Οι «γύπες» δεν πληρώνουν πρόστιμα ποτέ

Οι «γύπες» δεν πληρώνουν πρόστιμα ποτέ

Τα δέκα εκατ. ευρώ πλησιάζουν τα ανείσπρακτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στα χρόνια των μνημονίων στα «γεράκια» και στους ξένους επενδυτές που κερδοσκόπησαν σε βάρος των μετόχων στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά δεν έχει εισπραχθεί ούτε σεντ!

Ο λόγος; Δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η απόφαση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα καθορίζει τις μεθόδους και τους τρόπους είσπραξης των προστίμων, τη στιγμή που εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο έχει αποσταλεί σχέδιο απόφασης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ)! Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από την ΕΚ, κάθε χρόνο αυξάνεται το ύψος των προστίμων κατά ένα με δύο εκατ. ευρώ επειδή ακόμη και τώρα έρχονται στο φως υποθέσεις χειραγώγησης των ελληνικών μετοχών και ειδικά των τραπεζών.

Μόλις την περασμένη Τρίτη η ΕΚ επέβαλε πρόστιμα για σχετικές υποθέσεις που αφορούσαν τα έτη 2011 και 2012. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις αυτές κινδυνεύουν με παραγραφή και το δημόσιο να χάσει δεκάδες εκατομμύρια, τη στιγμή που η προσοχή των φορολογικών αρχών είναι εστιασμένη στο πώς θα δηλώσουν τα εισοδήματά τους οι μικροϊδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκμίσθωσης τύπου Airbnb…

Οι Γερμανοί πλήρωναν, αλλά δεν ήξεραν πού

Αρμοδίως έχει ήδη προταθεί να ανοίξει συγκεκριμένος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα συγκεντρώνονται τα ποσά από τα πρόστιμα που εισπράττονται. Διότι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά το παρελθόν είχε επιβληθεί καμπάνα σε γερμανικό επενδυτικό οίκο, ο οποίος έσπευσε να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι θα καταθέσει χρήματα αλλά ουδείς από το υπουργείο Οικονομικών ήταν αρμόδιος να ενημερώσει τον παραβάτη πού και σε ποιον λογαριασμό θα τα κατέθετε.

Στην απόφαση της ΕΚ την περασμένη Τρίτη καταλογίστηκαν συνολικά 89.000 ευρώ σε τρία funds, ένα αμερικανικό με έδρα τη Νέα Υόρκη, ένα βρετανικό με έδρα το Λονδίνο και ένα από τις… Μπαχάμες με έδρα το Νασάου. Τα εν λόγω funds είχαν κερδοσκοπήσει, όπως προκύπτει από την απόφαση, πουλώντας ανοιχτά (δηλαδή μετοχές που δεν είχαν) 3,2 εκατ. μετοχές της Alpha Bank και 200.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Είναι εντυπωσιακό ότι το 2011 (χρονιά του PSI και του μεγάλου κουρέματος των ασφαλιστικών ταμείων) και το 2012 (προεκλογική περίοδος Μαΐου και Ιουνίου) οι κερδοσκόποι είχαν… ξεσαλώσει στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των επενδυτών από τα κύματα των ανοικτών πωλήσεων (short selling).

Πλέον οι καμπάνες μπορεί να φτάνουν το ένα εκατ. ευρώ αλλά ουδείς πληρώνει, ειδικά όταν η έδρα κάποιων funds βρίσκεται στους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής… Και ενώ μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στα χρόνια της κρίσης, οι μη τραπεζικές μετοχές βρίσκονταν στο απυρόβλητο των ξένων funds, πλέον, όπως φαίνεται, καραδοκούν ενορχηστρώνοντας επιθέσεις, με προφανή στόχο την αποκόμιση κερδών, στοιχηματίζοντας στην πτώση μιας μετοχής και όχι στην άνοδο, αξιώνοντας από τις εταιρείες να προσλάβουν ορκωτό ελεγκτή της αρεσκείας τους, όπως φάνηκε περίτρανα στην περίπτωση της Folli Follie.

Πρόταση για funds με ελληνικό ΑΦΜ

Το σχέδιο της ΕΚ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικομνομικών προβλέπει την εγγραφή των ξένων funds που κάνουν πράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο στα ελληνικά φορολογικά μητρώα – θα πρέπει να προμηθευτούν ελληνικό ΑΦΜ. Πηγές από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι η απόφαση υπάρχει και αφορά τη λήψη ΑΦΜ κάθε φορά που βεβαιώνεται πρόστιμο σε fund. Η λήψη ελληνικού ΑΦΜ γίνεται αυτόματα, απλώς τεχνικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την άμεση ενεργοποίηση της απόφασης. Ωστόσο πρόβλημα θα υπάρχει με τα funds που έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους, αφού δεν δίνουν στοιχεία, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

Μια ματιά στα πλέον πρόσφατα στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου αποκαλύπτει ότι οι offshore που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ από χώρες της Καραϊβικής έχουν σημαντικό μερίδιο στον τζίρο αλλά και στην τάση της αγοράς. Για παράδειγμα, παρατηρεί κανείς ότι τον Δεκέμβριο δραστηριοποιήθηκαν έντεκα κωδικοί από τα Νησιά Κέιμαν επενδύοντας σε αγορές μετοχών περί τις 480.000 ευρώ. Αντιθέτως, από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους υπήρξε ένας κωδικός ο οποίος ρευστοποίησε μετοχές αξίας 48.000 ευρώ, ενώ από τις Βερμούδες παρατηρήθηκε κωδικός μέσω του οποίου πέρασαν εντολές πώλησης 810.000 ευρώ.

Τα hedge funds της παγκόσμιας οικονομίας καταφεύγουν σε αγγλόφωνες χώρες-φορολογικούς παραδείσους και υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο αυτών καταλήγουν στα Νησιά Κέιμαν.

Στην Ελλάδα (με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών στα επίπεδα του 64% σύμφωνα με στοιχεία Δεκεμβρίου 2018) η κεφαλαιοποίηση που ελέγχουν ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, στο ΧΑ σήμερα δραστηριοποιούνται περισσότερα από 275 hedge funds αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Τα πιο γνωστά ονόματα είναι ο Τζον Πόλσον (βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ), η Fidelity, η Fairfax, η BlackRock, η Fosun, η York Global Finance και άλλα.

Τα hedge funds συνεχίζουν να βλέπουν στα μόνιτορ την Ελλάδα και έχουν επεκτείνει το ενδιαφέρον τους μετά την υψηλή κεφαλαιοποίηση (άνω των 500 εκατ. ευρώ) και σε εταιρείες χαμηλής κεφαλαιοποίησης (300-500 εκατ. ευρώ).

Περισσότερα από 270 hedge funds κινούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πολλά βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγαλομετόχους εισηγμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερδανεισμού

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter