Οι «γαλάζιοι» βουλευτές χωρίς ηθικούς φραγμούς για δημόσιο χρήμα

Οι «γαλάζιοι» βουλευτές χωρίς ηθικούς φραγμούς για δημόσιο χρήμα

Ο Ανδρέας Πάτσης πλην της βουλευτικής αποζημίωσης πήρε σε λιγότερο από ένα εξάμηνο και 130.000 ευρώ για νομικές συμβουλές στα ΕΛΤΑ.

Ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν πλέον ορισμένοι από τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι στο πλαίσιο εξωκοινοβουλευτικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους εισπράττουν δημόσιο χρήμα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του ίδιου του κράτους.

Η διαδικασία είναι ασφαλώς νόμιμη, αλλά σε καμία περίπτωση ηθική. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento, ο Ανδρέας Πάτσης, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και κουμπάρος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, έχει εισπράξει από τα ΕΛΤΑ ποσό που προσεγγίζει τις 130.000 ευρώ σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στο πλαίσιο της νομικής εκπροσώπησης της ΕΛΤΑ ΑΕ από τη δικηγορική εταιρεία του Ανδρ. Πάτση. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΛΤΑ ΑΕ έχει δώσει πάνω από 160.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ προκειμένου η εταιρεία του κ. Πάτση να αναλάβει τη νομική εκπροσώπησή της.

Αναλυτικότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 η διοίκηση των ΕΛΤΑ, και συγκεκριμένα ο διορισμένος επί κυβέρνησης ΝΔ πρόεδρος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενέκρινε την καταβολή 38.790 ευρώ στη δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες, η οποία εδρεύει στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 10 στην Αθήνα, για τη νομική εκπροσώπηση της ΕΛΤΑ ΑΕ σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Δύο μήνες μετά, και συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου 2020, η διοίκηση των ΕΛΤΑ ενέκρινε την καταβολή ποσού 10.350 ευρώ στην ίδια δικηγορική εταιρεία, αυτήν τη φορά για τη νομική εκπροσώπησή της σε υπόθεση εργατικής αντιδικίας. Στις 10 Δεκεμβρίου 2020 εγκρίθηκε ακόμη ένα κονδύλι, το οποίο ανερχόταν σε 24.219 ευρώ. Η εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ πληρώθηκε αυτήν τη φορά για την εκπροσώπηση της ΕΛΤΑ ΑΕ σε θέματα έγκρισης κρατικών ενισχύσεων.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, μόλις επτά ημέρες δηλαδή μετά την αμέσως προηγούμενη πληρωμή, τα ΕΛΤΑ αποφάσισαν να καταβάλουν στην εταιρεία του Ανδρ. Πάτση ακόμη 21.465 ευρώ, επίσης για τη νομική εκπροσώπησή τους σε θέματα έγκρισης κρατικών ενισχύσεων. Με άλλα λόγια, η εταιρεία του Ανδρ. Πάτση εισέπραξε με δύο διαφορετικές αποφάσεις, σε διάστημα μόλις επτά ημερών, περίπου 45.000 ευρώ για την παροχή της ίδιας ακριβώς νομικής υπηρεσίας.

Τρεις αποφάσεις σε μία ημέρα

Η δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών του κυβερνώντος κόμματος επρόκειτο όμως εν μέσω πανδημίας να εισπράξει κι άλλα χρήματα. Συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου 2021 εκδόθηκαν από τη διοίκηση της ΕΛΤΑ ΑΕ τρεις διαφορετικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρινόταν η διάθεση συνολικού ποσού άνω των 34.000 ευρώ στην εταιρεία Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες.

Η πρώτη από τις τρεις διαδοχικές αποφάσεις, με αριθμό πρωτοκόλλου 244, αφορούσε την καταβολή ποσού 9.800 ευρώ για τη σύνταξη γνωμοδότησης επί θεμάτων συνταξιοδότησης προσωπικού.

Η δεύτερη κατά σειρά απόφαση, με αριθμό πρωτοκόλλου 245, αφορούσε την έγκριση πληρωμής 4.650 ευρώ για νομική υποστήριξη σε θέματα συνταξιοδότησης προσωπικού, επίσης όμως για τη σύνταξη γνωμοδότησης για συνταξιοδότηση. Η τρίτη και τελευταία απόφαση, με αριθμό πρωτοκόλλου 246, αφορούσε την καταβολή ακόμη 19.800 ευρώ στην εταιρεία του Ανδρ. Πάτση, αυτήν τη φορά για την εκδίκαση κάποιας προσωρινής διαταγής.

Η δικηγορική εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ εισέπραξε δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 συνολικά 129.074 ευρώ για την παροχή νομικών υπηρεσιών, ενώ από τα δημόσια ταμεία βγήκαν συνολικά 160.052 ευρώ καθώς στο αρχικό ποσό προστίθεται και ο ΦΠΑ.

Στο «παρά ένα» τα ΕΛΤΑ

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στο «παρά ένα». Ο ίδιος με τροπολογία την οποία είχε φέρει στη Βουλή προς ψήφιση στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία ήδη η δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Ανδρ. Πάτση εισέπραττε δημόσιο χρήμα για την παροχή υπηρεσιών, είχε προχωρήσει στην εκπόνηση εθελούσιας εξόδου για 2.000 από τους συνολικά 5.500 εργαζόμενους της ΕΛΤΑ ΑΕ. «Η εταιρεία θα πρέπει να σταθεί στα πόδια της.

Αν δεν της δίναμε τα εργαλεία, θα ήταν έμμεση βοήθεια στον ανταγωνισμό» είχε δηλώσει τότε ο κ. Πιερρακάκης. Η εν λόγω τροπολογία είχε ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε πει τοποθετούμενος ότι «η τροπολογία είναι ένα ακόμη βήμα προς την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή».

Χρήματα και από τη λίστα Πέτσα

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρ. Πάτσης, εκτός των άλλων και κουμπάρος του Στ. Πέτσα, είχε εισπράξει εμμέσως χρήματα και από την περιβόητη λίστα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, μέσω της οποίας είχαν δοθεί αδιαφανώς και σκανδαλωδώς εκατομμύρια ευρώ ακόμη και σε ανύπαρκτα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον κορονοϊό.

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ο Στ. Πέτσας μέσω της ιδιωτικής εταιρείας Initiative είχε δώσει στην ιστοσελίδα pointmedia.gr, ιδιοκτησίας της συζύγου του βουλευτή Γρεβενών Βίκυς Παπαλουκά, 3.000 ευρώ (3.750 μαζί με τον ΦΠΑ).

Όπως είχε αποκαλυφθεί, το δηλωμένο τηλέφωνο του εν λόγω ιστότοπου ανήκε στη δικηγορική εταιρεία Ανδρέας Πάτσης και Συνεργάτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter