Οι Γερμανοί ξανάρχονται;

Οι Γερμανοί ξανάρχονται;

Η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός ταμείου 100 δισ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση του ομοσπονδιακού στρατού, την προηγούμενη Κυριακή από τον Γερμανό καγκελάριο επισφράγισε την ολοκληρωτική στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, μετά και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα αλλάζει ριζικά η αρχιτεκτονική ασφαλείας της μεταπολεμικής Ευρώπης. Η Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε υποσχεθεί στους δυτικούς εταίρους της ότι η στρατιωτική της ανάπτυξη θα είναι περιορισμένη, ενώ πάγια θέση της ήταν ότι δεν γίνεται να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη αν η Ρωσία αποκλειστεί από τη γηραιά ήπειρο. Τώρα, με τις ΗΠΑ να μετατοπίζουν το βάρος της εξωτερικής τους πολιτικής στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού, η Γερμανία εγκαταλείπει την τακτική του κατευνασμού απέναντι στη Ρωσία και υιοθετεί πιο ενεργητική στάση, αυξημένης στρατιωτικής ισχύος και δύναμης αποτροπής, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του τοποτηρητή των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η μετατροπή αυτή έκανε πολλούς να λουστούν με κρύο ιδρώτα, αφού τα διδάγματα από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν από τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος της Γερμανίας είναι τρομακτικά. Αλλοι, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι το 2011, νιώθουν πιο άνετα με τη στρατιωτικοποίηση της Γερμανίας, λέγοντας ότι φοβούνται περισσότερο την αδράνειά της παρά τη στρατιωτική της δύναμη.

Επίσης, ο Ολαφ Σολτς υποσχέθηκε να ξοδεύει η χώρα του περισσότερο από 2% του ΑΕΠ της ετησίως στον αμυντικό προϋπολογισμό. Σημειωτέον ότι η Γερμανία είχε δεχτεί σφοδρή κριτική από τους δυτικούς συμμάχους –και πρωτίστως από τις ΗΠΑ– για το γεγονός ότι οι αμυντικές δαπάνες της ήταν πολύ χαμηλότερες από το νατοϊκό «κατώφλι» του 2%. Επιπλέον, ο Γερμανός καγκελάριος πρότεινε να εγγραφεί αυτή η πρόταση στο σύνταγμα της χώρας, ώστε οι επόμενες κυβερνήσεις να την ακολουθήσουν υποχρεωτικά.

Πυρηνική δύναμη;

Με ανακούφιση υποδέχτηκε ο γερμανικός Τύπος τα νέα, αφού πίεζε τον Σολτς για περισσότερη δράση απέναντι στη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» έφτασε να προτρέπει ανοιχτά την περασμένη Κυριακή την Ευρώπη και τη Γερμανία να γίνουν πυρηνικές δυνάμεις ώστε να μπορούν να αντισταθούν στη Μόσχα και στο Πεκίνο!

Παράλληλα, ευχαριστημένη από τις ανακοινώσεις έμεινε και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, αφού εκπληρώθηκαν όλες οι απαιτήσεις της: στάλθηκαν όπλα στην Ουκρανία, ανακοινώθηκαν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος επιβεβαίωσε την πίστη του στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Επιδιώκει ανατροπή

Η απόφαση αυτή εξέθεσε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Σολτς ανατρέπει τη φιλειρηνική παράδοση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας. Ο ακραία νεοφιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, που εκτελεί χρέη υπουργού Οικονομικών, υπογράμμισε τη σημασία του ειδικού ταμείου για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Τα 100 δισ. του ταμείου θα εισρεύσουν από τις αγορές, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Ο Λίντνερ σχετικά με αυτό το ζήτημα είπε ότι το περίφημο φρένο χρέους θα τεθεί σε ισχύ το 2023, όμως δεν θα ισχύσει για το ειδικό ταμείο (!), ενώ προανήγγειλε περικοπές για την εξοικονόμηση πόρων…

Από την άλλη πλευρά, πήγε περίπατο η πασιφιστική προσέγγιση των Πρασίνων, καθώς οι Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίστηκαν την απόφαση. Περίπατο επίσης πήγε και η παράδοση όλες οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter