Οι έως τώρα πέντε νεκροί θυμίζουν έντονα υπόθεση «Noor 1»

Οι έως τώρα πέντε νεκροί θυμίζουν έντονα υπόθεση «Noor 1»

Ξανά στην επιφάνεια ο περίεργος θάνατος του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου μετά την αυτοκτονία της μητέρας και του αδερφού του στον Νέο Μώλο Δραπετσώνας.

Στους πέντε έχουν φτάσει οι νεκροί που συνδέονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με το σκάνδαλο Novartis. Οι δύο φέρονται να είχαν άμεση σχέση με το κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος της Novartis. Ο τρίτος υπήρξε εν αγνοία του μεταφορέας και οδηγός προσώπων που αποτελούσαν τα κοινά σημεία της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα άλλα δύο θύματα είναι η μητέρα και ο αδερφός του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Πιθανόν να μη γνώριζαν τίποτε για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος του φαρμάκου στις οποίες το FBI έχει εμπλέξει τον εκδότη Π. Μαυρίκο, πιθανόν και να γνώριζαν. Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο Novartis εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με αυτό του ναρκόπλοιου «Noor 1». Πρόσωπα που σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με την υπόθεση χάνουν τη ζωή τους με τρόπους που παρουσιάζουν ομοιότητες.

Το πρωί της Τετάρτης ένα αυτοκίνητο έπεσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη θαλάσσια περιοχή του Νέου Μώλου Δραπετσώνας. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν μία ηλικιωμένη γυναίκα και ένας άντρας. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στην περιοχή έσπευσαν βατραχάνθρωποι του Λιμενικού προκειμένου να εντοπίσουν το αυτοκίνητο και τους επιβάτες. Ωρες μετά οι βατραχάνθρωποι εντόπισαν το αυτοκίνητο σε βάθος 32 μέτρων καθώς και τις σορούς των δύο επιβαινόντων, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο προκειμένου να αναγνωριστούν από συγγενικά τους πρόσωπα. Οι νεκροί ήταν μάνας και γιος. Η 75άχρονη Σοφία Μαυρίκου και ο 52άχρονος Θεόδωρος Μαυρίκος, μητέρα και αδερφός αντίστοιχα του εκδότη Π. Μαυρίκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από τρία χρόνια με μυστηριώδη τρόπο ενώ είχε ανοικτά ζητήματα με τη Δικαιοσύνη.

Οι πρώτες πληροφορίες για τον θάνατο του αδερφού και της μητέρας Μαυρίκου κάνουν λόγο για αυτοκτονία, όπως ανέφερε και η αδερφή της. Προς το παρόν όμως τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ ένα μόνο πράγμα είναι σίγουρο: ο κατάλογος των νεκρών που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την υπόθεση Novartis έχει φτάσει μέχρι στιγμής τους πέντε, με τρεις από αυτούς να ανήκουν στην οικογένεια Μαυρίκου.

Ένας περίεργος θάνατος στην Αττική Οδό

Ήταν Ιούνιος του 2016 όταν το πολυτελές αυτοκίνητο του Π. Μαυρίκου άρπαξε ξαφνικά φωτιά στην Αττική Οδό. Οι εικόνες της φλεγόμενης Porsche Cayenne έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Μαζί και τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο θάνατος οφειλόταν σε δολιοφθορά ή δυστύχημα. O δικηγόρος μάλιστα της οικογένειας Μαυρίκου Αλέξης Κούγιας είχε χαρακτηρίσει τον θάνατο του Π. Μαυρίκου «περίεργο» και «απροσδόκητο». Λίγους μήνες πριν και ενώ ο Π. Μαυρίκος είχε συλληφθεί, η μητέρα του είχε αναφέρει δημόσια, στις τηλεοπτικές κάμερες το όνομα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως ο τελευταίος έχει βάλει μπράβους να χτυπήσουν τον γιο της.

«Ο Παναγιώτης ξεκίνησε από το μηδέν, τα σπίτια μας τα παίρνουν τώρα οι τράπεζες και επειδή έβγαζε όλες τις βρομιές τους τον κυνηγήσανε. Αλλά δεν θα τους περάσει. Όπως και ο Μαρινάκης του χτύπησε το μάτι ενώπιον των παιδιών του μέσα στο γήπεδο, που έβαλε τους μπράβους του και του είπε “θα σε τελειώσω, ρε π…”. Όπως ξέρουμε, ο Μαρινάκης είναι σε πολλά μέσα ενημέρωσης και τώρα σας διαβεβαιώνω, επειδή ήμουν μέσα στη ΓΑΔΑ, θα βγουν παρά πολλά άτομα τα οποία είναι πραγματικοί απατεώνες και κλέφτες που έχουν τα λεφτά τους έξω. Χθες έκοψαν το φως του παιδιού μου του αυτιστικού. Κι έχω να πω, σαν μάνα πιστεύω στη Δικαιοσύνη και θα είναι πολύ πιο δυνατός γιατί ξεκίνησε από το μηδέν. Όσο για τον Μαρινάκη, πείτε του αυτό που κάνει είναι ένα έγκλημα προς το παιδί μου αλλά υπάρχει και Θεός» είχε αναφέρει στις τηλεοπτικές κάμερες τον Φεβρουάριο του 2016.

Η ΕΛΑΣ ανέθεσε την υπόθεση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο θάνατος του Μαυρίκου οφειλόταν όντως σε δυστύχημα. Οι αστυνομικοί έκαναν φύλλο και φτερό το όχημά του. Λίγο μετά και με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εμπειρογνώμονες, οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δυστύχημα, καθώς υπήρξε διαρροή λαδιού και καυσίμων η οποία είχε προκληθεί από μηχανική βλάβη.

Λίγους μήνες πριν το όνομα του εκδότη Π. Μαυρίκου είχε εμπλακεί σε μια δυσώδη υπόθεση εκβιασμού. Ο Π. Μαυρίκος μαζί με άλλους δημοσιογράφους φέρονταν να εκβίαζαν εταιρείες του δημοσίου προκειμένου να παίρνουν διαφήμιση. Αν και τα ΜΜΕ που διέθετε είχαν μικρή αναγνωσιμότητα, άρα και ισχύ, ο Π. Μαυρίκος κατόρθωνε να εισπράττει εκατομμύρια από φορείς του δημοσίου, όπως επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis, για διαφήμιση. Διόλου τυχαία, όπως φάνηκε από τα

Ο τρόπος θανάτου προσώπων που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με το σκάνδαλο της αμαρτωλής εταιρείας, όπως αυτός της οικογένειας Μαυρίκου, προκαλεί πολλά ερωτήματα

έγγραφά του τα οποία διαβίβασε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά και από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων.

Ξέπλυμα χρήματος για τη Novartis

Συγκεκριμένα ο Π. Μαυρίκος φέρεται να έπαιρνε μεγάλα ποσά από τη Novartis προκειμένου να τα ξεπλένει για λογαριασμό πολιτικών προσώπων. Το ξέπλυμα φέρεται να γινόταν μέσω εταιρειών που διέθετε οι οποίες εξέδιδαν εφημερίδες και διαχειρίζονταν ιστοσελίδες. Ο Π. Μαυρίκος λάμβανε χρήματα για διαφήμιση. Από αυτά παρακρατούσε ένα ποσό ως δική του αμοιβή (μίζα) και το υπόλοιπο κατέληγε σε τσέπες πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα πάντα με τις έρευνες του FBI, η επιλογή του Π. Μαυρίκου ως αυτού που θα αναλάμβανε το ξέπλυμα έγινε από τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή το 2013. Ο Π. Μαυρίκος φέρεται να ήταν η γέφυρα μεταξύ Novartis και κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ διέθετε και πρόσβαση σε τρεις ή τέσσερις υπουργούς Υγείας.

«Το 2013 ο Φρουζής ήθελε ο Μαυρίκος να γίνει η επόμενη εταιρεία ξεπλύματος χρήματος. Ο Μαυρίκος είχε εμπλακεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Μαυρίκος έβαλε διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες για τη Novartis. Η Zenith Media ήταν υπεύθυνη για την παροχή ανάλυσης όλων των διαφημίσεων στα media. O Μαυρίκος ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη Novartis και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Μαυρίκος είχε πρόσβαση σε τρεις τέσσερις υπουργούς Υγείας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του FBI.

Ο Π. Μαυρίκος είχε επίσης εκλεκτές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ειδικά από τον χώρο της ΝΔ, καθώς και με το ίδιο το κόμμα. Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» είχε δημοσιεύσει έγγραφο το οποίο αποδείκνυε ότι ήταν στο payroll της ΝΔ το 2010, όταν την ηγεσία του κόμματος είχε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα το 2007 ο Π. Μαυρίκος είχε διοριστεί αντιπρόεδρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών με απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ (αρ. φ. 351, 17 Αυγούστου 2007). Οι σχέσεις Π. Μαυρίκου – Δ. Αβραμόπουλου ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «εξαιρετικές».

Ο νεκρός σύμβουλος του Αδωνη Γεωργιάδη

Εκτός από τον Π. Μαυρίκο, ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο φέρεται να είχε εμπλοκή στην υπόθεση Novartis και πλέον δεν βρίσκεται εν ζωή είναι ο Μιχάλης Πιτσιλίδης.

Εκδότης ιατρικών περιοδικών και ιδιοκτήτης ιστοσελίδων αλλά και σύμβουλος του Αδωνη Γεωργιάδη τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Πιτσιλίδης φέρεται επίσης σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI να ξέπλενε χρήμα για τη Novartis μέσω της θυγατρικής της Sandoz. Ο Μ. Πιτσιλίδης κρατούσε, σύμφωνα με τα έγγραφα, «όλα τα αρχεία δωροδοκιών των γιατρών και ενέκρινε τις πληρωμές». Η δωροδοκία γινόταν με τη μέθοδο των «ηλεκτρονικών πάνελ», αλλά τον Σεπτέμβριο του 2013 σταμάτησε και εγκαινίασε μια νέα μέθοδο ξεπλύματος. Σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI, το ξέπλυμα γινόταν μέσω υπερτιμολογημένων διαφημίσεων που λάμβανε ο Μ. Πιτσιλίδης από τη Novartis στην εφημερίδα «Διάγνωση» που εξέδιδε.

Το όνομα του Μ. Πιτσιλίδη αναφέρθηκε και από τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» στην κατάθεση που έδωσε στις εισαγγελικές αρχές. Ο μάρτυρας είχε καταθέσει πως η εταιρεία του Μ. Πιτσιλίδη ήταν μία από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ξεπλυθεί χρήμα το οποίο είχε αποδέκτη τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Τα χρήματα φέρονται, σύμφωνα με τον μάρτυρα, να δόθηκαν από τη Novartis προκειμένου να μην προχωρήσει η κυκλοφορία σκευάσματος της εταιρείας Roche για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδας, καθώς ήδη κυκλοφορούσε το Lucentis. Η εταιρεία του Μ. Πιτσιλίδη και οι άλλες διαφημιστικές φέρονται να παρακράτησαν χοντρικά το 30% των χρημάτων και τα υπόλοιπα να κατέληξαν στον Ανδρέα Λοβέρδο από τον Κων. Φρουζή. Τον Μάιο του 2014, λίγο προτού ο Αδ. Γεωργιάδης αποχωρήσει από το υπουργείο, ο Μ. Πιτσιλίδης αποπέμπεται λόγω ενός δημοσιεύματος που κάνει για τον ΕΟΦ. Τον Ιούνιο του 2016 πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.

Ο οδηγός του Παπαδημητρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ένα ακόμη πρόσωπο το οποίο δεν βρίσκεται εν ζωή είναι ο οδηγός του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Ο τρόπος με τον οποίο πέθανε ήταν, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, παρόμοιος με αυτόν του Π. Μαυρίκου. Ήταν 29 Αυγούστου 2010 όταν ο

Γιώργος Χατζηδάκης, 28 ετών, οδηγεί τη μοτοσικλέτα του μάρκας BMW, 1.200 κυβικών, στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Η μηχανή ξαφνικά παίρνει φωτιά και ο αναβάτης τυλιγμένος στις φλόγες προσπαθεί να σωθεί. Ο Γ. Χατζηδάκης διακομίστηκε στο ΚΑΤ με εγκαύματα στο 40% του σώματός του. Απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν κατέρρευσαν όλα τα όργανά του.

Η αστυνομία σχημάτισε μια τυπική δικογραφία. Υπήρξαν μαρτυρίες που ανέφεραν ανάφλεξη από υπερχείλιση καυσίμου και πρόσκρουση, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν από τις μετρήσεις και την έρευνα της Τροχαίας. Ολα συνέτειναν στο ότι η μηχανή του νεαρού ανεφλέγη ξαφνικά ενώ ήταν σε κίνηση, όπως και η Porsche του Π. Μαυρίκου.

Η συγκεκριμένη μοτοσικλέτα και ο οδηγός της ήταν στην υπηρεσία του Θ. Παπαδημητρίου όλο το 24ωρο. Ενώ όμως η μοτοσικλέτα ανήκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Γ. Χατζηδάκης ανήκε στο δυναμικό της εταιρείας σεκιούριτι του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Θ. Παπαδημητρίου σε κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε ότι η μοτοσικλέτα ήταν στη δική του υπηρεσία, όπως επίσης και ότι μεταφέρονταν χρήματα. Εργαζόμενοι όμως του ΚΕΕΛΠΝΟ και οι γονείς του νεαρού είχαν δηλώσει στο Documento ότι ο Γ. Χατζηδάκης «δούλευε ως οδηγός του Παπαδημητρίου» και ότι ήταν 24 ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία του.

Η ιατροδικαστική έκθεση έκανε λόγο για «εγκαύματα στην τραχεία» και «οιδήματα στους πνεύμονες», ενώ επισημαινόταν ότι «η μοτοσικλέτα ανεφλέγη συνεπεία εκτροπής και διεκομίσθη στο Νοσοκομείο ΚΑΤ με εγκαύματα σώματος». Ωστόσο, οι γονείς του Γ. Χατζηδάκη είχαν μεταφέρει ότι ο γιος τους προτού πεθάνει είχε πει στους αστυνομικούς ξεκάθαρα πως η μηχανή ανεφλέγη αστραπιαία και δεν υπήρξε ατύχημα. Επιπλέον ο ανθυποπυραγός που συνέταξε το δελτίο πυρκαγιάς μετά το δυστύχημα υπογράμμισε ότι «το δίκυκλο κάηκε ολοσχερώς από άγνωστη αιτία» (εμπρησμός, αμέλεια, φυσική αιτία κ.λπ.). Καμία έρευνα δεν έγινε για να αποκλειστεί η δολιοφθορά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter