Οι Φράγκοι και τα αυθαίρετα

Οι Φράγκοι και τα αυθαίρετα

Στο οικόπεδο των ιδιοκτητών Βασίλη και Χριστιάνας Φράγκου γράφτηκε η πιο φριχτή σκηνή της τραγωδίας.

 27 άνθρωποι απανθρακώθηκαν λίγα μέτρα πριν φτάσουν στη θάλασσα και τη σωτηρία. Ο Βασίλης Φράγκος με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του παραδέχτηκε πως οι άνθρωποι χάθηκαν γιατί για ελάχιστα δευτερόλεπτα δεν κατάφεραν να βρουν την πόρτα που οδηγούσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το CNN η πόρτα αυτή ήταν κλειστή. Το οικόπεδο της οικογένειας Φράγκου είναι ένα από τα περιφραγμένα που εμποδίζουν τη διαφυγή προς τη θάλασσα. Η Χριστιάνα Φράγκου είναι πρώην νομαρχιακή σύμβουλος ανατολικής Αττικής και είχε εντοπιστεί να συνυπογράφει νομιμοποίηση αυθαιρέτου. Είναι ενδιαφέρον ότι ο θείος της Δημήτρης Φράγκος, που διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ως νομάρχης είχε κατηγορηθεί από την εισαγγελία και είχε παραπεμφθεί σε δίκη για ρευματοδότηση χιλιάδων αυθαιρέτων, πολλά από τα οποία ήταν τα μοιραία οικόπεδα «του θανάτου».

“Περιέφραξα την ιδιοκτησία μου”

Το οικόπεδο έγινε μαζικός τάφος για 27 άτομα τα οποία δεν κατάφεραν να βρουν τη μοναδική δίοδο προς τη θάλασσα. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να εντοπίσουν μέσα σε καπνούς, φωτιές, και ριπές ανέμου μια μικρή, στενή καγκελόπορτα κατά μήκος της ιδιωτικής περίφραξης η οποία αν ακολουθήσει κάποιος τα λαξευμένα στον β΄ραχο σκαλοπάτια, οδηγεί στη θάλασσα.

Επιχειρήσαμε να ρωτήσουμε για την περίφραξη, η οποία φαίνεται να έχει χτιστεί ακριβώς επάνω στον αιγιαλό μπλοκάροντας την πρόσβαση προς τη θάλασσα. Για την κ. Φράγκου δεν υπάρχει κάτι που χρειάζεται να διευκρινιστεί. «Την ιδιοκτησία μου περιέφραξα, δεν είναι παραλία, δεν είναι αιγιαλός εκεί. Δεν υπάρχει δηλαδή από κάτω παραλία για τη μαμά και το μικρούλι να παίξει με το κουβαδάκι. Απλώς η ιδιοκτησία μου έχει και κομμάτι γκρεμού, μη αξιοποιήσιμο, με απόκρημνα βράχια. Το ’38 ο παππούς μου έξυσε τον βράχο και έκανε, ας πούμε, κάτι υποτυπώδη σκαλοπάτια. Οι άνθρωποι λοιπόν, η επόμενη φουρνιά, οι οποίοι είχαν αυτήν τη φοβερή ατυχία, ήδη θα πρέπει να είχαν πάθει ασφυξία από τον καπνό• ο καπνός ήταν κάτι το απίστευτο» δήλωσε.

Μάλιστα η ίδια επιρρίπτει ευθύνες στην οργάνωση της Τροχαίας η οποία, όπως υποστηρίζει, κατηύθυνε λανθασμένα όλα τα αυτοκίνητα προς το Κόκκινο Λιμανάκι. «Το Κόκκινο Λιμάνι δεν έχει λεωφόρο, έχει φυσιολογικό δρόμο για δύο κατευθύνσεις ο οποίος είχε φράξει από όλους τους πολίτες που δεν μπορούσαν να διαφύγουν» ανέφερε. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο σύζυγός της Βασίλης Φράγκος, καθώς σε δηλώσεις του σε διάφορα Μέσα ανέφερε ότι «ο κόσμος που κάηκε μέσα στο σπίτι μου κάηκε γιατί δεν υπάρχει σχέδιο από πού να φύγουν σε ανάλογη περίπτωση». Περιγράφοντας τα όσα έζησε, ανέφερε πως «πίσω μου άκουγα τους ανθρώπους που τους είχε προφτάσει η φωτιά, άκουγα τα ουρλιαχτά τους. Για ελάχιστο χρόνο κάποιοι άνθρωποι δεν διεσώθησαν».

Αντιδράσεις για την οικονομική ενίσχυση!

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε την Πέμπτη μια ανάρτηση σε ομάδα του Facebook, με την οποία φέρεται ο αδερφός της Χρ. Φράγκου να ζητά οικονομική ενίσχυση της οικογένειας που έχασε το σπίτι της στην πυρκαγιά, δίνοντας τραπεζικό λογαριασμό. Η ανάρτηση έκανε τον γύρο των social media και παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά της, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε πολλούς χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι σχολίασαν αρνητικά την έκκληση για οικονομική ενίσχυση στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου μέσα στο οποίο ξεψύχησαν 27 άτομα.

Το αυθαίρετο στο Λαγονήσι

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χριστιάνα Φράγκου απασχόλησε τον Τύπο. Σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το 2008, με τίτλο «Συγκάλυψη παρανομιών σε φακέλους αυθαιρέτων», γίνεται αναφορά σε υπόθεση στην οποία η τότε νομαρχιακή σύμβουλος της Ανατολικής Αττικής Χρ. Φράγκου έδωσε «τετράμηνη παράταση σε αυθαίρετο κτίσμα στο Λαγονήσι, οι ιδιοκτήτες του οποίου αναζητούν τρόπο να το νομιμοποιήσουν». Η κ. Φράγκου υποστήριξε ότι «παραπλανήθηκε, με αποτέλεσμα να ψηφίσει λάθος», γεγονός που την οδήγησε να δηλώσει ότι «από εδώ και στο εξής αρνούμαι να χρησιμοποιείται η ψήφος μου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων».

Η κ. Φράγκου είχε σχολιάσει ακόμη ότι το κάθε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου «δεν μπορεί να γνωρίζει κάθε υπόθεση», καθώς και ότι «στηριζόμαστε στον φάκελο που διαμορφώνει η αρμόδια επιτροπή. Δυστυχώς όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φάκελος ήταν ελλιπής και σε οδηγούσε σε λάθος απόφαση. Ελειπε από τον φάκελο πρόσφατο έγγραφο του γενικού διευθυντή Αναπτυξιακής Πολιτικής της Νομαρχίας που διόρθωνε προηγούμενες προβληματικές αποφάσεις της Πολεοδομίας και απέκλειε την επιμέρους τακτοποίηση του αυθαιρέτου». Η κ. Φράγκου υπογράμμιζε ότι στον φάκελο δεν συμπεριλαμβανόταν ακόμη η παρουσία αντιδίκων ούτε σχετική απόφαση του ΣτΕ «που χαρακτηρίζει άμεσα κατεδαφιστέο οποιοδήποτε αυθαίρετο ενοχλεί άλλη ιδιοκτησία. Αλήθεια, ποιος ξέρει εάν και άλλοι φάκελοι για υποθέσεις αυθαιρέτων είναι επίσης ελλιπείς;» κατέληγε η κ. Φράγκου, ενώ το ρεπορτάζ σημείωνε ότι στην περιοχή, που αποτελεί «τον παράδεισο των αυθαιρέτων, φαίνεται ότι δρουν κυκλώματα ενός των υπηρεσιών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μπορούν να συγκαλύπτουν παρανομίες»…

Ρεύμα σε 3.650 αυθαίρετα από τον Δ. Φράγκο

Η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Χριστιάνα Φράγκου είναι ανιψιά του Δημήτρη Φράγκου, πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην νομάρχη Ανατολικής Αττικής. Εναντίον του Δ. Φράγκου είχε ασκηθεί στα τέλη του 1999 δίωξη για υπόθεση ηλεκτροδότησης αυθαιρέτων στην ανατολική Αττική. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα από «Τα Νέα» και «Το Βήμα», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλίας Κολιούσης είχε ασκήσει δίωξη κατά του τότε νομάρχη για κατ’ εξακολούθηση παράβαση καθήκοντος. «Η υπόθεση για την οποία καλείται να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο νομάρχης αφορά την παράνομη ηλεκτροδότηση τουλάχιστον 3.650 αυθαίρετων κτισμάτων στην ανατολική Αττική που φέρονται ότι χορηγήθηκαν το χρονικό διάστημα 1995-1996 στους ιδιοκτήτες τους».

Οπως αναγράφεται στο ρεπορτάζ των «Νέων», οι δικαστές εξέδωσαν βούλευμα για την υπόθεση όπου επέρριπταν ευθύνες στον Δ. Φράγκο: «Ολα αυτά έγιναν με σκοπό ο κατηγορούμενος νομάρχης να προσπορίσει στον εαυτό του παράνομο όφελος, που συνίσταται στην απόκτηση εκλογικής πελατείας από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, αλλά και για το παράνομο όφελος των ιδιοκτητών, οι οποίοι χωρίς να έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ηλεκτροδότησαν τα αυθαίρετα και δεν κατέβαλαν το τίμημα για την άδεια ανέγερσης στα πολεοδομικά γραφεία».

Για ασθενείς με διαβήτη

Σύμφωνα με «την εισαγγελική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι στην ανατολική Αττική χιλιάδες αυθαίρετα πήραν ρεύμα από το φθινόπωρο του 1995 ως τον Νοέμβριο του 1998». Η ηλεκτροδότηση γινόταν «με εγκριτική απόφαση του νομάρχη ή του νομαρχιακού συμβούλου». Ο Δ. Φράγκος, «για να αιτιολογήσει τις βεβαιώσεις που εξέδωσε η νομαρχία, επικαλέστηκε μια επιστολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη από τον Ιούλιο του 1995». Η επίμαχη επιστολή έδινε στους νομάρχες Αττικής την αρμοδιότητα «να κρίνουν πότε μπορούν να ηλεκτροδοτούν κατ’ εξαίρεση αυθαίρετα, για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας». Οπως σημειώνεται όμως στο ρεπορτάζ, η επιστολή «άνοιξε τον δρόμο για την ηλεκτροδότηση χιλιάδων αυθαιρέτων, απ’ ό,τι φαίνεται όχι μόνο στην ανατολική Αττική, όπου η “κατ’ εξαίρεση” ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων μετατράπηκε σε… κανόνα».

Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ακόμη ότι πολλές από τις άδειες ηλεκτροδότησης δόθηκαν για λόγους υγείας και σε αυτό συνετέλεσε η επιστολή του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ: «Ο κ. Φράγκος με αυτήν τη συμπεριφορά του αποτέλεσε παράδειγμα για τους προϊσταμένους των πολεοδομικών γραφείων, οι οποίοι αφού διαπίστωσαν ότι ο νομάρχης επικαλείτο προσχηματικά την επιστολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που επέτρεπε κατ’ εξαίρεση τη χορήγηση αδειών ηλεκτροδότησης σε άτομα με ειδικές ανάγκες, παρέλειψαν να καταγράφουν τα κτίσματα ως αυθαίρετα και να προβούν στις νόμιμες ενέργειες στα πλαίσια των καθηκόντων τους».

Ερευνα είχε κάνει και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Ο τότε γενικός επιθεωρητής του σώματος είχε δηλώσει στο «Βήμα» ότι «το θέμα της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης αυθαιρέτων κτισμάτων για λόγους υγείας έχει πραγματικά λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Γίνεται σοβαρή κατάχρηση, ενώ το μέτρο καθιερώθηκε για κοινωνικούς λόγους και μόνο για εξαιρετικές και εξακριβωμένες περιπτώσεις πασχόντων από ανίατες ασθένειες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης». Τελικά, ο Δ. Φράγκος, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, αθωώθηκε αφού κατέθεσε πιστοποιητικά που υποδήλωναν ότι οι ηλεκτροδοτήσεις αυθαιρέτων –άγνωστο πόσα πιστοποιητικά και για πόσα αυθαίρετα κατατέθηκαν στο δικαστήριο– δόθηκαν για λόγους υγείας των ιδιοκτήτων. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτοί οι λόγοι υγείας αφορούσαν σακχαρώδη διαβήτη. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter