Οι «έξυπνες» διακοπές της Μέρκελ

Οι «έξυπνες» διακοπές της Μέρκελ

Έξτρα πόντους στην δημοτικότητα της δίνει το καλοκαιρινό διάλειμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου, δύο μήνες πριν από τις εκλογές. Όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για τρεις εβδομάδες τις ιταλικές Άλπεις.

Φέτος η καλοκαιρινή ξεκούραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Φαίνεται ότι κυρίως σχεδιάστηκε με βασικό γνώμονα τις εκλογές. Η απόφαση της να εγκαταλείψει για λίγο τις σκοτούρες της καγκελαρίας δεν ερμηνεύεται ως η ενέργεια μίας ισχυρής πολιτικού που είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει την ανανέωση της θητείας στο τιμόνι της Γερμανίας. Δεν εκκινεί ούτε καν από την ανθρώπινη ανάγκη να γεμίσει τις μπαταρίες της. Προδίδει περισσότερο μία προληπτική στρατηγική: να μην υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική ατζέντα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την γερμανική κοινή γνώμη.

Το μήνυμα που στέλνει στο εκλογικό σώμα το επικοινωνιακό επιτελείο της Μέρκελ είναι ότι η καγκελάριος βρίσκεται πέρα και πάνω από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Δεν χρειάζεται να κάνει κουραστικές προεκλογικές εκστρατείες για την επανεκλογή της και έχει την πολυτέλεια των διακοπών.

Πράγματι το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ μπορεί να εξασφαλίσει διαφορετικές πιθανές συνεργασίες με άλλα κόμματα. Σε δημοσκόπηση του Εκλογικού Ερευνητικού Ομίλου το CDU μαζί με το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU) κερδίζουν το 40% των ψήφων. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς ακολουθούν στην δεύτερη θέση με 24%.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι πολίτες της Γερμανίας, αντίθετα με άλλες χώρες, εκτιμούν όταν οι ηγέτες τους παίρνουν άδεια το καλοκαίρι ακόμη και αν βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Το γεγονός ότι οι διακοπές της Μέρκελ συμπίπτουν και με την περίοδο που οι περισσότεροι Γερμανοί παίρνουν τις ετήσιες άδειες τους προφανώς ενισχύει αυτή την άποψη.

«Αυτό που αρέσει πολύ στους ψηφοφόρους για την Μέρκελ είναι πως πάντα παραμένει ψύχραιμη», λέει στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος του δημοσκοπικού ινστιτούτου Forsa του Βερολίνου. Και συνεχίζει: «Τους αρέσει η συμπεριφορά της που λέει ότι είναι πολύ απασχολημένη με την κυβέρνηση για να βγει σε προεκλογική εκστρατεία. Οι περισσότεροι Γερμανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές και το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ακούσουν είναι οι εκλογές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter