Οι Γερμανοί ανθέλληνες και φίλοι του Κυριάκου κατηγορούν τον Σολτς ως… φιλέλληνα!

Οι Γερμανοί ανθέλληνες και φίλοι του Κυριάκου κατηγορούν τον Σολτς ως… φιλέλληνα!

Ο λαϊκισμός καλά κρατεί στη Γερμανία και αυτή τη φορά διά στόματος χριστιανοδημοκρατών, των φίλων δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βλέπουν –για ακόμη μια φορά- τον Τσίπρα αλλά και τους Νότιους «τεμπέληδες», ως εχθρούς τους.

Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η αποστροφή του γερμανού υπουργού Οικονομικών σε συνέντευξη σε ελληνική εφημερίδα που… προκάλεσε αντιπολιτευτική και λαϊκίστικη υστερία…

Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι κανείς δεν θέλει να εκμεταλλευτεί την ελληνική κρίση και ότι στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι η επιστροφή των κερδών από την αγορά ελληνικών ομόλογων υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Παρά το ότι πολλές φορές έχει λεχθεί και έχει γραφεί πως η ελληνική κρίση έχει «πλουτίσει» με διάφορους τρόπους τα γερμανικά ταμεία, οι χριστιανοδημοκράτες και τα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, βρήκαν τρόπο να λαϊκίσουν και να παραποιήσουν την πραγματικότητα.

Η λαϊκή εφημερίδα Bild τιτλοφορεί σχετικό άρθρο με το ειρωνικό ερώτημα «Γιατί δεν επιστρέφουμε στους Έλληνες και τους τόκους από πάνω;». Στην εφημερίδα μίλησε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κλάους Πέτερ Βιλς.

«Το 2015 η κυβέρνηση Τσίπρα κατήγγειλε όλες τις συμφωνίες. Γι αυτά τα χρόνια η Αθήνα δεν δικαιούται τίποτα. Έσοδα από τα προηγούμενα χρόνια επεστράφησαν όπως συμφωνήθηκε ή μπήκαν σε δεσμευμένους λογαριασμούς. Άλλα εμβάσματα στην Αθήνα και όχι ελαφρύνσεις στους Γερμανούς φορολογούμενους δεν έχουν συμφωνηθεί» αναφέρει στην εφημερίδα ο Βιλς.

«Είναι απίστευτο» είναι και ο τίτλους αντίστοιχου σχολίου στην ίδια εφημερίδα. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να σκορπίσει δισεκατομμύρια, αλλά όχι στους Γερμανούς φορολογούμενους που χρηματοδοτούν τεράστια κρατικά πλεονάσματα, αλλά στην Ελλάδα για άλλη μια φορά, δεν το χωρά ανθρώπου νους» αναφέρει ο σχολιαστής της. 

«Αυτήν τη φορά πρόκειται για έσοδα από τόκους, που η Μπούντεσμπανκ κατέγραψε, επειδή αγόρασε ελληνικά ομόλογα που βρίσκονταν στην κατηγορία των σκουπιδιών για να διασώσει την Ελλάδα. Δόθηκε σχετική υπόσχεση στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις των δανειστών. Αλλά όλοι ξέρουν ότι η Αθήνα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από σχέδια για μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αναδόμηση του κρατικών υπηρεσιών. Μόνο οι πληρωμές από την Ευρώπη γίνονταν πάντα στην ώρα τους. Χαράς ευαγγέλια για το επόμενο κράτος που θα βρεθεί σε κρίση», καταλήγει ο σχολιαστής της.

Απορίας άξιο βέβαια είναι πως λέγονται όλα αυτά, όταν οι συμφωνίες, η πραγματικότητα και οι αξιολογήσουν, άλλα δείχνουν…

Για την ιστορία πάντως:

  • Πρόσφατα η «Sueddeutsche Zeitung» έγραψε πως η Γερμανία «Κονόμησε πολλά από την κρίση».
  • Η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων για τη διάσωση της Ελλάδας και έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αυτό προκύπτει από απάντηση της γερμανικής / ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτημα των Πρασίνων.
  • «Επωφελήθηκε ή επιβαρύνθηκε από την ελληνική κρίση η Γερμανία;», ήταν το ερώτημα του Sputnik. Στην απάντηση εισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως τα κέρδη που πέτυχε η Γερμανία λόγω της κρίσης, όπως τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού του Βερολίνου. Σε κάθε περίπτωση, οι υπολογισμοί -γράφει το Sputnik – ανεβάζουν τα κέρδη σε επίπεδα που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ κοινή συνισταμένη είναι έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών Halle Institute for Economic Research (IWH). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2015, φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Οφέλη της Γερμανίας από την ελληνική κρίση» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το γερμανικό Δημόσιο εξοικονόμησε πάνω από 100 δισ. ευρώ από τους τόκους από το 2010 μέχρι και τα μέσα του 2015».
  • Υπάρχει ακόμα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα αλλά και το κατοχικό δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter