμαστε: Πότε ξεθωριάζει η μνήμη; Πότε ημερεύουν οι εφιάλτες; Πότε γαληνεύει η ψυχή; Στον χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται το βίντεο «Carte postale» της αρχαιολόγου Ελισάβετ Μπαράκου.

Συζήτηση για το #MeToo

Συζήτηση διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο (Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή) με θέμα «Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo». Η συζήτηση στοχεύει να εστιάσει στις αλλαγές που έχει φέρει αυτό το κίνημα στο θεατρικό τοπίο, αλλά και σε προτάσεις που μπορεί να ανοίξουν νέα μονοπάτια στον μακρύ και συχνά δύσβατο δρόμο της ισότητας και της συμπερίληψης στην τέχνη. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Μόσχος και οι Φένια Αποστόλου, Ιώ Βουλγαράκη, Γιώργος Καπουτζίδης, Ακύλλας Καραζήσης, Δημήτρης Καραντζάς, Ιντρα Κέιν, Ρένια Λουιζίδου, Σπύρος Μπιμπίλας και Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη.

INFO: 3/10 στις 19.00

Όπερα και περφόρμανς

Ο φημισμένος ανεξάρτητος θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot, με έδρα το Βερολίνο, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (και στο Ξέφωτο του πάρκου Σταύρος Νιάρχος), με τα έργα «Η όπερα #2_#3». Σε συνεργασία με τον διακεκριμένο Ελληνα συνθέτη Αντώνη Ανισέγκο και μια σειρά ετερόκλητων μουσικών συνόλων όπως το τολμηρό dissonArt ensemble από τη Θεσσαλονίκη, το διεθνώς αναγνωρισμένο τζαζ τρίο Johnny La Marama, το Σύνολο Δωματίου της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων – ΑΣΟΝ και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου.

INFO: 7-8/10 στις 20.30

Ο άγιος της γλυπτικής

Ο «Χαλεπάς» της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση πηγαίνει στο 57ο Φεστιβάλ Δημητρίων για δύο παραστάσεις, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του The Boy. Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία που μας οδηγεί στον δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και το παράλογο, στην αδράνεια και τη δημιουργία.

INFO: 6-7/10 στις 21.00

Onassis Stegi Block Party 2022

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στη γειτονιά του Νέου Κόσμου σε ένα απελευθερωτικό street party για τους ανθρώπους της Αθήνας. Θρακιώτικη ψυχεδέλεια με την Εβρίτικη Ζυγιά, afrobeat DJ-set από τον Teranga Beat, ανεξάντλητη ενέργεια από τον Erol Alkan, ένα γαλαξιακό DJ-set από την Colleen «Cosmo» Murphy, ο Leon of Athens (φωτογραφία), οι ηλεκτρονικοί κόσμοι του Planningtorock παρέα με τις χιπ χοπ ρίμες των Expe, mi55t, Cego Menz, Hatemost, οι φρέσκοι ήχοι των Black Athena και οι πολυσυλλεκτικοί Entropia Records. Στον χώρο του πάρτι θα υπάρχει παιδικό session από το Bobos Arts Festival με παραστάσεις παντομίμας, ζογκλερικά και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

INFO: 4/10 από τις 18.30

Ένας θρύλος στην Αθήνα

Ο Τζον Μάλκοβιτς έρχεται στην Αθήνα με το σαρκαστικά απολαυστικό πρότζεκτ «The music critic» που παρουσιάζεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε σύλληψη και δημιουργία του διάσημου βιολιστή, συνθέτη, παραγωγού και ηθοποιού Αλεξέι Ιγκούντεσμαν. Ο Σούμαν «απλώς φαντάζεται τον εαυτό του συνθέτη», ενώ ο Μπραμς είναι «ένας μπάσταρδος χωρίς κανένα μουσικό χάρισμα» και ο Ντεμπισί είναι «έτσι απλά άσχημος». Ο Ιγκούντεσμαν δημιουργεί ένα σαρδόνιο μείγμα από τις χειρότερες – και μάλλον απροσδόκητες– μουσικές κριτικές των τελευταίων αιώνων που γράφτηκαν από τους διασημότερους μουσικούς κριτικούς του κόσμου για μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας μουσικής και ο Μάλκοβιτς ερμηνεύει τον ρόλο του δύστροπου κριτικού που πιστεύει ότι η μουσική του Μπετόβεν, του Σοπέν, του Προκόφιεφ και τόσων άλλων είναι απλώς κουραστική και θλιβερή.

INFO: 6/10 στις 21.00

Νεωτερικός Ευριπίδης

Ο σκηνοθέτης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου της Κολονίας (Deutsch Griechisches Theater) Κώστας Παπακωστόπουλος έρχεται και φέτος στην Αθήνα. Αυτήν τη φορά με την «Ιφιγένεια στη χώρα του πένθους», έργο γραμμένο από τον ίδιο και εμπνευσμένο από την τραγωδία «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη. Η παράσταση ανεβαίνει στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με ελληνικούς υπέρτιτλους. Το κείμενο του Κώστα Παπακωστόπουλου επικεντρώνεται στους δύο πρωταγωνιστές της ευριπίδειας τραγωδίας, την Ιφιγένεια και τον Ορέστη, και δημιουργεί έναν τρίτο ρόλο, τη λεγόμενη Φωνή του Κράτους. Τα δύο αδέρφια εκφράζουν τους νέους ανθρώπους που αναζητούν τη χαμένη τους ελευθερία, την ανοιχτή επικοινωνία, τη ζεστή αγκαλιά, σε μια εποχή που κρίνοντας ρεαλιστικά όλα αυτά δεν είναι πλέον τόσο αυτονόητα.

INFO: 8/10 στις 21.00

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter