Οι Γάλλοι δηλώνουν ότι είχαν «προετοιμαστεί» για την κίνηση της Gazprom – «Χρησιμοποιούν το αέριο ως όπλο»

Οι Γάλλοι δηλώνουν ότι είχαν «προετοιμαστεί» για την κίνηση της Gazprom – «Χρησιμοποιούν το αέριο ως όπλο»

Ως «δικαιολογία» χαρακτηρίζει το Παρίσι την κίνηση της Gazprom να κλείσει την στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου στη γαλλική εταιρεία Engie. Μάλιστα, η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ – Ρινασέ, δήλωσε ότι η χώρα ήταν προετοιμασμένη για πιθανή απώλεια του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

«Όπως περιμέναμε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία», επεσήμανε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία «προετοιμάζεται για το σενάριο αυτό από την άνοιξη».

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ανέφερε ότι η Engie διαθέτει άλλες πηγές τροφοδοσίας, δίχως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Η επικεφαλής της αρμόδιας γαλλικής ρυθμιστικής αρχής CRE Εμανουέλ Βαργκόν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλία θα έχει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου για να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς.

«Δεν ανησυχούμε πάρα πολύ για την δυνατότητά μας να έχουμε επαρκή ποσότητα αερίου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο», σημείωσε η Βαργκόν σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο LCI.

Παράλληλα, επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να είναι εφικτό να μειωθεί η γαλλική κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 10% μέσω μιας γενικής προσπάθειας εξοικονόμησης ρεύματος όπως συνιστά η κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter