Εφοπλιστής φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σπάει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας για να μεταφέρει άνθρακα

Εφοπλιστής φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σπάει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας για να μεταφέρει άνθρακα

Τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας, έσπασε φορτηγό πλοίο του φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη, Θανάση Μαρτίνου. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, το πλοίο, συμφερόντων Μαρτίνου, φόρτωσε στις 29 Αυγούστου 53.000 τόνους άνθρακα στο Ταμάν της Ρωσίας, στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών KPLER και LOGISTIC OS και στις 5 Σεπτεμβρίου προσέγγισε το λιμάνι του Ισκεντερού, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Αυτή τα στιγμή, το πλοίο, βρίσκεται εν πλω και κινείται εκ νέου προς το Ταμάν της Ρωσίας, πλέοντας ήδη στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πλοίο που έσπασε το εμπάργκο έναντι της Μόσχας, ονομάζεται «Stavros» και ανήκει στην εταιρία Eastern Mediterranean Maritim. Η εταιρία εδρεύει στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 69 στη Γλυφάδα και είναι συμφερόντων του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου. Δηλαδή του πατριάρχη της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας. Το Bloomberg αναφέρει περαιτέρω ότι εκπρόσωπος της εταιρίας, αρνήθηκε να σχολιάσει αν πράγματι το πλοίο μετέφερε άνθρακα, αλλά αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει παραβίαση των κυρώσεων, εάν ο προορισμός του δεν είναι κάποιο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν ισχύει, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει πως οι κυρώσεις ισχύουν για τυχόν αποστολές άνθρακα που προέρχονται από τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τον προορισμό τους.

Ο φίλος του Μητσοτάκη που έσπασε το εμπάργκο

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που πλοίο Έλληνα εφοπλιστή μεταφέρει προϊόντα από τη Ρωσία, η περίπτωση Μαρτίνου είναι ιδιαίτερη για δύο λόγους: πρώτον διότι πράγματι για πρώτη φορά μεταφέρεται προϊόν που απαγορεύεται βάσει των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή άνθρακας και όχι για παράδειγμα πετρέλαιο, και δεύτερον, διότι ο Θανάσης Μαρτίνος έχει προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση. Ο γνωστός εφοπλιστής, πολλά τάνκερ συμφερόντων της οικογένειας του οποίου έχουν μεταφέρει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και το ρωσικό πετρέλαιο, είναι εδώ και τρία χρόνια διοικητής του Αγίου Όρους. Πρόκειται για θέση στην οποία τον διόρισε φυσικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, η κόρη του, Γεωργία, είναι βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί είναι ίσως και οι λόγοι που παρά τη σοβαρή αυτή αποκάλυψη, η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν σπεύσει να καταγγείλουν τους υποστηρικτές του Πούτιν. Προφανώς τον ρόλο αυτόν, έχουν οι ίδιοι και οι φίλοι τους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το Documento, τον περασμένο Μάρτιο, δεξαμενόπλοια της οικογένειας Μαρτίνου μετέφεραν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου από τη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου, γεγονός που είχαν σχολιάσει και ουκρανοί αξιωματούχοι κάνοντας λόγο για «ματωμένο πετρέλαιο». Την περίοδο εκείνη η εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου χρησιμοποιούσε τουλάχιστον 17 δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου. Δέκα εξ αυτών ανήκουν στον στόλο των Minerva Marine Inc και Marine Trust Ltd, συμφερόντων Ανδρέα Μαρτίνου, πέντε στον στόλο της Thenamaris, συμφερόντων Νικόλα Μαρτίνου και δύο στον στόλο της Eastern Maditerranean Maritime Limited, συμφερόντων του πατριάρχη της οικογένειας Θανάση Μαρτίνου. Πρόκειται για την ίδια εταιρία στην οποία ανήκει το πλοίο «Stavros» που παρανόμως μετέφερε ρωσικό άνθρακα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter